Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Miminko bojkotující kojení

24. 04. 2014 | Kojení
Může k tomu dojít docela snadno. I nejmenší miminko se při přiložení k prsu prohýbá do luku, pláče a o pořádném kojení nemůže být ani řeč. S bradavkami také nezachází zrovna šetrně. Na příští kontrole u pediatra se pak zjistí, že děťátko nepřibírá a je doporučena umělá výživa. Kojení pak během několika dnů maximálně týdnů skončí úplně. Dá se tomu nějak předejít?

Tentokrát nebudu popisovat zkušenost svou, ale své dobré kamarádky, které se před čtyřmi měsíci narodila holčička. Problémy začaly už v porodnici, protože kojení nějak nechtělo naskočit, tak aktivní sestřička podšoupla malinké několikrát umělé mléko z lahve, což jsme se dozvěděly až v propouštěcí zprávě. Přiložení k prsu bylo čím dál horší, i když mléko se už tvořit začalo. Nejdřív maličká u kojení jen brečela a často se pouštěla (díky tomu spolykala hodně vzduchu a začalo ji trápit bříško). Pak se u krmení začala navíc různě mlít a prohýbat (což bradavkám rozhodně nepřidalo) a asi po týdnu spustila hlasitý pláč i ve chvíli, kdy jen uviděla odhalené prso.

Miminko bojkotující kojeníProč miminka odmítají kojení?


Za bojkotování kojení ale zdaleka vždy nemůže umělé mléko. Někdy stačí pár podaných lžiček vody v době letních veder, jindy sirup (např. s ATB) ze stříkačky a velmi často i stres matky při kojení. To platí hlavně u prvorodiček, kterým jejich kamarádky vyprávěly o kojení doslova horory. Svaly se pak stáhnou, mlíčko chutná trochu jinak a problém je na světě. U malého procenta případů se na důvod bojkotu nepodaří přijít vůbec.

U starších miminek pak může být problémem jejich přílišná zvědavost a zájem o okolní svět. Kojení je zkrátka zdržuje od mnohem důležitějších věcí. Naštěstí není nutné znát přesnou příčinu bojkotu kojení, protože náprava je ve všech případech velmi podobná.

Jak kojení neukončit?


Asi po třech týdnech neuspokojivého kojení se kamarádka svěřila dětské doktorce, která jí doporučila zakoupení kloboučků. Má prý špatný tvar bradavek a miminku to prostě nejde. Kloboučky se staly součástí kojení ještě týž den, ale příliš nepomohly. Pravda, bradavky byly po kojení o něco méně zrasované, ale na délce pití mlíčka to nic nezměnilo. Ze zoufalství si kamarádka pozvala i laktační poradkyni, ta se doma zdržela sotva deset minut a její konečnou odpověď vám, s dovolením, budu citovat: „Techniku máte dobrou, ale tohle je bojkot kojení, s tím se nic nedá dělat, kupte si sunar. A ty kloboučky jsou úplně na nic.“ Teď jsem se do kolotoče dostala já, i když mi to chvíli trvalo, protože v telefonu nebylo přes pláč kamarádce příliš rozumět.

Přišla jsem hned další den ráno, poté, co jsem své děti poslala do školy a do školky. Dozvěděla jsem se ještě jednu důležitou věc. Pokud byla v noci malá v polospánku, šlo kojení dobře. Nesměla se ovšem vzbudit natolik, aby si uvědomila, že je jí zase podstrkováno prso. Zatáhla jsem v ložnici závěsy i žaluzie, doporučila přiložení na holou kůži (tzn. maminka do půli těla, mimi jen do plínky) a přála si úspěch. Nicméně řev a prohýbání se do luku přišlo zas. „Zkus ji přitom hladit po spánku a zpívat,“ šeptala jsem. To kupodivu docela pomohlo. Ale jen na pár dní.

Potom jsme musely přitvrdit a malá se nějakou dobu kojila s plenkou přes obličej a prso. Hlazení a zpívání pokračovalo – alespoň přes den. Po dvou týdnech šly do koše i tolik doporučované kloboučky. Teď jsou maličké právě čtyři měsíce a kojení vypadá tak, že maminka musí vyrobit z deky nebo povlaku na peřinu jakýsi stan, pod který se při kojení obě schovají a nic je neruší. Kojení kůže na kůži praktikují jen občas. Laktace se rozjela, takže přidávání UM nehrozí. Bradavky jsou zahojené a nebolestivé. Hladit se malá nechá už kdekoli a zpívání se dá prohodit i za vyprávění pohádky nebo čehokoli, na co je zrovna chuť. V noci je kojení pořád bez problémů.

O kojení venku nemůže být ani řeč, ale stejně je zatím zima. Další kritické období nastane nejspíš při zavádění příkrmů – asi za dva měsíce. Pak uvidíme. Vím, že je štěstí, že je maličká jedináček (prozatím). Kdyby po domě běhalo už větší dítko nebo třeba pes, nevím, nevím, jestli by šlo potřebného klidu na kojení tak lehce dosáhnout. I dnes je totiž třeba vypínat zvonek nebo telefon, protože miminko vyruší od krmení jakýkoliv nezvyklý zvuk. Ale určitě se vyplatí to nevzdávat.

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
U nas to bylo na tyden, kdy mi mala odmitala prso. Prikladam to za vinu prvnimu ockovani. Kdy to byla asi jedina reakce. A jelikoz jsem nechtela kojeni ukoncit (mlicko jsem i zamrazovala kolik jsem ho mela) tak jsem krmila pres prst a strikacku, nebo polzickach, popripade jsem prostridala i s lahvickou, alke vzdy MM. Kojila jsem i obcas telo na telo vic chovala a mazlila. Ten tyden byl pro me dost stresujici,ale zvadla jsem a podarilo se mi kojit do 18 mes. Smajlík drzim vsem maminkam pesti at to zvladnou a vydrzi, stonasobne se to vrati Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mně říkala kamarádka trik, co vyzkoušela na syna. Taky se nechtěl přisát. Tak namazala na bradavku kapičky Espumisan na koliku, protože jsou hodně sladké a ty mu chutnaly, takže začal olizovat kapičky a pak se přisál. A měla vyhráno a navíc to pomáhalo na prdíky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za pěkný článek, brzy mě to čeká taky, snad to kojení půjde stejně dobře jako minule---
Obrázek uživatelky
profil
Ac sama zastankyne kojeni, detska sestra a zaslouzila( 2 roky) kojicka, jakkoliv povazuju sunar za tu uplne posledni moznost a matky, co tvrdi, ze nekoji, protoze nemaji mleko vetsinou odsoudim jako pohodlne alibisky, v tomto pripade bych na takto s odpustenim "vysirajici" dite nemela nervy a sla si ten sunar koupit.
Obrázek uživatelky
profil
Klobouk dolů před maminkou.Myslím, že málokterá by měla takovou výdrž. Přeju ať se nadále daří a jenom se to zlepšuje. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle