Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Matkou po čtyřicítce?

29. 04. 2009 | Těhotenství
Matkou po čtyřicítce? Máte za sebou už čtyři desítky let života, a přesto jste zatoužila po miminku? I po čtyřicítce můžete mít zdravé dítě. Je ale třeba ohlídat si rizika spojená právě s vyšším věkem budoucí maminky.

Možná to může znít trochu zvláštně, když se jako těhotná těsně poté, co oslavíte krásné 40. narozeniny, dozvíte, že jste vlastně starší matka a čeká vás rizikové těhotenství. O tom se ale ostatně mluví již dokonce po 35. roce věku.

Není třeba hned panikařit. V očích porodníků sice opravdu jste starší matkou, která ale samozřejmě může porodit zdravé dítě.

Co byste měla vědět, než se rozhodnete otěhotnět po čtyřicítce
Plodnost ženy se s věkem snižuje. Na rozdíl od mužů, kteří mají až do vysokého věku schopnost vytvářet nové spermie, se vajíčka u ženy vytvoří již před narozením a v průběhu života se žádná nová nevytvoří. Kvalita vajíček se v průběhu času postupně zhoršuje, a tak mohou mít ženy po čtyřicítce problémy otěhotnět.

Starší matky také čelí riziku předčasného porodu, potratu nebo úmrtí plodu mnohem častěji než mladší ženy. Vajíčka starší ženy mají také mnohem častěji chromozomální problémy. U žen nad 35 let je také zvýšené riziko, že porodí dítě s Downovým syndromem.

Pošlete nám fotografii vašeho miminka narozeného po umělém oplodnění!
Starší matky také mnohem častěji mají dvojčata nebo i vícečetné těhotenství. Pravděpodobnost, že počnete více než jedno dítě, se s věkem zvyšuje, a to i v případě, že jste nepodstoupila umělé oplodnění ani neužíváte prášky na zvýšení plodnosti. Podle amerických statistik (National Center for Health Statistics) mají ženy po 45. roce dokonce až desetkrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít vícečetné těhotenství, než ve svých dvaceti letech.

Pod lékařským dohledem aneb Poradny pro rizikové těhotenství
Těhotenství žen starších čtyřiceti let ve většině případů skončí porodem zdravého dítěte. Důležité ale je, aby nastávající maminky byly pod bedlivým dozorem svého gynekologa, na místě je věnovat se pečlivě preventivní péči, a proto by ženy po 35. roce měly navštěvovat poradnu pro riziková těhotenství.

Zdroj: Ženská neplodnost

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
myslím, že to nie je neskoro a práve takéto mamičky ktoré majú na stužkovej po päťdesiatke,,,vyzerajú veľakrát lepšie ako ich o desať rokov mladšie známe...mám s tým skusenosti ako učiteľka...a to mám 14 rokov praxe...
Obrázek uživatelky
profil
Dříve rodily ženy i po čtyřicítce a nikdo se nad tím nepozastavoval, protože chyběla jakákoliv osvěta. Dnes již jsme informovaní až příliš, ale když už by se stalo, tak v každém případě na genetiku. Chápu, že pokud se žena doví, že plod není v pořádku, je to velmi těžké rozhodování. Kdyby tomu tak bylo dříve, pravděpodobně bych dnes tady neseděla a nepsala svoje štiplavé poznámky. Ovšem rozhodnout se dobrovolně ve čtyřicítce, to už by měly dámy zvážit, zda budou svým dětem stačit, nejen tělesně, ale vžít se do jejich způsobu myšlení. Jest-li nebudou příliš unavené a v současné hektické době, zda své dítě vychovají a dočkají se vůbec vnoučat. Já jako babička si užívám svých lásek a doháním, co jsem jako matka nestíhala, tedy působím mladým vrásky, protože jim ty dětičky stále omlouvám a vysvětluji,že nesmí být na ně tak přísní a hlavně nesmí podléhat afektu, protože ta mláďátka mají světoborné nápady, které rodiče pěkně vytáčí. Ale s láskou se všechno zvládne a vydrží.
Obrázek uživatelky
profil
Moje matka mě měla ve 40 a přála si,abych se vdala až umře,ještě že jsem ji neposlechla,protože se dožila 83 let,takže asi jak kdo,sama bych si dítě tak pozdě nepořídila,druhou dceru jsem měla v 27 letech a to už jsem podle tehdejších měřítek byla stará větev,v porodnici jsem byla nejstarší,byly tam samé 18 a 19 .Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Po čtyřicítce bych do plánovaného těhu asi už nešla, bála bych se zdravotních rizik a také toho, že se jednou za mě mé pubertální dítě bude stydět, že nemá matku, ale babičku a nedejbože, abych ho tady nezabezpečeného nechala a předčasně zemřela, co se stalo i mé kamarádce - má dva mladší sourozence jedenáctileté dvojčata a bohužel u ž i kamarádku měli dost po třicítce a tatínek zemřel loni na jaře na infarkt (bylo mu asi 60) a maminka na rakovinu (té bylo asi 53) a děti putovaly k příbuzným...nechtěla bych zažít.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles