Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Péče o zoubky kojenců a batolat

1. 03. 2010 | Vývoj

Péče o zoubky našeho dítěte začíná již v období maminčina těhotenství. Zdravá výživa maminky je důležitou podmínkou vývoje zdravých zoubků dítěte. Těhotná žena by neměla jíst velké množství sladkostí, v její stravě by měl být dostatek vápníku (mléka a mléčných výrobků), masa, celozrnného chleba, luštěnin.


Dobrým typem jsou cereální výrobky. Vynahrazují chuť na sladké a obsahují důležité látky jako je například vláknina, které jsou pro náš organismus významné, ale ne vždy jsou v naší stravě přítomny v dostatečném množství.
Miminku se zoubky začnou prořezávat kolem šestého měsíce věku, nejčastěji dolní a následně horní řezáky. Stoličky se obyčejně objevují po prvním roce života. Jejich prořezávání může být spojeno s podrážděností, zvýšeným sliněním, horečkou a nechutenstvím nebo průjmem. Samozřejmostí by mělo být, že obtíže konzultujeme s obvodním lékařem, protože mohou mít i jiný původ.


cisteni-zoubkuSoučástí prevence zubního kazu je omezení sladkostí ve stravě. Mezi jednotlivými chody omezíte konzumaci bonbonů, čokolády, sladkých nápojů a obyčejných sušenek! Nebezpečí pro zuby představují zejména kojenecké láhve se sladkým čajem, nebo i ovocnou šťávou, ze kterých dítě celý den (nebo i celou noc) popíjí. Mohou vést dokonce ke vzniku tzv. „shnilých zoubků“, kdy místo horních řezáků jsou jenom hnědé pahýly. Další prevencí je podávání fluoru.


Fluor je minerálem, který se spolu s vápníkem podílí na zpevnění zoubků a kostí. Zvyšuje odolnost skloviny a působí proti vzniku zubního kazu. S jeho podáváním byste měli začít po půl roce života. Potřeba záleží na způsobu stravování. U plně kojených dětí je přijatý obsah fluoru velmi nízký. Obecně lze říci, že když kojenec nedostane fluor v žádném potravinovém zdroji, proto by ho měl denně užívat v podobě tablet. V každém případě je nutné poradit se se svým dětským lékařem.


Fluoridové tablety jsou na lékařský předpis a jejich podávání batolatům doporučuje i odborná pediatrická společnost. V každém případě se opět poraďte s pediatrem. Pozor, v některých lokalitách je fluor přítomen i v upravované pitné vodě. Po roce se již péče o zoubky stává součástí denního režimu. Když se objeví stoličky, začněte dítěti čistit zoubky dětským kartáčkem. Asi po roce a půl by si již váš miláček měl pod vaším vedením 2x denně čistit zoubky sám – ráno po snídani a večer po večeři. K čištění byste měli užívat dětskou fluoridovou zubní pastu pro nejmenší děti. Jestli to dítě akceptuje, po večerním mytí zoubků mu nabízejte jen neslazené tekutiny a žádné jídlo. Čím dříve se to naučí, tím lépe.


Autorka: MUDr.Natália SZITÁNYI


Zdroj: Hero.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
v dospelosti sa to vráti
Obrázek uživatelky
profil
Mám už děti dávno dospělé.Dříve ale měly děti více zkažené zoubky.Dnes už ani celé černé přední nejsou ani tak časté.A to dnes určitě děti více jedí sladké.Čištění je ale nutné.
Obrázek uživatelky
profil
Tady se nemá šetřit, kvalitní kartáček a učit dětičky hned od malička, záleží sice na rodových diskopzicíh,ale mohou si ušetřit hodně trápení.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice