Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Masáže malých dětí

7. 08. 2011 | Vývoj
Malé děti stejně jako dospělí milují masáže. Miminka tráví většinu dne v jedné pozici, batolata už se sice pohybují dostatečně, ale zase se občas bouchnou a také mnohdy neprotahují své maličké svaly rovnoměrně. Masáže jsou jim proto velice příjemné.

Čím můžete dítěti masáží prospět? Správně provedená masáž příjemně protáhne celé tělo a také zklidní nervovou soustavu.

Jak byste měli masáž správně provádět? Hlavně jemně!!! Dětské tělíčko je velmi křehké a proto nesmíte masírovat silou. U miminek se jedná vlastně o hlazení, větší děti můžete masírovat jemným tlakem. Pozor však, abyste děťátko nelechtali! Všechny pohyby veďte pomalu a rovnoměrně, vždy masírujte obě poloviny těla – pohyb, který provedete vlevo, udělejte také vpravo. Postupujte v masáži směrem od hlavičky k nožičkám. Nikdy nemasírujte oblasti fontanel, krček zepředu, oblast třísel a genitálií, za kolínky a za lokty. Masírujte děťátko nahé, ale dbejte na to, aby mu nebylo chladno. Můžete masírovat nasucho nebo použít krém, ideální je však dětský olejíček.

Nejlepší je masírovat děťátko uvolněné – například po koupeli. Rozhodně neprovádějte žádný pohyb proti jeho vůli. Tak a můžete se pustit do práce!
Nechte se jednoduše vést svým instinktem a přáním děťátka. Prostě ho pohleďte a pomazlete se s ním. Přejete si přesnější návod? Pak začněte u hlavičky – palci přejeďte od středu čela ke spánkům, od nosu přes tváře a od středu brady podél čelisti. Nezapomeňte na oblast za ušima. Pak přejděte na hrudníček, masírujte dlouhým tahem od ramínek k pupíku a také od jednoho ramínka půlkruhem k druhému. Okolí pupíku obkružte po směru hodinových ručiček. Pak palcem a ostatními prsty obejměte paži a tahem směřujte k zápěstí. Nakonec palcem promasírujte dlaň. Totéž proveďte s druhou ručičkou a oběma nožičkami. Převraťte děťátko na bříško a dlaní přejíždějte od ramínka přes zadeček až po lýtko, střídejte strany – levou a pravou. Nakonec krouživým pohybem palce namasírujte zadeček – od středu nahoru a vnějším směrem zpět.

Uvidíte, že se malému dítěti tato masáž bude líbit a pokud ne hned napoprvé, dejte mu čas. Je to pro něj nová situace, zpočátku masírujte například dvě minuty a dobu postupně prodlužujte. Užijete si společně příjemné chvíle.

Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !