Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stručný slovník aneb co je co?

28. 04. 2009 | Porod
Příchod nového človíčka na svět je šokový skok z tepla, šera, tlumených zvuků a vody, do zimy, oslepujícího světla, hluku a vzduchu bodajícího do plic. Lékaři, porodní asistentky a zdravotní sestry dělají všechno pro to, aby se mu zde začalo co nejrychleji líbit. Následující popis sledu událostí se může v různých porodnicích lehce lišit. A samozřejmě hovoříme o zdravých novorozencích a bezproblémovém průběhu porodu.


Pupeční šňůra

Pupeční šňůra je dlouhá 60–80 cm a skládá se ze tří cév obalených ochranným, průsvitným gelem. Největší céva zajišťuje přívod kyslíku a živin, dvěma menšími tepnami proudí odkysličená krev zpět do placenty. Pupeční šňůrou dostává děťátko živiny i kyslík a údajně je v ní tlak stejný jako v zahradní hadici.


Internetové diskuze matek se s oblibou hemží hrůzostrašnými zkazkami o pupeční šňůře, která se při porodu omotala kolem krku dítěte. Uklidněte se. Pravda je taková, že pupeční šňůru mívá nějakým způsobem kolem sebe omotanou až třetina všech dětí. Kolem krku jako náhrdelník, kolem nožiček a ručiček, někdy ováže celé tělo dítěte jako balík. Vzhledem k vnitřnímu tlaku pupeční šňůry se ale v převážné většině dítěti nic nestane.

 

Placenta

Když čtete nebo slyšíte o placentě, plodovém lůžku nebo plodovém koláči, mluví se pořád o tomtéž. Placenta svým vzhledem opravdu připomíná koláč, váží 500–1000 g, je placatá, oválného tvaru a plná krve. Její funkce v těle ženy spočívala po dobu těhotenství v tom, že spojovala krevní oběh matky a dítěte, a tím umožňovala dítěti dýchat a zajišťovala jeho výživu. Po narození dítěte ztrácí placenta svůj význam, dítě již dýchá samostatně a o jeho výživu se postará matka. Žena nejprve porodí dítě, placentu asi do hodiny. Naštěstí už bezbolestně.
 

Mázek

Trochu připomíná bílý krém. Jde o vrstvičku, která chrání tělo dítěte před plodovou vodou. Pokrývá je asi do osmého měsíce. Když se dítě narodí předčasně, není u některého z nich tak úplně vstřebaný. Sice se umývá, ale po několika hodinách by se do jeho kůže vstřebal sám.

ZDROJ: Moje Betynka.cz


DanielkaZ

CHytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mazek som nepoznala
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles