Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aromaterapie v těhotenství

8. 05. 2011 | Těhotenství

Nastávající maminky se mění naprosto ve všem, stávají se citlivější a vnímavější nejen k sobě, ale i k okolí. Cítí, co předtím necítila, chutná jí, co jí předtím nechutnalo, a obráceně. Právě v tomto období cit vede k opatrnosti a jemnosti.


Aromaterapie zaměřená na nastávající maminky a péči o ně by měla obsahovat velmi nízké koncentrace hlavně éterických silic. Většina z nás si pod pojmem aromaterapie představí přidání oleje do aromalampy. Ovšem přírodní vůně a oleje mají i jiné využití. Můžeme je přidat do koupele či k nim občas jen lehce přivonět, a hlavně je masáží aplikovat přímo na kůži.


aromaterapieZe základních rostlinných olejů za studena lisovaných jsou vhodné většina klíčkových olejů, které napomáhají s elasticitou kůže. Výborný je například olej z pšeničných klíčků. Obsahuje totiž vitamín E, z minerálů fosfor, zinek, železo, draslík. Dále rostlinné oleje jako mandlový, pupalkový nebo jojobový jsou v tomto období účinné, protože jimi přichází výživa k naší pokožce přírodní cestou a hlavně dostatek vitaminu a minerálů pro tělo.


Z eterických olejů, neboli silic jsou vhodné většina citrusů, napomáhají hlavně na pocity nevolnosti z počátku těhotenství. Mandarinka zchlazuje játra a tím působí na zklidnění žaludečních nevolností a teplot. Má osvěžující vůni, která navozuje pocit radosti, úlevy a bezpečí. S mandarinkou se také zbavíte nespavosti a uvolníte napětí. Dále také citron, grep či bergamot.
Budete-li ji používat do koupele, stačí tři kapky do lžíce základního oleje, medu či mléka.


Péče o pokožku je výborná od počátku těhotenství, bříško, stehna, hýždě a prsa vám porostou rychleji, než si umíte představit. Právě na zlepšení kvality pokožky, konkrétně na první drobné jizvičky, je tu šípkový olej. Ten je také výborným antioxidantem a zdrojem vitamínu C.


Maminky se ve vyšším stupni těhotenství potýkají s bolestmi nohou, způsobenými změnou hmotnosti a odlišným držením těla. Jemná masáž nohou s přidáním grepu, kromě jiného působí tento citrus také velmi dobře proti křečovým žilám (společně s cypřišem) výrazně uleví.


aromaterapiePři tenzích bříška je velmi osvědčená například gerániová voda. Tuto vodu, stejně jako růžovou vodu, je nejlepší rozprašovat. Gerániová voda také přispívá k harmonizaci hladiny ženských hormonů. Na nežádoucí kontrakce a křečích v bříšku i nohách pomůže dýňový olej. Má totiž ze všech rostlinných olejů nejvyšší obsah organicky vázaného zinku. Ten pomáhá při ekzémech a vysušené pleti. Tělu také dodá minerální látky, jakými jsou draslík, hořčík, fosfor a síra. Namasírujte lehce podbřišek. Lámou-li se vám v těhotenství nehty více než dříve, zkuste si je dýňovým olejem potírat. 


K přípravě na porod je dobré v posledních týdnech gravidity používat olej na hráz. Zvyšuje totiž elasticitu její tkáně. Olej vybírejte pečlivě, v obchodech můžete sehnat speciální namíchané výrobky. Chcete-li si namíchat vhodný olej doma, použijte například olej z pšeničných klíčků či olej lněný. Jak jej použít: Lehce dvěma prsty do písmene „u“ masírujeme hráz.


Aromaterapie v šestinedělí


Slastné okamžiky po zrození našeho děťátka jsou nezapomenutelným zážitkem. Veškerá únava a pochyby jsou zapomenuty a my si vychutnáváme odeznívající napětí a první vlny citu, který nás zalévá při pohledu na naše miminko. Tato a další chvíle nás mohou podpořit s vůní růže a to ve formě rozprašovače, nebo oleje zrození.


aromalampaTen obsahuje jemnou dávku růže, pro miminka důvěrně známou, a dodá mu sílu a krásně podpoří rodící se vztah miminka, maminky i tatínka. V začátcích se pro miminko v případě bolení bříška může užít olej na bříško s heřmánkem, fenyklem a majoránkou, který se pomocí protikolikové masáže nanáší na bříško a zklidňuje jej.


Pro maminky, které potřebují chladit na hrázi, je vynikající gel na hráz s levandulí, heřmánkem a cypřišem, napomáhající hojení a působí preventivně proti vzniku zánětu a infekce. Levandule pomáhá jako dezinfekce, zastavuje krvácení a podporuje dobrý spánek, ulevuje a konejší.Na harmonizaci ženských hormonů, zavinování dělohy a podporu při kojení je výborná gerániová voda. Harmonizuje psychiku a ulevuje při nervovém napětí . Na jizvy po porodu císařským řezem je vynikající šípkový olej nebo pupalkový, dobré jej jemně hladit.


Na osvěžení a pocit radosti jsou vhodné citrusové éterické oleje, které nám navozují lehkou letní náladu a například mandarinka je vynikající na ošetřování strií (spolu s levandulí a neroli namíchat do mandlového oleje a pšeničných klíčků). Na zácpu je vynikající pomeranč (1-2 kapky do medu), výborný je na horečky, úzkost či smutek. Při potížích s hemeroidy je vhodné užívat řebříček nebo myrhu.


Všechny silice, které maminka užívá, by měla používat v nízkých koncentracích, protože vše se dostává přes její tělo do mlíčka a k miminku. Proto stačí vždy jen jedna kapka a víc používat jen rostlinné oleje. Stejně tak na miminko. Při výběru je nejdůležitější kvalita olejů, vždy za studena lisované. Etiketa má obsahovat název, latinský název, zemi původu, složení, způsob užití a dobu expirace. Přeji krásné prožitky a harmonii.


Blanka Stablerová
Zdroj: Respekt k porodu.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !