Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zabavit miminko?

6. 08. 2011 | Vývoj
A je to tady. Váš malý brouček jde na kontrolu k paní doktorce. Jenže v čekárně už posedává několik maminek s ratolestmi, čekání se nevyhnete. Co udělat, abychom miminko zabavili, ukrátili a zpříjemnili mu čas, než se dostaneme na řadu?

Většina maminek to instinktivně ví, přesto ale se každá z nás občas dostane do situace, kdy nápady dojdou. Můžete tedy zkusit něco z následujících nápadů:


1. Hračky, hračky, hračky – ideálně bez nich nevytáhněte paty z domu. A když je zapomenete, nevěšte hlavu, ono je dítěti v podstatě jedno, co prozkoumává, jestli značkové chrastítko za polovinu vaší výplaty nebo svou vlastní ponožku, čepici, přívěsek máminých klíčů, letáček o nosních kapkách nebo balení papírových kapesníčků.

2. Skutečně není v dosahu NIC s čím by si dítě mohlo hrát? Použijte vlastní ruku! Ta je pro miminka přímo fascinující. Střídavě otevírejte a zavírejte pěst, propínejte jednotlivé prsty, protáčejte zápěstí... Budete zírat, jak zírá!!! :-)

3. Objevování tělíčka miminka – oblíbené hry ve stylu „včelička“ (se zvukem „bzzz“ točíte ukazováčkem a „pích“ zaboříte ho do bříška, nožičky, líčka...), „zvonek“ (na nosík uděláme: „Crrr, je někdo doma?“) „Vařila myšička kašičku“, „Kuje kuje kováříček“ (netřeba vysvětlovat), „Dopis“ (větším dětem píšeme prstem na záda, malým můžeme na bříško)...

4. Hry se změněnou polohou k protažení tělíčka – malé děti rády „dostávají na zadeček“ (prcka položíme na klín a jemně vyplatíme plenku :-) ), v poloze „na tygříka“ (v náruči na bříšku) se projděte, zdatnější rodiče mohou zavzpírat (pozor, je-li dítě po jídle), chvíli ukrátí i zacvičení – přetáčení dítěte na boček, jemné a pomalé hlazení, pohupování na kolenou „Tak jedou páni“ a mnoho dalších.

5. Chcete-li dítěti ukázat něco zajímavého, klidně mu předveďte i věci, které nejsou určeny dětem – například v naší čekárně visí mapa výskytu tropických nemocí a miminka ji milují. :-)

6. Selhalo všechno? Zkuste něco nečekaného – nové podněty pro smysly. Udělejte na dítě obličej – předveďte překvapení, radost, zakoulení očima... Zacinkejte s klíči, zadupejte nohama, zaklepejte na stůl, zašplouchejte vodou v lahvi, nechte miminko přičichnout si k voňavým kapesníčkům, krému nebo svému parfému, vlhčeným ubrouskem se dotýkejte ručiček, obličeje...

Jedna důležitá rada na závěr, pokud čekáte dlouho, nezapomeňte dítěti také ponechat čas na odpočinek mezi jednotlivými hrami. Pro něj je hra zábavou ale i prací! Rozhodně dítěti nekraťte dlouhou chvíli mobilem – ten dítě zaručeně zabaví, ale není pro ně vhodný. Vyzařuje silnou energii a před tou bychom měli děti chránit.

Malé děti nedokáží jako dospělí jen sedět a zabavit se vlastními myšlenkami. To po nich nemůžeme chtít. Potřebují neustálé podněty. Vzpouzející se dítko v čekárně tedy „nezlobí“, ale nemá co dělat a neví si s tím rady. Zabavte ho a zlepšíte jemu i sobě náladu, podpoříte jeho rozvoj a ještě se pobavíte.

Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu zajímavý článek plný užitečnýh rad Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsané, dík za bezva tipy Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles