Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak nefarmakologicky na porodní bolesti?

29. 01. 2014 | Porod

Pokud přijmeme fakt, že porodní bolesti mají smysl  a význam, jak jsem již psala v článku „Proč porod matku bolí“, je porod jednodušší.

Psychické naladění je velice důležité a strach bolest umocňuje. Pokud jdete k zubaři se strachem, garantuji vám, že výkon bude bolestivější, než když se nebojíte.

U porodu je to stejné. Nepřistupujte k němu se strachem. Těšte se na miminko, natrénujte si správné dýchání, zjistěte, jaké uvolňovací polohy jsou běžné, pokud je možnost a přejete si to, roďte do vody. Běžte rodit do porodnice, se kterou jste se předem seznámila, nabízí vám vše, co si přejete, nenutí do věcí, které nechcete, má příjemné prostředí a chápavý personál, který neodsuzuje ženu za projevy u porodu.

Pokud potřebujete křičet, křičte! Sportovci také při svých vrcholných výkonech křičí. Do vrhu, hodu, odpalu atd. vkládají velkou sílu a křik jí dodává na energii. Porod je vlastně také takový vrcholný fyzický výkon. Tak proč se sportovci má křik tolerovat a rodičku za něj odsuzují? Pokud potřebujete křičet a dodává vám to sílu, křičte. Pokud nechcete, nekřičte. Tenistky také odpalují s křikem nebo bez něj, jak je jim to příjemné.

porodní bolestiNa psychické pohodě může přidat i vědomí, že porod se vás týká. V minulosti se rodička, a její spoluúčast na porodu, odsouvala na druhou kolej. Prvořadé bylo standardně odrodit. Jenže porod je především záležitostí maminky a měla by se při něm cítit co možná nejlépe. Udělejte si porodní plán. Sepište, jak si porod představujete, co si přejete, co si naopak nepřejete a dejte ho porodníkům. Pokud to okolnosti dovolí, a porodnické zařízení je na dobré úrovni, budou se snažit vyjít, v rámci možností, vstříc a přání splnit.

Další důležitý fakt je, že každý stah má vykonat nějakou práci. Tělo se musí otevřít. Děťátko není zrovna malé a tělu dává otevírání zabrat. Každá kontrakce pomáhá porodním cestám v rozšiřování. Nebojujte se stahy. Přijměte je. Berte každý stah, jako cestu k výsledku. Aby dítě prošlo, musíte být otevřená. Pokud se stahy bojujete, nedovolujete jim vykonávat jejich úkol. Práci předchozího, přemoženého, stahu, musí vykonat stah následující. Porod trvá déle, stojí více sil a bývá zpravidla bolestivější.

Není tedy výhodnější se stahy nebojovat? Poddat se jim? Uvolnit se a nechat je dělat, k čemu jsou určené? Poproste doprovod, ať hlídá vaše ramena a nohy. Pokud přitahujete ramena k uším a stavíte nohy na špičky, stahujete se. Při porodu není vhodné příliš mluvit, protože u správně probíhajícího porodu se vyřazuje z činnosti vývojově mladší část mozku, jejíž součástí jsou i řečová centra. Poučte doprovod, ať vás pohladí po ramenou směrem dolů, když je začnete přitahovat k uším. Ať vás pohladí po kolenou směrem dolů, když se začnete stavět na špičky a propínat lýtka. Ať vás takto upozorní, že se stahujete. Vy si to mnohdy ani neuvědomíte a je dobré mít někoho, kdo to za vás pohlídá a jemně upozorní, když začnete bojovat.

Zvolte si co nejpříjemnější polohu. Dojděte si do sprchy a nahřejte bříško. Při stahu uvolněně dýchejte. To je to nejlepší, co můžete pro porod a jeho urychlení udělat, až do chvíle otevření na 8 cm.              

Od 8 cm do úplného zániku poševní branky přichází asi nejnáročnější fáze porodu. Dítě tlačí na nerv, který nutí tlačit (stejný nerv, jaký se aktivuje stolicí a nutí na velkou), ale děložní branka není ještě plně zaniklá a porodní cesty nejsou otevřené. Mohla byste poranit děťátko i sebe. Proto je v této fázi nutné kontrakce prodýchávat krátkými, rychlými dechy (na pejska). Zkušená porodní asistentka vás jistě povede.

Samotné tlačení již tak bolestivé nebývá. Zde je spíše důležitá fyzická kondice rodičky. Proto před porodem nepodceňujte přiměřený pohyb. Choďte na procházky, cvičte těhotenské cviky, plavejte. Ocení to nejen vaše záda, ale fyzickou zdatnost využijete především při samotném porodu. Jak jsem řekla v úvodu, porod je velký fyzický výkon.


Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám za sebou dva porody. Holka byla venku za čtyřicet minut, to by ještě šlo, ale u kluka to bylo celkově horší. Na sále jsem byla hodinu a čtvrt. Nechtělo se mu vůbec ven. Při prvním porodu mi hodně pomáhalo chození po chodbě a dýchání zhluboka. Při druhém porodu jsem chodit nemohla a bolesti byly celkově o dost horší. Cítila jsem i nastřihnutí a následné konečné šití. Už by to znovu zažít nechtěla!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsané. Máme doma 14ti denního chlapečka (a skoro 3letou holčičku), první porod 5 hodin a ten druhý dokonce překotný, takže dá se říct, že pohoda Smajlík, ale je pravda, že jsem se snažila nebát se, být co nejvíc klidná a šlo to, takže všem těhulkám držím palce a tento článek mít u sebe !!!
Obrázek uživatelky
profil
Budu se opakovat, ale musím - "je to prostě opravdu moc pěkně napsané".
Já porody měla pohodové a na děti se velmi těšila, takže to nebylo tak strašné, ale faktem je, že číst Váš článek před prvním porodem, tak bych se méně bála, více uvolnila a byla rozhodně klidnější a připravenější.
Navrhla bych dát tento článek do všech gynekologických zařízení a porodnic!!!
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkTo je nádhera, jak jsi to napsalaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles