Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S neplodností se léčí stále starší ženy

8. 07. 2010 | Těhotenství
V roce 1991 byl průměrný věk maminek v ČR při porodu necelých 25 let, v roce 2000 to bylo více než 27 let, loni dosáhl téměř na 30 let, konkrétně na 29,4 roků. Trend odkládat mateřství je dlouhodobý a není žádným překvapením. Ovšem nese s sebou další dopady, více žen má problémy otěhotnět spontánně a začínají se léčit s neplodností ve stále vyšším věku. Například loni bylo nově příchozím pacientkám v průměru 33 let. Přitom právě věk je u žen pro úspěšnou léčbu velmi limitujícím faktorem, varují lékaři.

„U žen poměrně neochvějně tikají biologické hodiny. Kolem pětatřicátého roku u nich začíná plodnost klesat a po čtyřicítce je spíše výjimečné, když žena otěhotní,“ konstatuje vedoucí lékař Jan Šulc fakta o spontánní snaze počít potomka. Ale jak je to s léčbou neplodnosti, například při využití metody IVF (in vitro fertilizace), tedy oplodnění ze zkumavky? I tam s věkem procentuelní úspěšnost otěhotnění výrazně klesá? „Úspěšnost IVF záleží na příčině neplodnosti. Ale obecně lze říci, že u 30leté ženy se šance blíží 40 %, u 40leté pouze 20 %,“ shrnuje nemilosrdná čísla Šulc.

Věk pacientek stále roste
Při podrobném studiu statistik lze vysledovat stejný trend jako obecně ve společnosti, odkládání mateřství. Zatímco v roce 1999 bylo nově příchozím pacientkám v průměru 30 let, loni to bylo 33. Narostl počet žen, které přichází do centra ve 40 letech či ještě později. Zatímco v roce 1999 šlo dohromady o 25 žen z celkových 335, v loňském roce bylo 40letých či starších 59 ze 462.

Jan Šulc ujišťuje, že lékaři pochopitelně učiní maximum ve snaze pomoci všem pacientkám. Ovšem připouští, že věk ženy léčebný postup přeci jen ovlivňuje. „U mladších žen nejprve odstraňujeme nalezené odchylky, což vyžaduje čas. IVF doporučujeme až jako poslední řešení. U starších spíše doporučujeme IVF dříve,“ říká lékař.

Ideální věk?
Podle lékařů je ideální biologický věk ženy při porodu dítěte mezi 20 a 25 lety. Ovšem pokud se k fyzické připravenosti přidají i faktory psychické vyzrálosti a ekonomického zajištění, věkové rozmezí se posunuje zhruba mezi 25 a 30 let. Rozhodnutí počít potomka rozhodně ovlivňují i další proměnné. Ovšem je-li to možné, lékaři nedoporučují odkládat snahu o dítě později než na 33 a 34 let v případě, že pár touží po jednom dítěti. S každým dalším plánovaným potomkem pak radí odečíst alespoň dva roky. Vzhledem k tomu, že zhruba 15 % českých párů má problémy se spontánním otěhotněním, je dobré počítat s časovou rezervou.

Zdroj: GEST

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
rodila jsem v 34 letech a byla jsem na umělém oplodnění, protože ikdyž jsme oba zdraví po stránce plodnosti jsme oba na nic. Ale rodit dřív bez patřičného zázemí a bez správného partnera si nedovedu představit. V dnešní době je dítě luxus. A jde to od desíti k pěti a proto ani nejdem do druhého dítěte, protože jednoduše na to nemáme. Vládo, kde je zázemí pro pracující rodiny?
Obrázek uživatelky
profil
PROTOŽE čím vyšší věk tak muž strácí na výkonnosti spermií, u žen jsi myslím že tento problém je zjistitelný již v mladším věku.
Obrázek uživatelky
profil
že pokud žena má partnera,neměla by s dítětem čekat.já jsem svého muže poznala ve 26 letech,do té doby jsem nepoznala partnera pro život,a hned ve 27letech jsem měla první dítě, ve 32letech druhé a chtěla bych ještě třetí,ale ve 39letech,pokud se podaří.Když ne, tak dvě děti stačí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles