Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otužování miminek

1. 05. 2010 | Vývoj
Pro lidský organismus je otužování rozhodně velmi prospěšné. Díky němu si můžeme velmi dobře zvýšit tělesnou imunitu a nějaká chřipka nás potom hned tak nepřekvapí. Kdy ale s otužováním začít? A není na to u miminek ještě příliš brzy?

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že není. Ale jestli si mě teď představíte jako šílenou matku, která své novorozeně strká pod kohoutek s ledovou vodou nebo mu v mrazech nedává na hlavičku čepičku, pletete se. Stejně jako ke všemu jinému, je i k otužování třeba přistupovat s mírou. Metoda pokusu a omylu není v tomto případě zrovna ideální volbou. Sestavila jsem pro vás několik stručných a přehledných bodů, které mám vyzkoušené na vlastních dětech a které mohu všem maminkám s klidným svědomím doporučit.  


Abeceda otužování

Šestinedělí. Tak především u novorozených miminek až do věku šesti týdnů na otužování zapomeňte! Malý človíček má co dělat s tím, aby si poradil s tímhle novým světem a i bez našich zásahů to má těžké až dost. Dejte si ale pozor i na přílišné zchoulostivění. Miminko není skleníková květinka, i když tak někdy vypadá. Běžná teplota v místnosti by se měla pohybovat okolo 22-24 °C. V noci pak 20-22 °C. Na běžné nošení přidáme miminku slabý kabátek a ponožky. Na druhou stranu čepička i rukavičky jsou na doma zbytečné.

Procházky. Pokud je pěkné počasí, můžeme s miminkem vyrazit ven klidně už druhý den po návratu z porodnice. Oblékneme mu o jednu vrstvu více, než máme na sobě my a nezapomeneme na teplou přikrývku. Ven bychom měli chodit vždycky, pokud silně neprší, nefouká nebo není velký mráz. Zpočátku stačí 10-20 minutová procházka, kterou postupně prodlužujeme. Pokud je venku ošklivo, miminko teple oblékneme, uložíme do kočárku a otevřeme v místnosti okno. Opět začínáme s desetiminutovými intervaly a postupně přidáváme.

Koupání. Vodu na koupání zpočátku ohříváme asi na 38°C, po skončení šestinedělí postupně ubíráme a půlroční dítě už by mělo být zvyklé na „pouhých“ 35 stupňů. Po šesti týdnech už můžeme vyzkoušet otužování žínkou: Miminko vykoupeme v teplé vodě a položíme na osušku (zpočátku nejlépe předem nahřátou na topení). Žínku namočíme do vlažné vody a několika rychlými tahy přejedeme dítěti přes tělíčko. Rychle zabalíme do osušky. Až si dítě na otužování zvykne a přestane plakat (obvykle to netrvá déle než týden), můžeme přestat osušku nahřívat a vlažnou vodu vyměnit za studenou. Ale ne z mrazáku, prosím vás!

S maminkou. Velmi dobrým cvičením a zároveň dobrou příležitostí k otužování je i zdánlivě zcela obyčejné chování. V teplé místnosti se svlékněte do půl těla, miminko vysvlečte úplně. Vezměte je do náruče a mazlete se s ním. Zpočátku postačí minuta až dvě, postupně můžete přidávat. Ale nepřežeňte to! Teplotu dítěte kontrolujte na nose nebo za krkem. Jakmile bude mít miminko tato místa chladnější, rychle ho oblečte.

Jak vidíte, všechny tyto metody jsou jednoduché, snadno proveditelné a nikterak náročné. Jediný problém, se kterým jsem se setkala, byly starostlivé babičky. Ano, vím, že zkušenosti starších je třeba respektovat a obvykle to dělám, ba dokonce shledávám jejich pomoc za velmi užitečnou. Ale tohle je právě ta výjimka, kdy se nesmíte dát. Jde tu přece o zdraví vašeho dítěte!


Notburga - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
určite to prospeje zdraviu
Obrázek uživatelky
profil
já jsem koupala syna v pokojové teplotě,22stupnu a nemohu říci že by mu to nějak ublížilo,netrpíme na rými ani na kašel je nám už pul roku a byli jsme nemocní jen jednou a to ještě v porodnici kde jsme nastydli oba dva.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
my doma máme většinou tzv.stálou teplotu v létě max.24 a v zimě taky. Žádné velké teplotní rozdíly to je to nejhorší co může být. Pak je hned rýma a pak se to už jen veze.
Obrázek uživatelky
profil
tak já když jsem měla takové mimi, tak byl červen, takže jsem jen zavřela okýnko a normálně koupala, přitápět jsem začala někdy v září a to mám v koupelně dost teplo na koupání (24stupňů)
Obrázek uživatelky
profil
Pochopitelně se všechno musí dělat s rozumem, ale kdyby daly maminky na prababičky, tak mají děti i ve vedru v peřinkách.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles