Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Psychika ženy po spontánním potratu

10. 07. 2009 | Těhotenství
Časným spontánním potratem rozumíme samovolné ukončení těhotenství do 12. týdne. Je mnoho z nás, které si tuto zkušenost prožily na vlastní kůži. A každá se s tímto zážitkem musí nějak vyrovnat.

Spontánních potratů v poslední době přibylo, přispívá k tomu pravděpodobně vliv civilizace, civilizačních chorob, ale také zlepšení diagnostických možností. Ještě před několika lety bylo možné ultrazvukem potvrdit těhotenství až okolo právě dvanáctého týdne. Současná technika potvrdí těhotenství již v pátém týdnu, což v zásadě přispívá ke statistickému zvýšení potratů. Dříve by se jednalo spíše o opožděnou menstruaci, nad kterou by se málokdo pozastavil.

Každá žena, která prožije spontánní potrat, pravděpodobně pátrá po příčinách, snaží se přijít na to, zda jí hrozí potrat i při budoucím těhotenství, a snaží se zvládnout smutek, který s takto traumatickou zkušeností přichází. Jedná-li se o první potrat a po běžné gynekologické prohlídce se nenalezne žádná porucha či onemocnění, po dalších příčinách se nepátrá.

Spontánní potrat: opravdu jednorázová záležitost?

Psychika ženy po spontánním potratuVětšina časných spontánních potratů nemá žádný vliv na další těhotenství. Většina z nich jsou opravdu jednorázovou záležitostí vzniklou například poškozením vajíčka nějakým patogenem. Nicméně žena přesto prožívá pocit ztráty, smutek, strach z toho, jak to bude příště. Pocity se mohou umocňovat, jestliže je žena již starší nebo na dítě dlouho čekala. Žena potřebuje pocity s touto traumatickou zkušeností ventilovat.

Každá žena pravděpodobně svoji bolest zvládá jinak, a proto nelze napsat paušální recept pro všechny. Je dobré o situaci hovořit například s partnerem, matkou, kamarádkami, ale také klidně s duchovním či psychologem. Muž by v takové situaci měl být pro ženu oporou, i když pro mnoho mužů může být tato situace málo pochopitelná, dokážou ji zvládnout s mnohem větším nadhledem než ženy. Proč truchlit nad něčím, co jsme ještě neměli? Ale mateřský pud je asi přece jen daleko intenzivnější a pro ženu je to emočně velmi náročná situace.

Pro jednu ženu ztráta, pro jinou úleva

Různé ženy na potrat reagují různě. Některé jej prožívají jako velkou ztrátu, je pro ně srovnatelná se smrtí již narozeného dítěte. Jiné ženy jsou smutné spíše z toho, že už se začaly těšit, začaly si jinak plánovat čas, například přeorganizovaly práci, a různé jiné aktivity a potrat pro ně představuje třeba nutnost vyřešit pracovní situaci. Pro mnohé ženy však může být potrat i úlevou, jestliže dítě neplánovaly či jej nechtěly. Tyto ženy pak mohou trpět dodatečnými pocity viny, že si ve skrytu duše potrat přály či že je okolí nutí do smutkových reakcí, a ony žádné nepociťují.

To se nemusí týkat pouze žen, které dítě nechtěly, ale také žen, které vše berou „sportovněji“. Pro psychiku ženy potrat po 12. týdnu těhotenství, tedy potrat pozdní, bude jednoznačně velmi náročný. Jestliže existují ženy, které časný potrat zvládají vcelku dobře, potrat pozdní je pro každou ženu velký zásah.

Ženy po potratu se mohou i několik týdnů trápit, trpět úzkostmi či depresemi, mohou trpět různými tělesnými příznaky, nechutenstvím, poruchou spánku, nevysvětlitelnou nervozitou. Je dobré o svých pocitech mluvit, nedělat, jako že se nic nestalo. Jestliže tyto reakce přetrvávají déle než tři měsíce, je vhodné vyhledat psychologickou či psychiatrickou pomoc.

Zdroj: Sexuálně.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ja mela stesti, otehotnela par mesicu po vysazeni HA, tehotenstvi v pohode a ted mame doma skoro tritydenni poklad. bohuzel mam kolem sebe stale vice kamaradek a znamych, ktere nemuzou otehotnet, nebo po par tydnech opakovane potraci. musi byt hrozne se kazdy den budit hruzou, jestli to male jeste zije a odpocitavat kazdy den, ktery zbyva do terminu porodu.. vsem, ktere to prozivate preju hodne sil a at se vam co nejdriv splni sen a mate toho sveho broucka doma v postylce
Obrázek uživatelky
profil
stačí sa zamyslieť a je to jasné,,,čo sa v hlave odohráva
Obrázek uživatelky
profil
Před 14 dni jsem si prožila 3.potrat, o prvním jsem ani nevěděla (zamlklý), 2. byl ve 12.tt a ten poslední v 10.tt
Pořád jsem z toho úplně vykolejená. Všichni mi řikaj, jak to bude dobrý a že určitě budu mít spoustu dětí a že se nemám trápit..a už mě to sere..nechci na ně bejt hnusná,ale já si to potřebuju prožít i kdyby to mělo trvat x tejdnů.
Ze druhého jsem se vzpamatovávala půl roku, chodila jsem k psych. a brala práškySmajlík..sice to všechno trvalo moc dlouho,ale nakonec jsem se z toho dostala.
Ale teď..když můžu, tak se schovávám a brečim. Nikam nechodim, kamarádky jsem vypustila. Každej mi řekne, že máme chvíli počkat a začít se snažit znova,ale já už ani nechci..abych se zase zbytečně tešila? děkuju, fakt ne.
Všem, které si prožili nebo prožívají něco takového držím palečky!! A jejich rodině a kamarádům..aby byli trpělivý. Nesmí se to uspěchat a pokud někdo chce truchlit týden, měsíc..nechte je.
Já napřídklad píši každý týden dopis svému nenaroznému děťátku..a moc mi to pomáhá
Obrázek uživatelky
profil
Když jsem byla v porodnici, tak jsem ještě 2 dny byla přeložena na pavilon. Na pokoji se mou byla mladá žena, která měla již 4. samovolný potrat. Obdivovala jsem její statečnost a snahu uklidňovat mě, která jsem se třásla jako ratlík, stále se mnou mluvila, luštily jsme spolu křížovky a když jsem odcházela rodit, tak mi přála hodně štěstí. Po necelém roce jsem potkala známou, která se vrátila z porodnice a pozdravovala mě od té paní, která tam bohužel ležela po 5. potratu. Snad se jí přecejen podařilo mít dítě, bohuel si již dnes nevzpomínám po téměř 30-ti letech, na její jméno, pouze vím, že byla ze Hvozdné na Zlínsku a tehdy pracovala jako pošťáčka. Pokud o ní někdo ví, moc ráda bych jí vyřídila pozdrav a dozvěděla se o jejím dalším životě.
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem přošla spontálním potratem čekala jsem trojčátka.A jak píše Šárka když jsem po 7 letech otěhotněla byl tu neustálý strach že se to bude zase opakovat.Stále jsem se hlídala když malé jeden ben nekopal už jsem se bála že se něco stalo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka