Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nekojíte? Nic se neděje!

26. 03. 2009 | Kojení

Nekojí. Často se odsuzuje k doživotním výčitkám! Soudcovo kladívko potvrdilo rozsudek. V tom zazvonil budík. Přeháním? Možná.
 
Ale podobné sny a černé můry straší spoustu mamin, kterým se nedaří svá robátka kojit. Není divu. V záplavě důkazů, že mateřské mléko je pro miminko nejhodnotnější, se skoro ztrácí fakt, že děcko může celkem dobře prospívat, přestože saje výživu umělou. A tvrzení, že citovou vazbu mezi matkou a dítětem upevňuje právě kojení, jakoby zpochybňuje jistotu, že i mámu s náhradním mlékem může její drobeček milovat.



S cejchem sobectví
Znáte osobně ženu, která se na své dítě těšila a po porodu se rozhodla, že kojit nebude, protože se k němu nehodlá uvazovat na celý den, anebo si už nechce odepírat oblíbenou kávičku, vínečko nebo cigaretu? Naprostá většina sahá po umělé výživě z jiných důvodů.

 První maminka zkoušela, co se dá – různé polohy, kloboučky na vpáčené bradavky. Zatínala zuby, když jí zády projela ostrá bolest při každém pokusu hladového mrňouse vyždímat z prsu alespoň pár kapek. Trpělivě naslouchala radám laktačních sester i touze svého srdce ještě to nevzdat v naději, že se kojení konečně pořádně rozjede. Jenže kromě jejích sil rychle ubývaly i gramy z Kubíkovy váhy. A tak došlo na umělou výživu.
 
Podobně na tom byla i další mamina, která skončila boj o kojení ve chvíli, kdy jí začaly bradavky po zahojení opět krvácet. Stejně jako spousta dalších maminek takový začátek svého mateřství neplánovala. Přesto byla jednou z těch, které si za krmení z lahvičky s dudlíkem vyslechly od neinformovaných „chytráků“ jedovaté poznámky o neschopnosti a sobectví.
 
 
Výčitky „špatné“ mámy


Nařčení ze sobecké pohodlnosti je samozřejmě úplně liché. Vždyť co může být pohodlnější než kojení, pokud se daří bez problémů. Bez vyvařování lahviček, bez přípravy mléka, bez vláčení cinkajících mléčných zásob na každý výlet. Tohle všechno nekojící mámy vědí, ale čert vem práci navíc. Je sžírá pocit, že neobstály, že v domnělém „testu dobré matky“ propadly na celé čáře. Ovlivněny výčtem nesporných kladů mateřského mléka, mezi něž patří i posílení imunity organizmu, pak i snadno uvěří ve svou vinu, až jejich dítko ve školce chytne rýmu (i když třeba od kamaráda dlouho kojeného).

Udělte si milost


Jestli i vy patříte mezi mámy nekojičky a trápíte se pochybnostmi o své kvalitě, vězte, že i se Sunarem, Nutrilonem či jiným náhradním krmením můžete za svou roli matky získat Oscara. Jen vy sama víte, jestli jste měla a mohla ještě vydržet trápení z bolesti a neúspěchu. A taky vy sama nejlépe cítíte, že váš drobeček ve vaší náruči spokojeně nasává nejen sušené mléko, ale lásku, kterou mu svou přítomností, pohledem a něhou předáváte. 
 

 „Nedělejte si hlavu s tím, že nekojíte, to se stává. Okamžitě vyžeňte všechny výčitky. Miminko potřebuje šťastnou, pohodovou mámu! Kojení je pro dítě sice výborný dar, ale lze je nahradit. Co mu však dáte místo spokojené mámy? Nic, tu v lékárně nekoupíte. Pamatujte, že dítě je zrcadlo vaší nálady, vašich pocitů i atmosféry u vás doma, tak mu dopřejte pohodu a klid a ono vám to stonásobně vrátí.“ Jestli vás budou kvůli nekojení ještě někdy pronásledovat zlé sny, tak si udělte milost dřív, než zazvoní budík.
 
Když i přesto na vás padne „lístostivá“, že se vám start mateřství nevydařil podle představ, chyťte své emoce na uzdu a myslete do budoucna. Spokojeného člověka nedělá zdaleka jen mateřské mléko.

 
DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám 2 děti. U prvního mě neustále praskaly a krvácely bradavky,takže mi mlíko pomalu ale jistě odcházelo. I když jsem se snažila odstříkávat, tak to stejně nestačilo a nakonec mi malej odmítl z prsů sát a vždycky u toho moc plakal. Za manželovi podpory jsme se rozhodli pro nekojení a malej je zdravej jak řípa. Teď mám 3-týdenní dcerku a doufala jsem, že tentokrát se nedám a kojit budu. Ale bohužel ať dělám, co dělám (piju podpůrný čaje, odsávám), tak mlíka mám malinko a malá mi opět odmítá z prsů sát, protože tam nic moc neteče. Zatím to nevzdávám, ale i když kojit nebudu, tak vím, že i umělé mlíko je dobrý a na vztahu matky s dítětem to nic nemění. Naopak matka by měla být šťastná - pak je šťastný i miminko Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Patřím k těm, které nekojily - ze začátku jsem měla výčitky, ale naštěstí mě brzy přešly. Syn byl spokojené, zdravé miminko, krmit mohl i tatínek a měla jsem přehled, kolik mlíčka syn vypil.Hezký vztah jsme si spolu vytvořili i přes nekojení, teď je mu čtrnáct a je to pořád maminšák :-D
Obrázek uživatelky
profil
dobré informácia
Obrázek uživatelky
profil
já měla štěstí, že nám kojení šlo v podstatě bez problémů, spíš jsem měla problém s velkým množstvím mléka a to celou dobu kojení (20měs.) což taky není nic moc, když vám tečou prsa a vaše dítě už mluví :-(
Nemyslím si, že by díky kojení byl malý snad zdravější (i když se asi nedovíme, jak by byl nemocný, když bych nekojila, že),jen se nám to líbilo. Stejně tak vztah s dítětem podle mě není lepší nebo horší tím, jestli matka kojí nebo ne. Kojení je, odhlédneme-li od všech kladů či záporů pro výživu, pravidelný intimní kontakt s dítětem, který se podle mého dá nahradit např. mazlením, masáží apod.
Obrázek uživatelky
profil
Kojení je důležité pro dítě i maminku, bohužel nemá každá stejné štěstí, jako mojedcera, která kojí mladší ještě ve dvou letech. Nic si z toho nedělejte a hlavně nesmutněte.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles