Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mám málo mléka

8. 11. 2013 | Kojení
Přestala se mi nalévat prsa, a to se, do teď, dělalo mlíčko tak hezky. Přestalo mi odkapávat, když se bradavka podráždí, nebo když slyším pláč miminka. Vložky do podprsenky mám stále suché. A když si prso na zkoušku stisknu, nic neteče, nebo jen velmi málo průhledné tekutiny, která ani nepřipomíná mlíčko. Proč se mi to stalo?
Dělala jsem přeci všechno správně! Často přikládala, pila, vydatně jedla, byla uvolněná. Proč bych taky nebyla, když vše šlo tak pěkně? A teď tohle, po tom všem. Proč já? Jo, slyšela jsem, že se to stalo i jiným, ale u mě vše vypadalo tak dobře. Navíc, děťátko pláče, hlavně večer a v noci. Jasně, má hlad!

Připomíná vám tento scénář něco? Už jste o tom slyšela, nebo to zažila?

Ale co, když má miminko jen běžné novorozenecké koliky? Ty přece přicházejí nejčastěji večer a v noci. Co se vlastně stalo?

mám málo mlékaCo se ve skutečnosti stalo?

Vaše tělo vás zkouší, i když já bych to spíše nazvala, že vám vaše tělo dává dar! Příroda je mocná a tělo vás má rádo! Ví, že jste si toho od otěhotnění hodně vytrpěla. Ranní nevolnosti, únavu, motání hlavy, bolesti zad, zadýchávání se. Musela jste nosit dítě, dýchat za něj, živit ho, vylučovat jeho odpadní látky. Musela jste ho porodit a užít si pár trablí, abyste se rozkojila a vaše tělo vás za to všechno chce odměnit. Ví, že dokud se vám prsa budou nalévat, dokud za sebou budete nechávat loužičky kdykoli poběžíte k plačícímu dítěti, nebo kdykoli něco zavadí lehounce o bradavku a mléko se spustí, tak nebudete moci žít svůj život. Stále budete limitována kojením. Vaše tělo chce, abyste kojila a fakt, že kojíte, vás neomezoval v životě.

To, co se stalo, je naprosto přirozené a dojde k tomu u všech kojících matek. Pak už je jen na každé z vás, jak se s tím popasuje. Můžete ztratit víru v sebe sama a ve schopnost dítě ukojit, obrečet si to a doběhnout do obchodu pro umělou výživu. Můžete to pokládat za zkoušku, kterou překonáte a kojíte dál. Nebo to můžete považovat za dar, který vám vaše tělo dalo po všech těch útrapách, jakými jste si v uplynulých měsících musela projít.

Mléko se stále tvoří v dostatečné míře, jen to na vašich prsou není poznat, spustí ho pouze pusinka přisátého miminka a partneři „horňáci“ mají konečně volné pole působnosti bez strachu z potopy.

Pokud máte skutečně málo mléka, přestane dítě přibývat a hlavně močit. Jestliže močí a promočí zhruba 8 plen za 24 hodin, neviděla bych vaši „ztrátu mléka“ tak černě. Ohledně přibývání na váze, určitě není vhodné každodenní kontrolování hmotnosti. Hmotnost za 24 hodin je dost špatně měřitelná i za předpokladu, že vážíme nahé dítě před kojením a ve stejnou denní dobu. Jestliže přihlédneme k tomu, že dítko jednou může být vymočené a podruhé ne. Při každodenním vážení hraje roli i zpola naplněný močový měchýř, naměřenými hodnotami byste se mohla zbytečně stresovat a stres a obavy, nedůvěru v sebe sama, to je to, co nyní potřebujete ze všeho nejméně!

To, že je mléko po začátku průhledné, je opět z praktického důvodu, ať žije naše geniální příroda! Přední mléko je na žízeň, abyste byla schopná zajistit dítěti dostatečný přísun tekutin v horkých dnech, nebo situacích, kdy tekutiny více potřebuje (např. horečky), ale zbytečně ho nesytila. My v horku také nemáme takovou chuť k jídlu. Hutnější mlíčko na hlad přichází až ve druhé vlně, po odkojení předního. I u dětí platí, a malých miminek dvojnásob, že bez jídla chvíli vydržíme, ale nedostatek tekutin je vážný problém, který, v případě miminek, velice brzy ohrožuje život. V teplých dnech dávejte vypít přední mléko z obou prsou i za předpokladu, že normálně kojíte pouze z jednoho. A uvědomte si, že čajíčky do plného kojení nepatří. Vy jste schopná dítě uživit a zajistit mu dostatek tekutin, i za předpokladu, že na svém těle necítíte, že kojíte.

Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Článek je hezký, ale prosím neházejte nás do jednoho pytle, neznamená, že všechny matky, které nekojí, že nechtějí kojit. Vím to z vlastní zkušenosti, snažila jsem se kojit do 3 měsíců věku mého zlatíčka, jsem za to vděčná, ale od prvního dne jsem měla slabé mléko, bohužel jsem musela přikrmovat, i když jsem nechtěla, protože po týdnu jen kojení, náš malý měl porodní váhu nižší, než nás pouštěli z porodnice. Ano všude se tvrdí kojit se musí a musí a kdo nekojí škodí dítěti. Jak zkreslené. Moje mamka měla 4 děti u všech přišlo o mléko do 4 měsíce od narození. Má kamarádka vloni už neměla mléko po 8 dni od porodu. Je to věc, kterou nemohla vůbec ovlivnit. Mohu všechny ujistit malému je skoro rok, váží 9 kg, rýmu měl za celou dobu jen 2x, bolení bříška skoro neznáme, snad jen 6x a zvracení jen jednou při kašli. Dělá mi radost miláček jeden.
Obrázek uživatelky
profil
ano, opět moc krásně napsaný článek. vidím v tom i kus svého příběhu, no, je hodně maminek co si to prožily. občas jsem propadala a stále propadám panice, že něco je špatně, nebo to nepůjde, ale zatím jsem se díky podpoře přítele, kamarádek i tebe spinisku držela a doufám že vydržím a kojení půjde dlouho a mlíčka bude pořád dost. přeju to všem maminkám, ale už chápu, že to prstě někdy nejde. jen mě hodně štve když maminka napíše, že kojit nemůže, místo toho že nechce. já to beru, nechce kojit a je to její věc, ať má jakékoliv důvody, včetně toho, že na to nemá nervy, nebo jí to narušuje její zajeté koleje, ale proč každá maminka když nekojí píše že nemůže, to nechápu Smajlík ¨
taky jsem se setkala s maminkou, co přikrmovala UM už od narození a mezitím trochu kojila a napsala mi, že má nějaký život a nebude ho trávit kojením Smajlík psala že stejně se malej nechce přisát, no se ani nedivím, když ho od malička učila na normální láhev, při které dítě prostě o sací reflex přijdeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
piju jen kravské mléko :d
Obrázek uživatelky
profil
ale pokud maminka opravdu chce, je dobré nejprve zkusit zjistit si ty správné informace a obrnět se pevnými nervy, protože vždy nastanou chvíle, kdy o sobě začnete pochybovat a je velice tenká hranice mezi tím plně kojit a najet na flašku.
Vím, co říkám! Sama jsem po porodu mléko neměla, vůbec, pro syndorm bělavých bradavek jsem si první dva měsíce vyloženě protrpěla a probrečela každé přiložení k prsu a při každém sprutu přemýšlela nad radami svých blízkých, zda nemám začít přikrmovat, když mi malá po dvou hodinách brečela hlady. Do toho si dcerka občas vymýšlela zajímavé sabotáže kojení, a to bylo o nervy ještě víc!
Mnohdy to není snadné, ale statistiky mluví jasně, a když nesnáze ustojíte, je veliká šance, že své dítě jednou odstavíte proto, že chcete, ne, že budete mít málo mléka a obrečíte si to..
Držte se holky, věřte si a pokud pochybujete, nejprve se zeptejte a pak až dejte flašku. Dítě, které flašku zkusí, často už prso nechce a mnohdy je to škoda!
Obrázek uživatelky
profil
nechci aby se autorka článku cítila ukřivděně, když podotknu, že přes veškeré snahy některých rodiček, které i přes veškeré informace, které tady napsala, se jim bohužel kojit nepodařilo nebo ztratily mléko během krátké doby po porodku.
Berte to, že přestože jste rozhodly kojit a děláte pro to všechno (i s podporou laktační poradkyně), může se stát, že i Vám se může stát, že prostě Vám není dáno, aby jste své dítě kojily. Kromě toho z porodnice Vás nepustí, pokud dítě ubývá na váze. A přírustky váhy u dětí jsou individuální, tak jak je individuální kolik vypijí mléka. Některé dítě v roce váži 7,5 kg jiné už v půl roce váží 12 kg.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles