Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Masáž v těhotenství není tabu

27. 12. 2008 | Těhotenství
Čekat miminko je úžasné, a proto dočasný zmatek v hormonech a emocích, nevolnosti, oteklé nohy, unavená bolavá záda a jiné běžné potíže snášíme většinou statečně. I za to si zasloužíme být rozmazlovány!

Jak začít? Třeba masáží. Jestli jste si ji ještě nikdy nedopřála, pak se možná leknete představy, že se na vás nachystal svalnatec „Viktor“ a dal vašemu tělu, teď dvojnásob chráněnému, zabrat jako šampiónovi po zápase. Ale těhotenská masáž je něco úplně jiného, příjemného, co pohladí nejen tělo, ale i duši. Zvlášť když je obohacena o vonné silice.

 

Bříško jen pro VIP

Neumíte si představit, že vám na bříško sáhne někdo jiný než vy a váš nejbližší? Ani s tímto, v těhotenství zcela běžným pocitem, nemusíte mít problém. Mnozí maséři (i ti speciálně vyškolení) se této partii vyhýbají.

masáže v těhotenství„Já masíruji těhotným především záda, šíji a obličej s tím, že jemná masáž obličeje je takovou třešničkou na dortu – velmi příjemné zakončení masáže zad, která může být citlivá zvlášť když je třeba uvolnit hodně stažené svaly. Při dalších návštěvách se obvykle domluvíme i na končetinách, ale masáž bříška nechávám na partnerovi klientky. Vlastně nejde o masáž v pravém slova smyslu, ale spíš o hlazení a natírání vonným olejem. Přesto poradím, jak na to a doporučím i namíchám speciální směs silic,“ zdůrazňuje terapeutka. Budoucí maminky si to se svými miminky i partnery prý náramně užívají. Jednu z nejoblíbenějších směsí tvoří silice z pomerančové kůry, listu a květu, v níž se odráží maminka, děťátko i otec. S trochou nadsázky ji Michaela Chmelařová nazývá „rodinotvornou“ či harmonizující směsí.
 

Experimenty ne

Zdá se vám, že na hlazení a výběru silic není nic těžkého, co by nešlo provozovat jen tak „amatérsky“ bez poučení? Nepleťte se, laické experimenty mohou nadělat paseku, vzhledem k tomu, že kvalitní rostlinné silice mají skutečnou moc ovlivnit chod našeho organizmu. A navíc se chovají samostatně jinak než ve směsích. Jak technika, tak i vonné směsi musejí být vybrány pečlivě pro danou situaci, aby pomohly a hlavně neublížily. Porada s vyškoleným aromaterapeutem se rozhodně vyplatí. „Pro relaxaci v průběhu těhotenství volím jemnější masáž v pomalejším tempu a vybírám silice se sedativními účinky. Když je k blížícímu se porodu potřeba stimulovat organizmus, pak je dotek intenzivnější, tempo dynamičtější a použiji silice prokrvující tkáně, probouzející a dodávající energii,“ vysvětluje terapeutka. V souvislosti s přípravou na porod pak doporučuje masáž hráze, jejíž pomocí si maminky mimo jiné mohou navodit pocit podobný tomu při porodu, samozřejmě ne tak intenzivní. Při samotném rození miminka pak nejsou zaskočeny. Aromamasáž dokáže výrazně ulevit při porodu − může jej zrychlit a oslabit bolest i její vnímání.
 

Komu se svěřit

Ne každý masér vás přijme, ne každý totiž také ví, jak k těhotné klientce přistoupit, jak a co masírovat, kterou část těla vynechat, jakou techniku zvolit atd. Proto je dobré se poohlédnout po odborníkovi, jenž má zdravotnické znalosti (ověřené a potvrzené nejlépe odborným atestem) a zkušenosti s prací s těhotnými. A pokud se vás nezeptá, zda a jak dlouho jste těhotná a probíhá-li těhotenství normálně, případně jaké léky berete, mělo by vás to před ním varovat. Spolehlivým orientačním bodem při pátrání po masážích mohou být těhotenské a předporodní kurzy, těhotenské poradny nebo mateřská centra. Osvědčeným zdrojem bývá i osobní doporučení kamarádky.
 

Masáže v těhotenstvíDejte na pocity

Těhotenská masáž má svá pravidla, mezi něž patří i ohledy na vaše pocity. Vnímejte je dobře a řiďte se také vlastní intuicí.
 
Necítíte-li se v termínu masáže dobře a projevují-li se nějaké zdravotní problémy, informujte o tom terapeuta (maséra) a nebojte se masáž odmítnout. Provázejí-li vaše těhotenství závažnější potíže, poraďte se o vhodnosti masáže s ošetřujícím lékařem.
 
Masáž může trvat různě dlouho, obvykle 45, 60 nebo 90 minut. Záleží však na vaší kondici a dohodě s masérem. Vydržet tak dlouho v jedné poloze může být třeba zrovna pro vás namáhavé a nepříjemné.
 
Intenzitu hmatů regulujte tím, co je vám příjemné. Nerozpakujte své pocity terapeutovi sdělit a požádat ho o změnu, případně ukončení masáže.
 
Masíruje se buď vleže na boku nebo vsedě čelem k opěradlu židle či na sedacím polštářovém vaku, o který se můžete pohodlně měkce opřít i bříškem. Některá relaxační centra jsou vybavena i speciálními masážními lehátky s otvorem pro bříško.
 
Většina masérů a terapeutů vůbec nemasíruje těhotné v prvních třech měsících. Mnozí se během celého těhotenství vyhýbají masáži břicha, někteří nemasírují plosky na nohou, aby nedošlo k nežádoucímu podráždění některých orgánů prostřednictvím reflexních bodů.
 

Nebojte se závislosti

I když je masáž v těhotenství většině maminek příjemná a nejraději by si ji dopřávaly co nejčastěji, „závislost“ na tomto požitku nehrozí. Jedním z důvodů je fakt, že hodina stojí průměrně 450 Kč, a tím druhým, že po porodu se maminky velmi často zaměřují na pravidelnou masáž či přímo aromamasáž svých drobečků.

Co na to aromaterapeutka Michaela Chmelařová

Aromaterapeutická masáž je jednou z nejoblíbenějších a také nejúčinnějších pro období těhotenství. Nejen, že dokáže uvolnit stažené svaly na krku a zádech, ale pustí se i do boje s hormony poblázněnými emocemi. Záleží na tom, s jakým problémem se terapeutovi se „zlatými ručičkami“ a vonnými oleji, svěříte.
Pro některou ženu je třeba těžké přijmout své těhotenství, nebo se s partnerem naladit na jednu notu, jinou trápí neprotažené svaly, které byly zvyklé na intenzivní sport, další budoucí maminku zase otravují natékající nohy. Na různé starosti a potíže, je možné najít vhodnou silici a namíchat masážní směs. Silice obvykle vybírám společně s klientkou, protože je také důležité, aby jí samotné voněla“.

A když jste úplně v pohodě a nic vás netrápí? Pak je prima blahodárné doteky jen tak vyzkoušet, poučit se o tom, jaké hmaty, jakou silou a jaké oleje i silice využít. Může se vám to hodit při domácích něžných chvilkách ve třech.


Zdroj: Betynka
6/2008



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Masáže jsou super. CHodila jsem klasické na uvolnění zad. Ale nejlepší masáž byla vždy večer, když jsem do toho zapojila i tatínka Smajlík Používali jsme olej od ElastiQ proti striím. Tatínek aspoň měl kontakt s miminkem, když mi masíroval bříško. Není nic krásnějšího než žvatlající chlap, který vám hladí bříško !!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles