Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mateřské mléko a jeho složení

18. 04. 2012 | Kojení

Kojení je přirozený způsob výživy novorozence a kojence. Mateřské mléko představuje přirozený zdroj živin a vody pro mláďata všech druhů savců, tedy i člověka. Lidské mateřské mléko plně uspokojuje potřeby a výživové požadavky dítěte do 6. měsíce jeho života. Kojené děti v průměru lépe prospívají a jsou odolnější vůči infekcím, nádorovým onemocněním a alergiím. Důležitý je v současnosti také fakt, že kojené děti jsou méně často obézní.


Mateřské mléko - Složení

1. Mateřské mléko - voda

Mateřské mléko je výhradní zdroj tekutiny – vody – která postačí až do půl roku Vašeho dítěte. Podávání čaje a ovocných šťáv nemá v tomto věku opodstatnění, je-li dítě dobře hydratované, dostatečně močí a nemá-li zvýšenou potřebu přísunu tekutin. Pokud je nutné podání tekutiny musí jít o vodu kojeneckou, převařenou, nejlépe podanou po lžičkách, nikoli savičkou.


2. Mateřské mléko - bílkoviny

V mateřském mléce je 0,9 – 1,2 g/100 ml bílkovin, avšak hodnota bílkovin se u jednotlivých matek v mateřském mléku liší. Jemná sraženina, která se v kyselém prostředí vytváří je díky správnému složení mateřského mléka pro kojence snadno stravitelná, na rozdíl od kravského mléka, kde jsou sraženiny větší a pro děti stravitelné hůře.


3. Mateřské mléko - tuky

Tuky uspokojují z 50% energetickou potřebu organismu. Obsah tuků ve 100ml mateřského mléka je přibližně 3,5g – je závislý na stravě matky. A právě díky výši hladiny cholesterolu můžeme zdůvodňovat nižší výskyt srdečních onemocnění v dospělém věku u dětí, které pily mateřské mléko alespoň do 4. měsíce.


4. Mateřské mléko - sacharidy

Představují 40% energetické hodnoty mateřského mléka. Složení cukrů je zodpovědné za kyselé pH stolice novorozence. Vysoký obsah cukrů v mateřském mléce může urychlovat peristaltiku a tak vznikají typické kyselé stolice s nadýmáním.


5. Mateřské mléko - vitamíny

Jejich množství v mateřském mléce plně ovlivňuje strava matky, proto se doporučuje dostatečný příjem zeleniny, ovoce, rybího masa atd. Multivitamínové přípravky mohou nahradit dostatečný přísun vitamínů ve stravě, ale tento způsob rozhodně není nejvhodnější a je nutné jej konzultovat s lékařem.


6. Mateřské mléko - minerály

Sodík, vápník, fosfor a stopové prvky jsou v mateřském mléce zastoupeny rovnoměrně. Železo je nutné zabezpečit ve stravě matky již v průběhu gravidity, i v době kojení. Lze tak předejít chudokrevnosti, která je častá kolem 6. měsíce věku dítěte. Jód – dostatečný přísun ve stravě matky je nezbytný pro psychomotorický vývoj dítěte a ovlivňuje také jeho IQ.


Mateřské mléko je to nejlepší, co může Vaše miminko
do svých 6.ti měsíců dostávat.


Hana Houbičková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nenahradí sebelepší průmyslně vyráběné náhrady mléka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles