Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plenkové variace

10. 12. 2019 | Vývoj
Nejedna žena, která byla maminkou před zhruba čtvrt stoletím, by si přála žít v dnešní době a ušetřit si mnoho práce s plenkami. Neměla na výběr, prostě byly jen klasické pleny, ale dnes?

Dnes se o vylučování našich ratolestí staráme mnohými rozličnými způsoby.

Jednorázové plenky

I když už nejedna maminka tuto variantu nepoužívá, je stále nejrozšířenější. Je s tím nejméně práce, děťátko má zadeček v suchu a celkově se s plenkami lépe manipuluje, ale i když nám to možná předešlé generace závidí, má to svá ALE.

Finanční stránka

Jednorázové plenky nejsou zrovna nejlevnější. Jistě, existují plenky v různých cenových rozmezích, jenže nejedno miminko se z levnějších plenek může osypávat a rodiče nakonec chtě nechtě a často i na doporučení pediatra, musejí sáhnout hluboko do kapsy. Průměrně se náklady na plenkování pohybují okolo 20 000,- pro jedno dítě za plenkovací období.

Materiály

Jednorázové plenky mají schopnost udržet zadeček v suchu, alespoň většina. Docílili byste tohoto efektu u dřívějších plen? Asi těžko. Jakým mechanismem to jednorázové plenky dělají?

I když výrobci plen bojují za neškodlivost plenek, ví se, že jednorázová plenka obsahuje nejeden diskutabilní materiál. Zvláště, když přihlédneme k faktu, že materiály v plence reagují s teplou močí a stolicí. Kdo ví, co se z plenky může uvolňovat? Na to konto vznikají dnes častěji, než tomu bylo dříve, plenkové dermatitidy. A pokud půjdeme v uvažování dále, kůže novorozence má ještě před sebou dlouhou cestu, aby se stala plnohodnotnou kůží. Její ochranná funkce není zdaleka dovyvinutá a snáze propouští do těla látky zvenčí. Pokud se z plenky uvolňují toxiny, nemůže se stát, že přes kůžičku našich prdelínků procházejí přímo do jejich tělíček? Nemůže jim to do budoucna způsobovat zdravotní problémy?

plenky látkové nebo jednorázovéEkologická stránka

Každý, kdo měl někdy dítě, ví, kolik plenek denně takové dítě spotřebuje. Není to zrovna málo, co myslíte? Jak dlouho trvá, než se jednorázová plenka na skládce úplně rozloží? Kolik je na světě dětí, které potřebují pleny? Kolik plen každé dítě za své plenkovací období spotřebuje?

Jednorázová plena se údajně rozkládá až 250 let a za dva roky spotřebuje průměrné dítě téměř 4500 kusů plen. Nebudou děti našich dětí a vnoučat žít jednou zavaleni plenami? Jistě, to je otázka i jiných odpadů, ale plenky k zaplňování Země odpadem nemalou měrou přispívají.

Doba plenkování

S nástupem jednorázových plen se prodloužila doba, kdy je dítě na pleny odkázané. Báječný pocit sucha totiž nikterak nemotivuje naše ratolesti vyměšovat jinak. Zvládnout nočník je věc přeci jenom nelehká, tak proč se s tím zabývat, když z toho, z pohledu dítěte, nemám žádný profit?

 

Látkové pleny

Dnes si můžeme vybrat z rozličných druhů látkových plen. Některé maminky látkují po staru, jiné zvolí modernější verzi pratelných plen, nejčastěji na bázi biobavlny a bambusových vláken.

Volba plenky

Jak jsem již naznačila, existuje dnes nejeden výrobce látkových plen a mnohdy je složité vybrat tu správnou. Maminky se většinou shodují, že ne každá plenka padne ne každému dítěti. Co vyhovuje jednomu, nemusí sednout druhému. Proto je na začátku vhodné koupit pár kusů od více výrobců, vyzkoušet a dokoupit potřebnou zásobu od výrobce, který nám sedne. Někteří výrobci nabízejí za menší poplatek zaslání zkušebních balíčků, nebo se plenky dají koupit v bazarech a ty, které našemu děťátku nesednou zase prodat.

pleny nebo nočníkFinanční stránka

Pořizovací náklady jsou vyšší, než když se postupně kupují jednorázové pleny, ale za zhruba 10 000,- jste schopni nakoupit zásobu na plné plenkování, která vám vydrží po celou dobu plenkování a něco zbude i pro další dítě. Musíme počítat i s náklady na vodu, elektřinu a prací prostředek, ale pokud pereme na noční proud, na 60°C, což je většinou doporučovaná teplota praní, jsme ochotni vyrobit si doma prací gel a skvrny zapírat žlučovým mýdlem, dostaneme se na poměrně sympatická čísla. Prací gel (mýdlový sliz) vyjde asi na 35,- na 40 praní včetně jednoho kusu žlučového mýdla. Prostředek je navíc dermatologicky nedráždivý a hypoalergenní. Dokonce jsem se kdesi dočetla, že je výborný na praní softshellového oblečení.

Údržba

Plenky se perou 1x za 2-3 dny. Nevyváří se. Mezi praními máme možnost uskladnění na „mokro“ ve vodě, čímž ale dochází ke zkrácení životnosti plen, nebo na „sucho“, s tím, že plenku jen propláchneme ve vodě, aby se v ní nedržela koncentrovaná moč, popřípadě zapereme skvrny, vyždímáme v ruce a uložíme do kýble s víkem. Takto ošetřené plenky nejsou cítit po celém domě, ani v horkém létě. Já do kýble ještě kápnu trošku vody s kapičku Tea Tree oleje a kýbl jím zevnitř otřu. Tea Tree používám i místo aviváže, která je pro dětské praní nevhodná, přičemž Tea Tree má antibakteriální účinky. Při volbě plenky zohledňujte také ukazatel doby schnutí. Některé pleny schnou rychleji a nemusíte jich tedy mít takové zásoby, jiné potřebují na schnutí více času, s čímž musíte při pořizování výbavy počítat.

Kyčle

Látkovky upravují postavení nožiček do přirozeně širokého sedu, což prospívá ke správnému vývoji kyčlí. Jistě, že u vad kyčlí a zvláště pak významných vad, musíme dbát poučení lékaře, ale i pro dítě se správným postavením kyčlí není nikdy na škodu, když má nožičky v širokém posazení.

Doba plenkování

Dítě nemá nikdy pocit úplného sucha a pohodlí. Proto má snahu začít dříve vyměšovat mimo plenu a snáze se učí na nočník. Má motivaci nedělat potřebu do pleny a nočník pro něj není jen ztráta času, který by věnovalo hraní, a něco, do čeho ho rodiče nutí, ale stává se pomůckou k dobrému pocitu, což je velmi motivující. Doba plenkování se tím celkově zkracuje.

 

Bezplenková komunikační metoda

Další možnou alternativou vykonávání potřeby je BKM.

U nás se prosazuje princip, že dítě je schopno vědomě ovládat své svěrače, a tím i odchod moči a stolice, až od věku osmi měsíců a déle. Proto nemá smysl nutit dítě na nočník dřív, než v tomto věku, protože neví, co se po něm chce a stresuje ho to. Jiné kultury připouštějí, že je dítě schopno ovládat mechanismy vědomého vylučování podstatně dříve a na tom staví BKM.

Principem je, že si již malé dítě říká pláčem, kdy potřebuje udělat potřebu. Rodič ho sklubíčkuje, protože dítě ještě nesedí, a dítě potřebu vykoná do patřičné nádoby.

Připadá vám to jako science fiction?

Asi to není pro každé dítě, ale věřte, že to nejedno děťátko dělá, jedno takové mám doma. Rodič se potýká s nevysvětlitelnými záchvaty pláče a jediné, co dítě chce, je rozbalit plenu, aby se mohlo vyčůrat mimo ni. Dlouho jsem se snažila dceru přesvědčit, aby to nedělala, že na nočník má čas, protože ještě nesedí, neustále jsem jen převlékala kvanta promočeného oblečení, protože se mi vždy vyčůrala na přebalovacím pultíku a vše promočila. Až se ke mně dostala informace o BKM. Moc se nám ulevilo, dcera nad nočníkem začne vždy krásně tlačit, šetříme plenky, obě jsme spokojenější, stolice se jí nedostává mezi stydké pysky a k pochvě, jako tomu bylo v plence a, až začne sedět, bude vědět, k čemu je nočník dobrý.

Takové nočníkové science fiction má mnoho výhod.

 

Tak co? Zamotala jsem vám hlavu? Nebo usnadnila výběr? Plenkovací období není zrovna krátká doba a měli bychom ho my i naše děti prožít v co možná největší pohodě!


Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Krásný článek, jako vždy.Smajlík

Já to mám tak všelijak, skončila jsem však u jednorázových plen. Občas látkuji. Mám Popolini, jsou dobré v tom, že jsou to kalhotky, jen svrchní kalhotky mi přišli takové neforemné, tak jsem si koupila jiné. Má v tom děťátko větší zadeček než v jednorázových plenkách.Smajlík
Dělala jsem to i po staru, složená obyčejná látková plena. To bylo fajn, jen nejsem žehlící typ, takže mi to nevydželo.Smajlík
Bezplenková komunikační metoda se mi nedaří. Naš malý na nočník prostě nechce, za žádných způsobů, nebaví ho. Nevadí mu, že je mokrý atd. Tak látkování takto ztratilo smysl. Podporuji ho pro jeho ekologičnost a šetrnost k pokožce.Smajlík Prací prášek používám Batole nebo Lovelu a místo aviváže dávám ocet.




Obrázek uživatelky
profil
Peru plínky s ostatním prádlem - nejdřív v perkarbonátu (aktivní soda), ale práddlu to nedělalo dobře, tak jsem přešla na Ariel.
Obrázek uživatelky
profil
To je téma na dlouho. Látkujeme částečně - na noc jednorázovky. Počítala jsem to, kdybych měla jen 1 dítě a kupovala AIO látkovky za "běžné" ceny 350-500 (a víc!) Kč, tak se mi látkování nevyplatí, tím spíš, že malému nedělají dobře Pampersky, takže kupujeme neznačkové plínky. Jinak moje zkušenost je zapařený zadeček v látkovkách - a to používáme flísovou vrstvu - musíme prostě i tak po 2-4 hodinách přebalit - ideálně po těch 2-2,5.
Dovolím si opravu,většina látkovek víc než 40°C nesnese.
Jinak jsem kupovala SKETCH AIO na Aukru, tehdy pod 900 Kč za 6 ks + do toho ještě vkládačky, flísovky - než jsem rozstříhala deku ;-) + separačky, ale ty mám taky z Aukra - nehraju na žádné Pompolini či co, mám české, 100 ks/60 Kč + počůrné se dají přeprat. Tímto stylem + při více dětech se to vyplatí.
Kvalita SKETCHek je ovšem diskutabilní, na úplně malé mimi moc neseděly, protíkaly a mají spoustu špatných patentek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles