Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pupečníková krev: Darujte život dvakrát!

29. 03. 2009 | Porod
Pupečníková krev je velmi vzácnou tekutinou, která může zachránit život mnoha onkologicky nemocným pacientům. Její odebrání při porodu nic nestojí. Nebolí to a hřát vás může jedině pocit, že jste právě darovala život jak svému miminku, tak někomu dalšímu…


Pupečníková krev - pojem neznámý
S pojmem pupečníková krev se většina z nás setká poprvé během těhotenství. Do té doby nás tato kouzelná formule pravděpodobně mine. Jenže pak hormony zapracují a my, nastávající matky, v touze po informacích zasedneme k internetu a pídíme se po všem možném, co jen můžeme o našem stavu zjistit. A dříve nebo později na téma pupečníkové krve narazíme.
 
Stejně jako se to stalo i třicetileté Marcele Tiché ze Zlína: „Když jsem byla asi v sedmém měsíci, vyrojily se po městě plakáty s dítětem v záchranné vestě, kde byly kusé informace o tom, že když daruji při porodu krev z pupečníku, mohu zachránit i těžce nemocné. To byl přesně úder na mou psychiku zjitřenou těhotenstvím. Doma jsme hned sedla k telefonu a zavolala své gynekoložce a sjednala si s ní schůzku i mimo poradnu. Moje lékařka mi pak vysvětlila, v čem spočívá léčivé kouzlo této vzácné tekutiny, přesně mi popsala způsob odběru a nabídla možnost uchovat si buňky z pupečníkové krve jen pro své dítě. Ovšem za peníze v některé ze soukromých krevních bank. To jsem samozřejmě odmítla, protože mi to připadá zbytečné. Raději jsem zvolila odběr do registru pro nemocné pacienty,“ vypráví Marcela Tichá a se smíchem vzpomíná i na odběr během porodu: „Ráda bych o vlastním odběru řekla něco více, ale vlastně nic nevím, vše se seběhlo tak rychle. Porodník si připravil takový vak, kam krev odtékala a už to bylo. Bez bolesti, a vlastně jsem si ani ničeho nevšimla. Že jsem pupečníkovou krev opravdu darovala, jsem si potvrdila jen z písemného prohlášení pro registr a naší pediatričku…“

Je to takřka zázrak…
Pupeční šňůra, která se po porodu odděluje, se dlouho považovala za zcela bezcennou a podle toho se s ní bohužel zacházelo. Teprve před krátkou dobou se lékaři ujistili, o jak vzácnou tekutinu se jedná. Pupečníková krev je totiž krev novorozence, která zůstane po přerušení pupečníku v placentě. Nenahraditelnost této placentární krve spočívá v tom, že obsahuje buňky, které se v organizmu už nikdy během života v takové podobě nevyskytnou. Jsou základními stavebními bloky organizmu. Během vývoje embrya se pak přeměňují v rozmanité typy buněk těla, počínaje buňkami srdečního svalu, nervovými buňkami, červenými krvinkami, buňkami pokožky až po stavební buňky oka. V pozdějším věku pro nás zastávají roli životně důležitých ochránců zdraví. Transplantací je lze využít k náhradě buněk a tkání nezbytných pro život a zdraví. Pakliže se tedy hned po porodu zachytí a uloží, mohou kmenové buňky z pupečníku pomoci zejména při léčbě leukémie, využívá se ale i při nejrůznějších transplantacích.
 
 

Co se stane s pupečníkovou krví při porodu?
Tak to je zcela na vás. Jisté je, že pupečníková krev se při porodu objeví vždy a je jen na vašem rozhodnutí, jak se s ní naloží.
Máte tři možnosti:
  • Necháte ji zlikvidovat jako biologický odpad.
  •  Můžete ji darovat.
  •  Necháte ji uskladnit pro vlastní potřebu.
 
Už jste se rozhodly?
A chcete ji darovat? Tak to je dobře. Určitě jste udělaly správnou věc, která vás nebude vůbec nic stát. „Žádná námaha to nebyla. Moje lékařka v porodnici mi udělala krevní testy, vyplnila jsem dotazník a totéž se odehrálo ještě půl roku po porodu, potvrzuje nenáročnost „pupečníkové akce“ i Marcela Tichá.

Takže i pro vás platí, že není nic jednoduššího než informovat svého porodníka ještě před porodem (ideální je alespoň měsíc před termínem). Ten zná zázemí v porodnici, kterou jste si vybrala, a určitě vám bude nápomocen. Budete muset pouze vyplnit podrobný dotazník a absolvovat mimořádné krevní testy zaměřené na HIV (pokud jste je dříve odmítla), žloutenku typu B a C a syfilis. Pokud testy máte hotové, nebudou vám do porodu ani brát krev. Tyto krevní testy budete muset podstoupit opět během porodu, ovšem toho si dost možná ani nevšimnete (budete mít jiné starosti), a pak znovu půl roku po odběru. Bude-li vše v pořádku, pupečníková krev bude uložena do registru a vy už můžete jen myslet na ty, kterým jste možná zachránila život.
 
Jdeme na to
Odběr začíná ihned po porodu miminka, a to ještě před porodem placenty. Nemusíte se ale bát. Bolesti máte už za sebou, krásné miminko je na světe a vy už i díky endorfinům štěstí, co vás přepraly, nic neucítíte. A jak bude odběr probíhat? Porodník pupečník omyje, opláchne sterilním roztokem, napíchne žílu pupečníku a nechá krev samovolně odtékat do odběrového setu (ten tvoří jehla, hadička a odběrový vak). Občas vak promíchá, aby se krev dostatečně smísila s protisrážlivým roztokem. Poté, co krev přestane vytékat, zaškrtí přívodní hadičku. Odebranou pupečníkovou krev uzavře do speciálního boxu. Nakonec vám ještě odebere trochu krve kvůli druhým testům. Celá „operace“ tak zabere maximálně pět minut a je po všem.
 

 
 
Uskladnění pupečníkové krve
Pupečníková krev je nejprve uložena v nemocnici a to do doby, než její dárkyně úspěšně absolvuje kontrolní testy po darování. Teprve když se prokáže, že krev není nijak infikovaná, zařadí se do registru Banky pupečníkové krve ČR, kde může být uložena až několik desítek let. Banka je v kontaktu s podobnými organizacemi v zahraničí, takže i vámi darované kmenové buňky mohou zachránit život kdekoli ve světě.

 

5 důvodů, proč se stát dárcem

  • Můžete zachránit život nebo přispět k léčbě těžce nemocných.
  • Nemusíte se bát bolesti, odběr pupečníkové krve ani neucítíte.
  •  Nehrozí žádné komplikace, jen se o tři až pět minut prodlouží porod placenty. 
  • Odběr je zcela bezpečný pro maminku i pro miminko.
  •  Dárcovství je anonymní a bezplatné, jeho cena je ale nedozírná. 
Pro vlastní dítě
Pupečníkovou krev nemusíte darovat, ale kmenové buňky můžete nechat uchovat výhradně jen pro potřeby vlastního dítěte. Jde ovšem o ryze komerční záležitost, která není hrazena zdravotními pojišťovnami, ale zajišťují ji soukromé společnosti. Připravte se tedy na to, že si budete muset připlatit. V průměru se ceny pohybují okolo čtyřiceti tisíc, některé firmy nabízejí možnost splátkového kalendáře. Za tuto cenu vám privátní banky uchovají kmenové buňky minimálně dvacet let. Informace o soukromých bankách pupečníkové krve vám jistě podají ve vaší porodnici. Tam také zjistíte, zda si budete muset platit i za odebrání pupečníkové krve nebo zda vám nemocnice zapůjčí vlastní odběrový set. Cena se tak může navýšit i o pět tisíc korun. Ovšem pozor, uchování pupečníkové krve pro vlastní potřebu je možné pouze tam, kde pracoviště mají uzavřenou smlouvu s komerčními krevními bankami. To vás tak může limitovat ve výběru porodnice. Je lepší si tedy vše zjistit v klidu a včas.

ZDROJ: Moje Betynka.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Porod placenty se určitě neprodlouží, odběr jsem ani nepostřehla Smajlík Zato jsem postřehla jednu inovaci, kterou Banka pupečníkové krve zavedla a to je odběr kmenových buněk navíc ještě z placenty - dá se tak odebrat až o třetinu víc buněk. Na množství buněk záleží použitelnost štěpu - čím více buněk štěp obsahuje, tím větší hmotnost může mít pacient, který potřebuje léčbu.
Obrázek uživatelky
profil
Porod placenty se určitě neprodlouží, odběr jsem ani nepostřehla Smajlík Zato jsem postřehla jednu inovaci, kterou Banka pupečníkové krve zavedla a to je odběr kmenových buněk navíc ještě z placenty - dá se tak odebrat až o třetinu víc buněk. Na množství buněk záleží použitelnost štěpu - čím více buněk štěp obsahuje, tím větší hmotnost může mít pacient, který potřebuje léčbu.
Obrázek uživatelky
profil
a to registrací na www.pupecnikova-krev.cz
To jsou úplně nové stránky a z každé registrace získá 5 Kč nadace Kapka naděje.
Obrázek uživatelky
profil
rádo se stalo Smajlík
- pokud stojíte o další aktuální informace a čerstvé zprávy, tak nejvíc jsem jich našla tady:
http://www.facebook.com/cordbloodcenter.cz
Obrázek uživatelky
profil
Deano, tento článek už vyšel před nějakou dobou, tak je dobře, že jsou zde i aktuální informace Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice