Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co může znepříjemnit kojení?

19. 11. 2013 | Kojení

Již jsem napsala články o tom, jak je kojení krásné a blahodárné, ale, jak to ve světě chodí, nic není jen černé nebo bílé. I dobré věci mají své „mouchy“ a s trochou fantazie se i na té největší pohromě dá najít něco pozitivního. Stejně je to i s kojením. Byť pro mne plusy převažují, ráda bych zmínila věci, které se mohou v souvislosti s kojením vyskytnout, a kterým bychom se raději vyhnuly.

Vpáčené bradavky

Nastávající maminka, která chce kojit, by si měla v prvé řadě zkontrolovat své bradavky. Je poměrně dost žen s vpáčenými bradavkami. To samo o sobě není problém pro kojení, pokud se začne řešit včas. S bradavkami můžeme před porodem hodně pracovat, ale pokud se tento problém zanedbá a začneme ho řešit, až když miminko prvně přikládáme, představuje vážnou překážku pro kojení. Sací reflex novorozence je přímo vázaný na podráždění parta a vpáčená bradavka je za prvé špatně uchopitelná a za druhé, patro malého snaživce nepolechtá, tudíž ani nevybaví správný sací reflex. Pokud chcete kojit, a máte vpáčené bradavky, můžete si je sama tvarovat, nebo se poptat v lékárně na podpůrné pomůcky.

Málo mléka

Po porodu a v průběhu kojení se můžeme, a často tomu tak je, setkat s nedostatkem mléka. Pokud si věříme, dostatečně pijeme, přikládáme dítko k prsu každé dvě hodiny ve dne a tři hodiny v noci a během jednoho kojení prostřídáme 2-3x obě prsa, tak je otázkou dvou dnů, než se produkce mléka navýší. Tvorbu podpoří i masáž prsou.

co může znepříjemnit kojení

Bolavé bradavky

Zpočátku kojení se nezřídka setkáváme s bolestivostí bradavek. Žijeme v době, kdy symboly naší ženskosti schováváme do pohodlných podprsenek a bradavky jsou zhýčkané. Nedávné ženy toto neznaly. Podprsenky nenosily, jejich bradavky se otužovaly třením o haleny, ale pokud dnešní žena vystaví svá prsa na pospas hladové pusince malého novorozeněte, zvláště pokud nemá po porodu mlíčko a dítko stimuluje tvorbu „na prázdno“, musí počítat s tím, že se jí bradavky nejspíše rozbolavějí.

Důležité je přizvat si na pomoc vzduch. Nechte prsa volně, ať mohou „dýchat“. Příliš je nekoupejte, jednou denně při sprchování stačí. Miminko z prsu sundávejte, až po zrušení podtlaku (malíčkem v koutku úst). Prsa po kojení můžeme potřít trochou mateřského mléka a nechat zaschnout. Vhodné jsou i přípravky, které běžně používáme na zadeček děťátka. Malé množství takového přípravku naneseme po kojení na bradavku a před dalším kojením nesmýváme. Poraďte se v lékárně, které z prostředků jsou k tomuto účelu vhodné.

Bolest mohou způsobovat i kvasinky. Často je problém kvasinkové infekce prsu spojen se soorem, kvasinkovou infekcí v dutině ústní miminka. Nutné je navštívit lékaře a onemocnění přeléčit.

Pokud máte dlouhodobější problémy s poraněním bradavek, mnohdy je potíž ve špatné poloze děťátka a technice kojení. Zkuste si nechat zkontrolovat polohu laktační poradkyní nebo zdravotníky a poupravit ji. U kojení platí pravidlo, že správné kojení nebolí, tedy aspoň u rozkojených matek po zhojení prvotních poranění.

Nalitá bolavá prsa

Po úspěšném nastartování tvorby mléka se můžeme potýkat s druhým extrémem. Tím je přehnaná tvorba. Ulevit si můžete odsáváním, ale neodsávejte mléko úplně, dávaly byste tělu signál, dítě má hlad, tvoř víc. Odsávejte pro úlevu, ale nepodporujte větší tvorbu. Pomoci může i mírný chlad, jen pozor na zatvrdnutí prsa. Tvorba se časem upraví přesně podle potřeb děťátka.

Jedno prso se nalévá více

V tom případě je dané prso více stimulované. Prevencí je střídání obou prsou. Pokud při jednom kojení prostřídáváme obě prsa, prvně přikládáme dítě k prsu, ze kterého sálo naposledy. Jestliže začínáme na levém a přejdeme na pravé, příště začneme na pravém a přejdeme na levé. Matka, která kojí vždy jen z jednoho prsa, bude příští kojení kojit z druhého.

Bolestivá zatvrdlina

Mléko může přicpat mlékovod. Ohledně prevence toho moc dělat nemůžeme, ale pokud k tomu dojde, je třeba zprůchodnit ucpaný mlékovod. Nejlepší pomocí je kojení samotné, přičemž dítě často překážku odsaje a mlékovod zprůchodní. Platí pravidlo “kam směřuje brada, tu část prsa dítě pije“. Zatvrdlinu ve vnější části prsa může dítě odsát jen v případě, když ho umístíme do polohy kolem boku s nožičkami vzad. Prospěšné může být i suché teplo a jemné masírování postiženého místa.

Pokud se místo nepodaří zprůchodnit, nebo se blokace často opakuje, poraďte se s lékařem.

Mastitida

Strašákem maminek i lékařů je mastitida neboli zánět prsu. Dochází k ní nejčastěji na začátku kojení, kdy je nadměrná tvorba mléka a mnohdy i poraněné bradavky, které bývají vstupní branou infekce. Mastitida se projevuje podobně, jako ucpaný mlékovod, ale je doprovázena vysokými teplotami, až horečkou okolo 40°C. Pokud se u vás zánět prsu objeví, vyhledejte ihned lékařskou pomoc. Lékař vám nasadí antibiotika, která se mohou užívat i při kojení a edukuje vás ohledně režimových opatření. Základem je nepřestávat z postiženého prsa kojit. Mléko nesmí stagnovat.

Mastitida ovšem může potkat i nekojící matku po porodu.

Syndrom bělavých bradavek

Nepříliš časté, ale o to nepříjemnější onemocnění bez známé příčiny a léčby. U postižené ženy se problémy dostaví mnohdy již v těhotenství, kdy má bradavky extrémně citlivé na působení chladu. Největší potíž ale nastane u kojení samotného, které bývá velice bolestivé, a to hlavně v chladných obdobích. V souvislosti s kojením, nebo chladem, dojde ke kontrakci cév v bradavce, jejímu zbělání a bolesti. Postižené ženy mohou vnímat bolest v různých intenzitách od mírné, až po nesnesitelnou.

Nechutenství

Nejednu ženu po porodu může vylekat nechutenství a obavy z dalšího těhotenství, ale nechutenství s kojením mohou jít ruku v ruce. Přeci jenom čeříme hladiny hormonů a citlivějším ženám může být lehce nevolno. Většinou problém do konce šestinedělí odezní.

Pozor, co jím

Asi největší potíží kojení je provázanost matky a dítěte. Matka neustále experimentuje se svou stravou, protože její dietní chyba se odrazí na břichabolech nebo osypkách děťátka. Bohužel, každý je jiný a neexistují striktně dané seznamy povolených a zakázaných potravin. Jsou jen potraviny nedoporučované, ale dítě může úplně klidně snášet čočku a zelí a prdíky ho trápit nebudou a pak vám propláče celou noc po naprosto nevinné zelenině. Ohledně břichabolů nakonec stejně zjistíte, že největší vliv má správné odříhnutí. Pomoci mohou i, krom farmakologicky vyráběných léčiv, probiotické kapky a masáže bříška speciálními olejíčky.

Osypky může způsobovat, kromě vyloženě zakázaných potravin (jahody, citrusové ovoce), také kyselé. Tím myslím i potraviny, které se na první pohled kysele netváří, ale stávají se kyselými až v žaludku (např. rajčata, broskve, nektarinky aj.). Potíž je v tom, že osypky někdy souvisejí s vývojem zoubků a nešťastná maminka, která hledá problém u sebe, skoro nic už nejí a její dítko se stálé osýpá, zjistí, že za to celou tu dobu mohly zuby.

Opatrná musí být žena i při užívání léků. Léky, které byly v těhotenství povolené, mohou být v období kojení nedoporučované, nebo zakázané.

Padání vlasů

Kosmetickým problémem kojení se stává padání vlasů. Dá se mu do jisté míry předejít správnou stravou a doplňky stravy pro kojící matky, ale padání vlasů ke kojení více, či méně patří. Uklidnit vás může fakt, že v těhotenství jste měla zřejmě krásné vlasy, padaly vám méně, než před otěhotněním, tak teď tělo prostě pouští ty vlasy, které byste ztratila, kdybyste těhotná nebyla.

Růstové spurty

Pro matku velice vyčerpávající období. Nastávají zhruba ve 3 týdnech, v 6 týdnech a ve 3 měsících věku miminka a živě si při nich vybavíte, jaké je to kojit po dvou hodinách. Ale zase je hlavní vydržet dva dny, pak už je to lepší a celý spurt trvá zhruba týden.

Silný spouštěcí reflex

Pokud se vám mléko spouští příliš rychle, můžete narazit na odmítnutí prsa kojencem, kterému se po spuštění špatně pije a zakuckává se. Pomáhá mírně před kojením odstříkat. Někdy postačí podráždění bradavky, vybavení spouštěcího reflexu a přiložení dítěte pár minut poté.

Slabý spouštěcí reflex

Tento problém nastává, je-li matka ve stresu. Většinou pomůže uvolnit se, zklidnit dýchání, spustit ramena přitažená k uším, zavřít oči a myslet na to, jak se mléko uvolňuje.

Jistě se v souvislosti s kojením najdou i další problémy. Pokud člověk pracuje s tak rozmanitým nástrojem, jakým je lidské tělo, musí počítat i s nepředvídatelným.


Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tenhle članek se moc povedlSmajlíkSmajlík SuperSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek
Obrázek uživatelky
profil
velmi zajimavy clanekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles