Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úrazy u dětí

24. 04. 2012 | Dětské nemoci

Jaké jsou nejčastější úrazy u dětí?

 

Záleží na věkové skupině. Zatímco u malých dětí, myšleno u kojenců a dětí do 1 roku věku, jde nejčastěji o pády na hlavičku s následným pohmožděním měkkých tkání nebo i otřesem mozku, u předškolních dětí jsou to již úrazy u dětí jako zlomeniny, typicky v oblasti zápěstí, prstů a klíční kosti. U školních dětí opět převládají zlomeniny v oblasti horní končetiny a přidávají se podvrtnutí kotníku a poranění měkkých částí kolenního kloubu.

 

Jaká věková skupina dětí je nejvíce ohrožena úrazy u dětí?

 

Pro úrazy u dětí obecně platí, že dětský věk (0 – 19 let) je v celém průběhu velmi rizikový z pohledu úrazů. Odlišnosti jsou v mechanismu úrazu. Závažná poranění ohrožující na životě jsou nejčastější ve věkové skupině 15 – 19 let, domácí úrazy ve věku 0 – 5 let a úrazy dopravní ve věku 11 – 15 let.

 

V čem je léčba dětských pacientů specifická?

 

Specifická je anatomie, fyziologie i psychologie dítěte. Z toho plynou i specifika léčby. Je třeba znát anatomické a fyziologické odlišnosti všech tělních systémů dítěte, některé diagnostické a operační postupy běžně používané v dospělé traumatologii kvůli těmto odlišnostem nelze vůbec provádět. Naopak lze využít vysokého potenciálu hojení a regenerace u dětí. Citlivý psychologický přístup k dítěti je naprosto nezbytný a je třeba brát velmi vážně i účast rodičů na celkové péči o dětského pacienta.

 

Co všechno může nemocnice poskytnout dětskému pacientovi po úraze u dětí (rehabilitace apod.)

 

V poúrazové péči je v případě potřeby k dispozici také psycholog, případná protetická poradna a napojení na distribuci rehabilitačních a protetických potřeb. V rámci naší nemocnice funguje také nadační fond, který pomáhá poraněným dětem ulehčovat závažné stavy po traumatu (sociální a finanční podpora).

 

Jak je na tom Česká republika v počtu úrazů u dětí v porovnání s ostatními zeměmi?

 

Česká republika patří dlouhodobě k zemím s vysokou dětskou úrazovostí i úmrtností v rámci EU. Nejbezpečnějšími zeměmi jsou dlouhodobě například Švédsko nebo Holandsko. V poslední době se i u nás daří četnost úrazů u dětí a úmrtí na ně snižovat.

 

Autor: doc. MUDr. Ladislav Plánka, Ph.D., Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mojemu synovi je 19 měsíců a už jsme měli dva větší úrazy. Asi v 10 měsících měl spálenou ručičku a chodili jsme jednou za 3 dny na chirurgii na převazy asi 3 týdny. Teď nedávno jsme se stěhovali a při malování zakopnul a rozseknul si obočí. naštěstí nebylo šité ale díra to byla pořádná. Bolelo mě to asi víc než jeho. Naštěstí je Tomášek úplně skvělý a ani u jednoho ošetření neplakalSmajlík Člověk prostě všechno neuhlídá ať se snaží jak chce.
Obrázek uživatelky
profil
aj ked je človek pozorný, nie je to nemožné
Obrázek uživatelky
profil
doufám,že ty nervy už mám za sebou. jak měl syn 1 rok tak spadl mezi šprušlemi u zábradlí na mostě a padal a já jen stála a čekala kdy se zastaví no fuj už nechci nic takového zažít
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles