Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zácpa v těhotenství, problém, o kterém se málo hovoří

16. 03. 2012 | Těhotenství
Odborné zdroje uvádějí, že zácpou trpí asi polovina nastávajících maminek. Někteří lékaři tvrdí, že frekvence zácpy u těhotných odráží jejich špatné dietní zvyky, příjem tekutin a návyk tělesného cvičení. Je třeba říci, že nesnadné vyprazdňování může mít svou příčinu jinde, než jen v dietním návyku.

Hormony, které tělo v těhotenství vytváří, aby uvolňovaly svalstvo dělohy, uvolňují rovněž svalstvo střev a tím zpomalují pohyb stravy naším trávicím traktem. Díky tomuto zpomalení se ze stravy vstřebává více vody a výsledkem je tužší stolice. V průběhu těhotenství pak rostoucí děloha stlačuje střeva a konečník a svým dílem také přispívá ke zpomalování vyprazdňování.
Jsou-li nastávající mamince vzhledem k její chudokrevnosti předepsány tablety se železem, pak by měla vědět, že jedním z vedlejších účinků železa je právě zácpa.

V případě zácpy je řešení následující: PITNÝ REŽIM - VLÁKNINA - POHYB

Základem je dostatek tekutin. Každá nastávající maminka by během dne měla vypít osm sklenic vody nebo ovocného čaje či ředěného džusu. Mnohdy si ženy neuvědomují, kolik tekutin za den vlastně přijmou. Proto je dobré, když si ráno připraví celou láhev vody a vědí, že tuto tekutinu musí do večera vypít. Když k tomu v poledne přidají talíř polévky a šálek ovocného čaje, jen tím svému organismu prospějí. Pokud by tělo nemělo dostatečný přísun tekutin, nedokázalo by správně napomáhat k bobtnání stravy bohaté na vlákninu a tak podpořit činnost střev.

Vláknina je důležitou součástí některých potravin. Zlepšuje zažívání a má blahodárný vliv na vyprazdňování. Vláknina intenzivně přijímá vodu a při nabobtnání zjednodušuje svým objemem průchod střev. Vláknina na sebe váže také některé nežádoucí látky, které při trávení vznikají, čímž chrání sliznici střev. Právě tento moment platí pouze v případě, že je přijímán dostatek tekutin. Pokud byste tělu při zvýšené konzumaci vlákniny nedodala potřebnou tekutinu, byl by účinek opačný - zácpa se zhorší.

Třetím pilířem, na němž můžeme stavět předcházení zácpě, je pohyb. Mnoho žen se při prvních obtížích v těhotenství rozhodne pro omezený pohyb. To je zásadní chyba. Cvičení pro těhotné by mělo být pro moderní zdravou nastávající maminku samozřejmostí. Minimálně 20 minut chůze napomůže Vašemu trávení více než mnohá projímadla.

Máte-li pocit, že se zácpy bez projímadla nezbavíte, zkuste ještě přírodní řešení. Stejně jako tabletka by Vám mohly pomoci fíky nebo sušené švestky.

speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !