Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Myslete v těhotenství na zdraví své i miminka

5. 03. 2011 | Těhotenství

Každá žena se ve skrytu duše obává, aby neměla jako nastávající maminka zdravotní problémy. I když vše probíhá tak jak má, jedné obtíži se lze jen těžko vyhnout. Ranní nevolnosti. Znají je téměř všechny „těhulky“, kterým tyto typické příznaky symbolizující přírůstek do rodiny mohou dny radostného očekávání pokazit.


Některé maminky začínají první tři měsíce těhotenství na toaletě zvracením. Nevolnosti jsou sice typické pro rána, ale v některých případech mohou přetrvávat po celý den i noc. Dalšími obtížemi, které sice nejsou nebezpečné, ale rozhodně potrápí, jsou nadýmání a zácpa. Ta je důsledkem hormonálních změn, zejména zvýšenou hladinu progesteronu, který připravuje ženské tělo na mateřství. Má vliv na mléčné žlázy a tlumí také předčasné stahy dělohy. Kromě toho však zpomaluje průchod natrávené potravy trávicím traktem, což způsobuje zácpu.


tehotna-zenaZažívací problémy jsou nepříjemné a to zvláště pro ty „těhulky“, které chodí do práce. Pomoci jim může správně sestavený jídelníček a dostatek pohybu. Jíst by měly častěji a v menších dávkách. V kabelce by nemělo chybět jablko nebo mysli tyčinka jako první pomoc při náhlé nevolnosti z prázdného žaludku. 


Probiotika pomohou mamince i dítěti


Kromě toho je dobré užívat také probiotika, která pomohou předejít pálení žáhy a zácpě. To je ovšem  jen část jejich pozitivního vlivu. Kromě toho posilují imunitní systém maminky i nenarozeného miminka. Tyto účinky jsou dokonce vědecky ověřené. Švédští odborníci zjistili, že pokud těhotná žena užívá probiotika nejméně měsíc před porodem a pokračuje i v době kojení, u dítěte se pak výrazně snižuje riziko vzniku alergie a ekzému. V období kojení se totiž tvoří základy imunity nemluvněte, pro jejíž vývoj je nejdůležitější období do tří let dítěte.     


Ovšem zvláště v těhotenství si musí nastávající maminky dávat hodně pozor na to, jaký přípravek zvolí. Měly by vybírat zejména kvalitní preparáty. Probiotika by měly „těhulky“ brát právě kvůli jejich širokému pozitivnímu vlivu. Je dokonce prokázáno, že jejich užívání v těhotenství pomáhá maminkám udržet si štíhlou postavu i po porodu. Finští odborníci těmto bakteriím přisuzují schopnost pomoci řešit problém s nadváhou. U žen, které v rámci studie užívaly probiotika, byl zaznamenán nejnižší výskyt centrální obezity a měly také nejnižší procento tělesného tuku.  


Nelze také opomenout pozitivní vliv probiotik na imunitu. Právě nastávající maminky patří k jedné z ohrožených skupin, ať už se jedná o nachlazení, chřipkové epidemie a další nemoci. Jejich stav jim totiž neumožňuje brát řadu běžných léků, které by mohly nenarozenému miminku ublížit. Probiotika jim pomáhají posilovat obranyschopnost a tak nemocem předcházet. Navíc upraví trávení a zaženou nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti a pomohou si udržet figuru.


Zdroj: Laktobacily.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je strašně individuální Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak nevim, ja probiotika uzivala cele tehotenstvi a ted pokracuju i pri kojeni. po tehotenstvi mi zbylo 10 kg, probiotika neprobiotika. a to cvicim a jim normalne, zadny precpavani se nezdravyma vecma.
jinak clanek hezkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles