Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nešetřete polibky pro své děti. Posilujete jim imunitu

11. 09. 2009 | Vývoj
Alergie dokáže pokazit nejen výlet do přírody, ale umí zkomplikovat i každodenní život. Lze od uslzených očí, věčně ucpaného nosu a častého kýchání uchránit své potomky? S pomocí bakterií a virů snad ano.

Tajemství imunity


Naše chytré tělo je vybaveno dvěma imunitními systémy: takzvanou přirozenou imunitou a imunitou získanou. Přirozená imunita likviduje mikroby, co se dostanou do našeho těla. Všechny bez rozdílu. Takzvaná získaná imunita se vyvíjí v průběhu života, dokáže škodlivého mikroba rozpoznat, zničit a vytvořit specifické protilátky přímo proti němu pro případ další infekce tím samým mikrobem. Novorozenci však Nešetřete polibky pro své děti. Posilujete jim imunituzískanou (nebo také specifickou) imunitu ještě nemají plně funkční, musí se tedy spolehnout na imunitu vrozenou. Její podstatnou složkou jsou monocyty. Jejich správná funkce má podle výzkumu Shanie Saghafian Hedengren ze švédské akademie věd klíčovou roli při vzniku alergií.

Co dokáže běžný virus


Ve své studii sledovala děti od narození až do 5 let věku. Ukázalo se, že děti nakažené virem Ebsteina-Barrové měly v pěti letech alergie méně často než jejich nenakažení vrstevníci. Naopak u dětí infikovaných později byla četnost alergií vyšší. Monocyty totiž po kontaktu s virem (a jinými mikroby) uvolňují tzv. cytokiny – látky, kterými aktivují další složky imunity. Tyto látky však mají klíčovou roli i při vzniku alergických projevů. U dříve nakažených dětí však dochází k slabší aktivaci imunitního systému. Infekce tedy proběhne bez příznaků a k pozdější senzibilizaci na alergeny nedojde tak snadno.

Virem Ebsteina-Barrové je promořeno více než 90 % evropské populace. Infekce v raném věku probíhá bezpříznakově, v době dospívání se projeví jako infekční mononukleóza. Virus se šíří slinami – proto se infekční mononukleóze říká nemoc z líbání. Podle Shanie Saghafian Hedengren bychom u malých dětí v zájmu rozvoje jejich imunitního systému neměli s polibky šetřit. Ale vždy s mírou a rozumem.

Zdroj: Pylová služba.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
políbení a dotyky a pomazlení jsou pro děti moc a moc důležité taky pro jejich dušičku. Vždycky jsem se s kluky mazlila, ale teď už jsou velcí chlapi a tak se mazlinkuju s vnoučátky.
Obrázek uživatelky
profil
na alergie...s pusinkama...to je prijemne zjisteni...
Obrázek uživatelky
profil
Ráda jsem se s dětmi mazlila a to samé mají dnes moje vnoučata.Je to ještě lepší ,dnes mám více času.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pusinek není nikdy dostSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pusinkujeme určitě všichni Smajlík rádi Smajlík a často Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek