Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na plodnost i ženské obtíže pomohou mléčné výrobky

18. 02. 2013 | Těhotenství
S přáním otěhotnět u nás naráží zhruba 15 % párů na zdánlivě neřešitelný problém. Ženské obtíže související s menstruačním cyklem potrápí až 50 % žen. Jednodušší je snažit se těmto nepříjemnostem předcházet než je následně řešit. Proto myslete na dostatečný příjem mléka a mléčných výrobků.

Kde všude konkrétně mohou mléčné výrobky pomoci? Tyto potraviny pozitivně působí na náš organismus při úpravě plodnosti u žen obézních i s podváhou a u žen s polycystickými ovarii. Zároveň zmírňují premenstruační syndrom a příznivě ovlivňují plodnost u obézních mužů.

Nadváha a plodnost


Na plodnost i ženské obtíže pomohou mléčné výrobkyPoruchy plodnosti bohužel rostou, můžeme mluvit o civilizační chorobě. Souvisí samozřejmě i s odkladem mateřství na vyšší věk. V USA se odhaduje, že problém s otěhotněním má nejméně 11 % párů v reproduktivním věku. Toto číslo reprezentuje více než 10 miliónů párů!

Přítomnost neplodnosti a anovulačních cyklů souvisí s BMI – tedy s hmotností. Plodnost je optimální při „normální“ hmotnosti a již v pásmu nadváhy klesá stejně jako při nižší hmotnosti. Základem léčby neplodnosti je tedy úprava tělesné hmotnosti. Již úbytek o 5-10 % oproti výchozí hmotnosti přináší zvýšení šancí na početí.

Nezbytnou součástí redukční diety jsou mléčné výrobky. Proč právě tyto produkty? Výrobky z mléka jsou totiž výborným zdrojem kvalitních bílkovin a jak je známo, ty mají velkou sytící schopnost. Současně mléčné výrobky snižují výsledný glykemický index potravin a pomáhají udržovat vyrovnanější hladinu krevního cukru,“ objasňuje expertka. Chrání aktivní svalovou hmotu a zabraňují poklesu bazálního metabolismu. Jsou samozřejmě zdrojem vápníku, který snižuje pocit hladu a zabraňuje poklesu aktivní svalové hmoty. Čili máte menší hlad, shazujete tuky a zachováváte svaly.

Podvýživa a plodnost


Nejen nadváha, ale i podvýživa komplikuje možnost otěhotnět. Tělesná hmotnost a procento tělesného tuku jsou totiž rozhodující faktory pravidelné menstruace a plodnosti. Při poklesu množství tuku v těle pod 22 % se u většiny žen objeví nepravidelná menstruace. K poruchám menstruačního cyklu dochází také při rychlé redukci tělesné hmotnosti o 10-15 .

Podvyživené ženy mají nízké hladiny folikulostimulačního hormonu, luteinizačního hormonu, estradiolu a leptinu v krvi. Nízká hladina estrogenů zvyšuje riziko dalších zdravotních komplikací, jako je například osteoporóza a onemocnění srdečně cévního systému. Pro úpravu plodnosti jsou tudíž rozhodující normalizace tělesné hmotnosti.

Muži a plodnost


Udává se, že muži jsou příčinou neplodnosti páru ve 40-50 % případů. Muži s nadváhou (BMI nad 25) nebo s BMI pod 20 mají nižší koncentraci a počet spermií než muži s normální tělesnou hmotností. Vysoké i nízké hodnoty BMI snižují počet spermií se správnou kvalitou. Příčinou neplodnosti u obézních mužů je endokrinní dysbalance - zejména nižší hladiny testosteronu a zvýšené hladiny estrogenů. Léčba neplodnosti u obézních mužů v prvé řadě spočívá v redukci tělesné hmotnosti omezením kalorického příjmu a zvýšením fyzické aktivity.

Vitamín D a plodnost


Na plodnost i ženské obtíže pomohou mléčné výrobkyNejnovější studie ukázaly, že tento „zázračný“ vitamín má vliv i na fyziologii reprodukce. Jak konkrétně? Vitamín D pozitivně ovlivňuje tvorbu pohlavních hormonů a za jeho pomoci byla prokázána i větší úspěšnost IVF (mimotělního oplodnění) u žen. Působí příznivě i na endometriózu, velmi nepříjemné gynekologické onemocnění. U mužů pozitivně ovlivňuje kvalitu spermatu a hladinu androgenů. Léčba vitaminem D může zvýšit hladinu testosteronu.

Pár rad na závěr


Pro zajištění plodnosti je tedy nejdůležitější: Udržení nebo dosažení optimální tělesné hmotnosti u obou pohlaví, pravidelná pohybová aktivita a vyvážená pestrá strava s dostatkem bílkovin (doporučovány 3 porce mléčných výrobků denně), zeleniny, ovoce (zdroj antioxidačních látek), zinku (tmavé maso, mléko, mořské plody), selenu (ořechy, vnitřnosti, mořské ryby) a kyseliny listové (listová zelenina.

Zdroj, foto: Bílé plus

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ráda si přečtuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, užitečné informace.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle