Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prach na poličce počká aneb co vše se změní po porodu

15. 02. 2011 | Těhotenství
 „Tak si, maminko, ještě zatlačte na ramínka, výborně – a máme tu krásného chlapečka, podržte si ho,“ pronese jakoby slavnostně paní doktorka a položí vám vaše čerstvé miminko na břicho. Zvednete hlavu a instinktivně ho pohladíte, zatímco váš maličký si vás zvědavě prohlíží svýma velikýma očima. Nepláče, jen se dívá – a ten pohled už nikdy nezapomenete. Ty zvědavé oči ve vás spustí lavinu takových emocí, o nichž jste dosud netušila, že jich jste vůbec schopná.

Najednou víte, kde je vaše místo a proč běháte po tomhle světě. Ten bezbranný človíček, kterého vám za pár hodin přinesou na pokoj a který se k vám přitulí, pevně uchopí váš ukazováček a vaše prso, není „půjčené miminko povozit a vrátit“, tohle štěstíčko patří k vám. Už napořád. A otočí váš život úplně naruby. Mateřství vás dočista změní. Váš dosavadní hodnotový žebříček udělá doslova kotrmelec – na prvním místě je vaše miminko. Některé dříve „podstatné“ věci tehotenstvipřestanou být důležité.

Rázem vyměníte svou elegantní minikabelku za „žebradlo“, v němž rozhodně není místo pro pudřenku – vaše zavazadlo musí pojmout dostatek plínek, vlhčených ubrousků, přebalovací podložku, náhradní tričko, lahvičku s pitím, později také rohlík, piškoty či nakrájené jablíčko, bryndáček, lžičku, rachtátko a podobné nezbytnosti. Také na svou kadeřnici obvykle zapomenete – přerostlé vlasy si jednoduše stáhnete do praktického culíku, „střih“ udržujete sama metodou „kde mám nalepenou kašičku, tam to ustřihnu“. Opuštěné zůstanou i vaše poslední úlovky z obchodů s oblečením – miminko občas ublinkává, a tak doma klidně ještě v 11 hodin pobíháte v pyžamu a na ven si vystačíte s hromádkou triček z tržnice a několika pohodlnými kalhotami. Jako nejpraktičtější obuv se vám začnou jevit pantofle – ty si lehce nazujete i zujete, aniž byste musely řešit nerudovské „kam s ním“, tedy kam s miminkem.

S laxním úsměvem začnete své okolí ujišťovat, že spánek se přeceňuje. Co na tom, že dříve jste byla docela zdatný spáč? Vaše noci teď dostaly nový rozměr – miminko se budí zhruba každé tři hodiny a potřebuje přebalit a nakrmit, někdy si taky po jídle potřebuje ještě chvíli povídat nebo hrát… Nevadí, postavíte pár komínů z kostek, zazpíváte Vařila myšička kašičku, Paci paci pacičky a spánek doženete přes den – vždyť už v porodnici vám kladli na srdce, že „když spí miminko, spí i maminka“. Hormony obstarají, že napadnete vyčerpáním ani po několika probdělých nocích. A postupně se smiřujete s tím, že vaše kolegyně měla pravdu: „Jakmile si pořídíte děti, už se nikdy pořádně nevyspíte.“ Ani s úklidem už to není, co to bývalo. Jste plně zaměstnaná péčí o děťátko, a když vás potomek zrovna nepotřebuje, stačíte akorát tak vyměnit prádlo v pračce. Prach na poličce počká, hladové novorozeně nikoli.

Více si užíváte čerstvého vzduchu – pravidelné procházky vám i malému prospívají: miminko lépe spí, vy si protáhnete tělo a navíc ve vašem městě objevíte zákoutí, o něž jste nikdy předtím nezavadila, protože jste o nich neměla nejmenší tušení. Nicméně i ona vám časem zevšední, možná se vám dokonce stane, že ty malé uličky, které jste zpočátku vyhledávala, protože v nich není takový provoz, začnete časem nenávidět právě proto, že jsou tak malé a opuštěné. Váš společenský život se přesune z večerů do odpoledních hodin – objevíte kouzlo zahradních restaurací, cukráren a kaváren vybavených dětským koutkem, nebo dokonce pískovištěm. A ztratíte ostych – kojení na veřejnosti se pro vás stane naprostou samozřejmostí. Vždyť kdokoli, kdo dostane během vycházky hlad, se nají – ale co naplat, miminko si párek v rohlíku ani palačinku nedá…

Možná prořídnou řady vašich přátel – a možná vás to raní, některé možná opláčete.
Netrapte se, pokud neunesli fakt, že spěcháte domů na koupání, ačkoli je zábava v plném proudu, pokud nepřišli oni za vámi, když vy jste za nimi zrovna nemohly, protože vaše dítě mělo horečku, a pokud vás vynechali, když šli s partou třeba do divadla, nebyli to opravdoví přátelé. Možná jim jen došlo, že vám mají sakra co závidět.

Zdroj: MojeChytreDite.cz
Autorka: Mgr. Iveta Vaisová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
sú veci podstatnejšie...
Obrázek uživatelky
profil
Člověk pochopí, proč žije, když se mi narodí dítě. I když by pak to stejně dítě někdy přetrhl vejpůl, když leze do puberty. Ale pak přijde období, kdy se tomu společně zasmějeme.

Když si vzpomenu, jak jsem syna nosila celou noc, když jsme se přestěhovali a on si zvykal na nový domov... Vše má ale smysl. Přátelé, známí atd. můžou odejít, dítě by mělo zůstat v našem srdci, i když se odstěhuje a bude mít sovu rodinu.
Obrázek uživatelky
profil
jo,jo,pěknéSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky souhlasimSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsáno, tak to skutečně je. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles