Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výbavička pro miminko

25. 01. 2010 | Těhotenství

Co pořídit miminku před tím, než vykoukne na svět? Takové starosti má každá maminka, která očekává své první děťátko. Dětského zboží je nepřeberné množství, a tak jsme se rozhodli, že vám pomůžeme se v tomto velikém světě lákadel zorientovat. Ne všechno nabízené zboží je nutné pořizovat. Co konkrétně se rozhodnete koupit pro vaši ratolest vy, je ale samozřejmě jen na vás.

Oblečení je na výběr nepřeberné množství. Maminky provorodičky většinou nakupují „očima“ - tj. koupí to, co se jim líbí, co se jim zdá roztomilé, ale většinou až po narození děťátka přijdou na to, že některé kousky oblečení jsou nepraktické, těžko se oblékají a svlékají, nebo jsou z tuhých materiálů, které miminko musí zákonitě tlačit. Na tomto místě bych ráda zmínila, které kousky oblečení jsou opravdu praktické a jaké jsou oblíbené „sestavy“ různých maminek.

Body /bodýčko/ - jedná se o tričko, které se zapíná v rozkroku na patentky. Body může být s dlouhým nebo krátkým rukávem nebo i v provedení body-tílko, tj. bez rukávů, tedy stejné jako klasická trička. miminko-v-ruzove-cepiciBodýčka jsou vhodná proto, že se ležícímu miminku neshrnují na zádičkách, miminka jsou tedy v teple a nic je netlačí. U větších, tedy lezoucích a chodících miminek a batolátek, se nevyhrnují z kalhot a zádíčka jsou pořád v teple. Dětská body mají různé způsoby zapínání u krku:

1) zapínání na 1-2 cvočky na ramínku - podle mého názoru ideální způsob - výstřih nemusí být zbytečně velký, rozepnuté cvočky umožní snadné obléknutí a svléknutí, zapnuté cvočky drží krček pěkně v teple.

2) výstřih tzv. přehrnovací je u bodýček nejběžnější. Výhodou je, že nemusíte nic zapínat, ale vrtícímu se nebo lezoucímu miminku, popř. když je už bodýčko trochu menší, než by mělo být, se výstřih protahuje a miminko tak může mít odhalenou velkou část hrudníčku. Dáváme-li toto bodýčko na noc a miminko se odkope, hrozí nastydnutí.

3)  zavinovací - ideální pro čerstvě narozená miminka, s nimiž maminky ještě neumí tolik manipulovat, ale i pro větší miminka, která se nerada převlékají. Zavinovací body totiž nemusíte přetahovat přes hlavičku, celé ho rozepnete, položíte na něj miminko a zatímco si spolu povídáte, bodýčko jednoduše zapnete. Zároveň je děťátko více v teple, protože přední díl je dvojitý. V tomto provedení seženete i dupačky a košilky. Je jen na Vás, zda si pořídíte klasické oblečení, které nemá tolik cvočků, anebo se Vám líbí, že nemusíte s miminkem při převlékání tolik manipulovat. Doporučuji nakoupit obojí a vyzkoušet, větší velikosti už pak pořídíte v té variantě, která Vám vyhovuje víc. Body se stává poněkud nepraktickým, když se děťátko naučí chodit na nočník, protože potom jde vždycky o čas - rozepínání rozkroku je zdlouhavé.

Dupačky jsou vyloženě klasickým kouskem oblečení. Na rozdíl od těch, které jsme nosili my, mají však dnešní dupačky zásadní „vychytávku“- v oblasti rozkroku mají patentky, takže nemusíte miminku při přebalování nebo jen kontrole plínky svlékat celé dupačky, ale svléknete jen nožičky a dupačky vyhrnete k pasu. K sehnání jsou i dupačky zavinovací, které jsou takovým kontroverzním kouskem miminkovského šatníku. Některé maminky je odsuzují za přílišné a zbytečné množství patentek, jiné maminky je milují proto, že je nemusí svlékat přes hlavičku a nemusí tedy s miminkem při převlékání tolik manipulovat. Zavinovací dupačky nicméně mají patentky v oblasti rozkroku i na ramínkách, takže není nutné je celé rozepínat, ale můžete s nimi zacházet i jako s „běžnými“ dupačkami. Dupačky můžeme kombinovat s bodýčky nebo košilkami, popř. obojím.

Polodupačky jsou podle mého názoru dalším přelomovým kouskem oblečení. Jsou to v podstatě tepláčky s ťapkami. K dostání jsou v nepřeberném množství provedení, materiálů a barev. Zde bych doporučila kupovat takové, které mají v pase místo gumy patent- tj. široký pružný lem, který miminko neškrtí ani v noci. Ne všechny „čerstvé“ maminky totiž mají chuť děťátko převlékat několikrát za den, a když se blíží noc oblékat mu ještě pyžámko, když přitom miminko spí skoro stejně hodně ve dne jako v noci. Potom je ještě rozdíl v tom, jestli jsou polodupačky dole jen tvarované do ťapek, anebo jestli mají ťapky oddělené znovu patentem (tj. pružným lemem), který pomůže držet „bačkůrky“, resp. ťapku na místě a polodupačky se tak nestahují, protože jsou „jištěné“ shora i zdola… Polodupačky je ideální kombinovat s bodýčky.

Overal je v podstatě kombinéza, ale slovo „kombinéza“ užíváme spíš pro ryze zimní provedení. Overal je obleček s rukávy a nohavicemi s ťapkami, většinou celopropínácí, tj. na patentky nebo na zip. Overal je ideální celodenní i noční oblečení pro malá miminka a nejlepší pyžámko pro batolátka, nechodí-li ještě v noci na záchod (protože pak byste z rozepínání a zapínání v noci nebyly nadšené).

Součástí oblečení, které budeme potřebovat po narození miminka, by měly být alespoň 2 novorozenecké čepičky, protože malá miminka ještě nemají dobře fungující termoregulaci a nejvíc tepla jim utíká povrchem hlavičky, která je v poměru k tělíčku hodně velká. Slabou čepičku budete potřebovat pro novorozeňátka i na chladnější dny v létě. Na zimu si nezapomeňte pořídit pořádně teplou čepičku, která zakryje ouška. Pohodlné jsou čepičky na zavazování, které nepadají. Stejně tak miminku na zimu pořídíme i teplé rukavičky s pružným lemem nebo slabou netlačící gumičkou okolo zápěstí. Rukavičky se hodí i na léto, a to slabé bavlněné, které použijeme na to, aby se miminko neškrábalo svými nehtíčky do obličeje, pokud je ještě nestříháme.

Na doma lze namísto dupaček nebo polodupaček používat punčocháčky, ale vzhledem k častému přebalování a jejich poněkud obtížnějšímu oblékání oceníte punčocháčky spíše od 6 - 12 měsíců věku dítěte. Na zimu pořídíme také nějakou teplou kombinézu nebo bundu a zateplené kalhoty (pro malá miminka je kombinéza praktičtější a většinou i pohodlnější), popř. i šálu - pro malá miminka je praktičtější tzv. nákrčník, což je takový trojúhelníček látky zapínající se většinou na suchý zip, který miminku zakryje krček a hrudníček. V případě, že používáme dupačky nebo polodupačky, nemusíme miminku pořizovat ponožky ani capáčky.

U vybírání oblečení samozřejmě záleží na tom, jaké má kdo preference stylu oblékání dítěte, protože v dnešní době je spousta maminek, které chtějí mít miminka oblečená jako „dospělé“. Vždy, prosím, ale myslete na to, že oděv má být opravdu měkkoučký, pohodlný a praktický - džínů, košil, lacláčů, vestiček apod. si dítě ještě v budoucnu užije dost a dost. Pro malá miminka, která jsou venku stejně většinou zabalená v kočárku, opravdu nejsou potřeba, stejně jako boty.

Co se týče materiálového složení, asi nemusím připomínat, že je vždy lepší sáhnout po přírodních materiálech, tj. 100% bavlně, popř. i v biokvalitě. Pokožka miminek, obzvláště těch „čerstvě“ narozených, je velmi citlivá, a to poslední, co potřebuje, je potýkat se s umělými složkami, jako jsou polyester, elastan apod. Pokud tato vlákna ovšem nejsou přímo na pokožce miminka, jako např. patent (lem) u polodupaček v pase, který vždy překrývá body nebo tričko, je naopak přínosem, protože polodupačky nebudou padat.


Kolik toho všeho potřebujete?

Při pořizování oblečení bereme ohled na to, jak často pereme, jestli sušíme volně nebo v sušičce. Pokud máte sušičku prádla, máte vypráno a usušeno cca za 3-4 hodiny, pokud sušíte volně, může sušení trvat i celý den, takže budete oblečení potřebovat víc. Berte na vědomí, že miminko budete převlékat několikrát denně, protože se snadno a často potřísní od zvráceného mlíčka nebo okolo plínky. Pokud budeme používat látkové pleny, budeme prát častěji, s jednorázovými nebudeme potřebovat prát o mnoho častěji než před narozením děťátka, protože oblečky jsou maličké. Častěji to ale bude, s tím počítejte. Spotřebujete i velké množství klasických látkových plenek na utírání zvráceného mlíčka („ublinknutí“), jako podložky do lehátka, autosedačky, atd. Miminko má citlivou pokožku a mělo by být pořád v naprosté čistotě.

Obecně se dá říci, že bodýček budete potřebovat cca 8 ks, dupaček a polodupaček 6 ks + cca 3-4 overálky. Toto množství je pro první měsíce života miminka plně dostačující, protože musíme počítat s tím, že nejmenší velikost oblečení nám vydrží maximálně 2 měsíce a budeme potřebovat velikost větší.

Doufám, že naše dobře míněné rady využijete při prvním nákupu a že kromě "roztomilého" vzhledu bude výbavička pro miminko i praktická.


Monika Šimůnková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bodyčko je úplně ten nejlepšé kousek co mohli pro miminka vymyslet. Neshrnuje se jim jako tričko nebo košilka, netáhne jim na ledviny a netlačí je, prostě super, pořád nechápu, proč to nemuže moje máma a babi pochopit, že jsou stokrát lepší než jejich přízové košilky, které mi pořád tlačí.
Obrázek uživatelky
profil
taky v rodině čekáme miminko, všechny rady se hodí
Obrázek uživatelky
profil
musi byt ale v neutralnych farbach...čo ak z chlapčeka je dievča a naopak
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles