Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak otužovat miminko

24. 03. 2017 | Vývoj
U novorozenců se schopnosti reagovat na chlad a udržovat tělesnou teplotu teprve vyvíjejí. Pokud se však u nich naučíte tyto procesy citlivě a přitom cíleně trénovat, budou miminka otužilejší, a tedy i méně náchylná k virovým onemocněním.

Dlouhodobý pobyt v suchém a přetopeném prostoru neprospívá nikomu, tím spíš ne miminkům. Proto doma pravidelně a důkladně větrejte, a dopřejte dětem i sobě co nejčastější pobyt na čerstvém vzduchu. Procházky jsou vhodné v každém ročním období, tedy i v zimě. Za běžných teplot ale vyrazte s dětmi včetně těch nejmladších ven, kdykoli je příležitost.

Teplotu prozradí zátylek

I za nízkých teplot je třeba obléknout miminko do kočárku přiměřeně, aby se v množství teplých vrstev nezpotilo. Nejjednodušším pravidlem je dát mu o jednu vrstvu oblečení víc, než máte sami. Důležitá je teplá a dobře padnoucí čepička a rukavice, nebo jen přetahovací návleky. Také nožičky musí být hezky schované ve fusaku nebo pod hřejivou dekou. Pokud jsou hlava, ruce a nohy v teple, tělo už tolik vrstev nepotřebuje. Pod kombinézu nebo kabátek stačí přes body pouze mikina nebo svetřík. A nezapomeňte – spolehlivým ukazatelem tělesné teploty je vždy zátylek miminka, který by měl být příjemně teplý a suchý.

miminkoPřidávejte po minutách   

S otužováním tzv. vzduchem můžete začít už u novorozence. Stačí, když si zvyknete nechat ho při přebalování několik minut na vzduchu nahého, zatímco si s ním hrajete, mazlíte se či si s ním povídáte. V místnosti by přitom měla být teplota 20 až 22 °C.

Pro otužování je ovšem ideální voda. S koupáním můžeme začít už u několikadenních miminek, kdy se ale pobyt ve vaně omezuje opravdu jen na pár minut. Vhodné je začít na 5 minutách a postupně při každém dalším „plavání“ vždy minutu přidat. Když budete takhle nenápadně dětem pobyt ve vodě prodlužovat, docílíte toho, že ve třech měsících už si v ní pobudou 15 až 20 minut.
Tip pro vás: Doba pobytu ve vaničce se musí prodlužovat jen pozvolna, proto hlídejte, abyste čas příliš nepřekročili. Dobře k tomu poslouží třeba kuchyňská minutka.

Teplota vody a vzduchu při koupání

Hodně se diskutuje o teplotě vody i vzduchu vhodných pro otužování. Samozřejmě záleží na okolnostech, především na tom, zda je miminko donošené, případně nedonošené, i na přístupu rodičů k otužování. Obecně se doporučuje v prvních dnech teplota vzduchu v koupelně kolem 23 °C a teplota vody 37 °C. Tu je vhodné postupně snižovat tak, aby třeba v pěti měsících dítě v pohodě zvládlo „plavat“ ve vaně nebo v bazénu, kde je pouhých 30 °C. A pozor na průvan, ve kterém by miminko mohlo nastydnout. Pokud budete dítě po koupání přenášet do jiné chladnější místnosti, doporučuji mít ho již oblečené nebo alespoň zabalené v suchém ručníku.
Stejně tak místnost, kam dítě ukládáte ke spaní, by měla být předem dobře vyvětraná, s ideální teplotou kolem 18 °C.

Znáte vaničkování?

K moderním a velmi příjemným způsobům, jak přispět k otužování miminka a podpořit jeho přátelský vztah k vodě, patří vaničkování. Základem lekcí je „plavání“, ale současně se dozvíte i řadu erudovaných informací o správném nošení miminka, naučíte se základy kojenecké masáže a získáte i praktické rady týkající se otužování.

Pokud se rozhodnete svému miminku tuhle radost dopřát, máte dvě možnosti – buď můžete navštívit klub, který disponuje oddělenou místností s větší vanou, nebo může lektorka přijít k vám domů. Lekce vaničkového „plavání“ je nejlepší absolvovat 1x týdně, případně jednou za 14 dnů, samozřejmě i v zimě. Bylo by přece škoda připravit děti o nejpřirozenější způsob otužování jen ze strachu z jejich nachlazení. Rodičům ale doporučuji vyhradit si více času na aklimatizaci dětí po plavání. Důležitá je i pořádná čepice. Vlhká hlava je totiž ve spojení se studeným vzduchem nejčastějším důvodem nachlazení.

Zdroj, foto: Juklik.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak otužovat miminko:

Jak otužovat miminko
Jak otužovat miminko
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !