Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Spaní dětí narušuje mnoho poruch

5. 05. 2009 | Dětské nemoci

Spaní dětí je důležitou součástí denního režimu každého dítěte. Slouží k tomu, aby dětský mozek regeneroval a vyrovnal se s událostmi, které dítě prožije ve dne. Pokud váš potomek křičí ze spaní, je náměsíčný, budí se s panickou hrůzou a bušením srdce, může to být začátek problému, který ovlivní nejen kvalitu jeho i našeho spánku, ale i celého života dítěte.

Spaní dětí - poruchy spánku jsou u dětí a dospívajících poměrně časté, podle výzkumů se vyskytují u každého třetího. Některé studie uvádějí, že poruchou trpí dokonce každé druhé dítě a tento trend má stoupající tendenci. Předpokladem úspěšné léčby je podrobná diagnostika, určení příčiny poruchy spánku a spolupráce rodiny. Lékaři dávají před léky přednost psychoterapeutickému způsobu léčby.

Spaní dětí - Poraďte se s lékařem

Lékaři při běžné praxi dělí poruchy spánku do tří skupin - na poruchy spojené s nedostatečně dlouhým nebo nekvalitním spánkem (obstrukční spánková apnoe, nemoc neklidných nohou nebo poruchy cirkidiálního rytmu), hypersomnii, tedy nadměrnou spavost a parasomnii, tedy abnormální události v průběhu spánku - náměsíčnost, noční děsy, noční můry či pomočování. Pokud dítě trpí nějakou poruchou spánku, mohou se u něj projevit poruchy chování, hyperaktivita a náladovost. Mívá problémy s pamětí, s abstraktním vnímáním, špatně se soustředí, nedokáže se o ničem rozhodnout nebo něco Dětský spánek narušuje mnoho poruchvyřešit. Může být také podrážděné, neklidné, impulzivní, lítostné, labilní a úzkostné. „Všechny tyto příznaky ovlivňují schopnost výkonnosti dítěte ve škole i jeho sociální adaptaci, což by při dlouhodobém trvání mohlo ovlivnit budoucí život," říká dětská psychiatrička Ilona Grimová. Příznaky poruchy spánku jsou ovlivněny tím, v jakém vývojovém období se dítě nachází. Některé projevy, které bychom jako dospělí považovali za problém, mohou být v určitém období dítěte zcela normální. Takže pokud se vaše dítě dvakrát za sebou probudí s křikem, že se mu zdála noční můra, neznamená to ještě, že na noční můry trpí. Často se stává, že se maminka či babička začnou problémem příliš zabývat a řešit ho, a tím způsobí, že se trvání nočních můr prodlouží, i když by už jinak dávno odezněly. Poraďte se tedy raději s ošetřujícím lékařem, jaké chování ještě běžné je a jaké už ne.

Spaní dětí - dítě postihnuté děsem nebuďte

Noční děsy se obvykle projevují úzkostným křikem a panickým strachem, při kterém dítě zrychleně dýchá a je zpocené. Nelze je probudit, a pokud se to povede, je dítě po probuzení dezorientované. Poté, co se vám podaří svého potomka uklidnit, opět usne a na noční příhodu si ráno nepamatuje. Tyto příhody se obvykle vyskytují do tří hodin po usnutí a postihují zhruba tři procenta předškolních dětí. „U nočních děsů, pokud trvají krátce, je vhodné dítě raději nebudit, protože by se jeho úzkostný stav spíše prodlužoval," tvrdí doktorka Grimová. Nelze předvídat, kdy se noční děsy objeví - může je podpořit to, že je dítě před usnutím velmi unavené, pociťuje stres nebo prožije nějaký silný emocionální zážitek. Noční děsy může doprovázet náměsíčnost, která se u dětí předškolního a mladšího školního věku objevuje poměrně často. Náměsíčnost, která se také objevuje do tří hodin po usnutí, se projevuje tím, že dítě ve spánku vstane z postele a jeho pohyby jsou nekoordinované a bezcílné.

Spaní dětí - Zuby při skřípání trpí

Noční můry mají obdobný průběh jako noční děsy, ovšem s tím rozdílem, že Dětský spánek narušuje mnoho poruchjejich příčinou bývá zlý sen, který si dítě pamatuje. Výskyt nočních můr ovlivňuje například nějaký traumatizující zážitek a prožitý šok, a proto se při léčbě doporučují psychoterapeutické postupy. "Noční můry jsou ovlivněny tím, jak dítě prožívá své dny, tedy i události v rodině, a jaká je atmosféra před usnutím," říká doktorka Grimová. Noční můry se vyskytují převážně u tříletých až šestiletých dětí - trpí jimi více než desetina z nich.
Každé druhé dítě mluví ze spaní. Samo o sobě není mluvení ve spánku poruchou, může ovšem doprovázet skutečné poruchy spánku, nějakou posttraumatickou situaci nebo epilepsii. Pokud je mluvení ze spaní doprovázeno pohybem dítěte, měli byste nechat je nechat vyšetřit na polysomnografii. U menšího množství dětí se v předškolním a školním věku objevuje i takzvaná obstrukční spánková apnoe, tedy opakující se krátké zastavení dechu ve spánku. Jejími hlavními příznaky jsou chrápání, pauzy v dýchání a opakované probouzení. Hlavní příčinou apnoe jsou většinou zvětšené nosní mandle, na vině ale může být i obezita dítěte. Váš potomek může trpět i narkolepsií, tedy onemocněním části mozku, která kontroluje usínání a vstávání. Při této nemoci může vaše dítě náhle a nekontrolovatelně usínat a projevovat se u něj může i svalová ochablost. Mezi desátým a dvacátým rokem života se často objevuje bruxismus, tedy skřípání zuby - postižený pohybuje ústy, zatíná a skřípá zuby během spánku. Tím si může poškodit zuby i kloub dolní čelisti.

Spaní dětí - Nenechte teenagery ponocovat

Mnoho dospívajících trpí i poruchou spánkového režimu. Teenager potřebuje více spát, ale během školního týdne hromadí svůj spánkový dluh, který dospává o víkendu. K narušení spánku samozřejmě významně přispívá i to, když se víkend co víkend vydává do víru nočního života a na diskotéce nebo v klubu si dá několik piv či energetických nápojů. Kvůli tomu pak nedokáže usnout v přiměřenou dobu, usíná pozdě, často až nad ránem, Dětský spánek narušuje mnoho poruchnení schopný ráno vstát, je přes den unavený a špatně se ve škole soustředí.
Teenager, kterého sužují problémy se spánkem, by měl především zkusit spát o pár hodin déle a tak, aby se u něj pocit únavy dostavil v dobu, kdy má. Změna zvyklostí by ale měla být dlouhodobá a úprava doby uléhání a probouzení musí být pozvolná. Správný režim musí vaše dospívající dítě důsledně dodržovat, což je pro dítě tohoto věku trochu složité - narušuje mu společenský život. Pokud však vaše dítě není ochotné upravit si svůj denní a noční režim a dlouhodobě se jím řídit, nepomohou mu ani léky. Při dlouhodobém ponocování dochází k chronické spánkové deprivaci, při níž je negativně ovlivněna činnost mozku.

Spaní dětí - Pište spánkový deník

Pokud se rozhodnete, že pro své dítě vyhledáte odbornou pomoc, obraťte se nejprve na dětského lékaře. Ten provede základní vyšetření - zjistí, zda má dítě problémy s usínáním, jestli se mu chce přes den více spát, jestli se v noci probouzí, jestli v noci vstává z postele a chodí či mluví ve spánku, zda je jeho spánek pravidelný, zda nechrápe. Dětského lékaře by také mělo zajímat, za jakých podmínek vaše dítě usíná, kdy chodí spát, jak dlouho trvá, než usne, co dělá před spaním, jaký má jídelní a pitný režim. „Dětský lékař nasměruje v případě potřeby rodiče s dítětem k dalším odborníkům," říká doktorka Grimová. Například na neurologii, kde proběhnou další vyšetření, nebo k dětskému psychiatrovi. Na dětského psychiatra se ale s problémy svého dítěte můžete obrátit i přímo. Léčbě pomůžete i tím, když zavedete svému dítěti spánkový deník, do kterého budete zapisovat alespoň dva týdny před návštěvou lékaře. Pro toho si také připravte odpovědi na to, jak dlouho problémy se spaním u vašeho dítěte trvají, zda je porucha trvalá nebo kolísá, v jakých situacích se problém zhoršuje, jak hodně má problém na vás a vaše okolí vliv, a jak byste si představovali, že by se situace měla řešit.

Spaní dětí - Televize do postele nepatří

Prvním nutným krokem při řešení spánkových poruch je rozpoznání jejich příčiny. Pokud lékař vyloučí fyziologický podnět (například epilepsii), je třeba upravit spánkový režim dítěte. "A to tak, aby dítě spalo pravidelně a usínalo v klidné atmosféře," říká doktorka Grimová. Pokud máte doma dítě v předškolním věku, zvolte si nějaký rituální postup, jakým jej budete ukládat ke spánku. Nacvičte také samostatné usínání, ovšem dejte pozor na to, aby ve vašem dítěti nevyvolávalo úzkost. Dítě by také mělo dodržovat správnou spánkovou hygienu - mít dostatečné množství denních aktivit, správný jídelníček i pitný režim. U starších dětí a dospívajících je důležité, aby v pozdním odpoledni nebo před usnutím omezili kofein nebo jiné aktivující látky. Nevhodné jsou také velké emoční zážitky před spaním. Při léčbě je důležité, aby byla do problému zasvěcena celá rodina, aby měli všichni její členové zájem o jeho vyřešení a aby dodržovali domluvené postupy. Když své dítě uložíte ke spánku, nemělo by si v posteli hrát nebo se z ní dívat na televizi. Místnost musí být vyvětraná a tichá. Pokud vaše dítě požaduje osvětlení, mělo by být tlumené. Váš potomek by také měl mít jistotu, že jste na blízku pro případ, že by vás potřeboval. Pokud se v noci probudí, zjistěte, co potřebuje, a v pouze nezbytně nutných případech mu vyhovte - nedávejte mu však jíst, a pokud má žízeň, dejte mu jen malé množství neslazené vody. Nezačínejte si s ním hrát nebo povídat. Důležité je, aby dítě opět klidně ulehlo do postele.

Spaní dětí - Léčba bez léků

Při léčbě poruch spánku se léky používají jen zřídka. Lékaři doporučují spíše psychoterapeutickou léčbu, při níž se vašemu dítěti upraví spánkový režim a je kladen důraz na dodržování spánkové hygieny. "Pokud se potíže objeví čtyřikrát a častěji v měsíci, doporučuji vedle úpravy režimu i léčbu medikamenty," říká doktorka Grimová. Léky může dítě užívat jen krátkodobě. Je nezbytně důležité dítě důkladně vyšetřit, aby se vyloučilo, že poruchy spánku mají organickou příčinu, nebo že se u vašeho dítěte rozvíjí psychiatrické onemocnění.

autor: Helena Kápičková

Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.


Zdroj: časopis Rodina a zdraví

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda