Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Princi můj malinký spi

2. 02. 2014 | Vývoj

Ať už máte doma malého prince, nebo princeznu je požehnáním, jak pro dítě samotné, tak pro jeho rodiče, když spaní zvládne. Správné spaní je návyk a někdy je třeba se mu naučit. Do půl roku věku je noční buzení na jídlo normální. Půlroční dítě má už ale mít žaludek dostatečně velký, aby bylo schopné v noci spát 10-12 hodin v kuse.

Základem správného spánkového režimu jsou rituály. Dítě podle nich bezpečně pozná, že je čas na spánek. Vytvořte si vlastní souhrn činností, které budete před spaním provádět a pravidelně je každý večer v přesné posloupnosti a zhruba stejné době vykonávejte.

Dalším důležitým faktorem je klid. Při spaní ve dne se nikterak neomezují běžné denní hluky, ani jinak neupravuje spací místnost (například nezatahujeme žaluzie). Je den a dítě musí vědět, že den je. Naopak v noci je předpokladem tma a ticho. Setkala jsem se s názory, že si dítě na hluk musí zvyknout, s čímž absolutně nesouhlasím. My také nedokážeme spát, pokud si sousedi přes zeď udělají diskotéku, tak proč by si na něco podobného mělo zvykat dítě? Denní hluky ano, ale v noci je tma a klid. Bez toho nemůžeme po dítěti chtít správné spaní.

usínání dětíDobrá, vykonali jsme potřebné rituály, dítě tedy ví, že je čas na spánek. V místnosti je přítmí nebo tma (pokud je dítě zvyklé na lampičku, necháme mu lampičku svítit) a dostatečný klid. Přesto pláče, nemůže usnout, a když usne, často se budí.

Vhodné, i když trochu drastické řešení přináší Estivillova metoda.

Metoda se dá uplatňovat na dítě starší šesti měsíců a účinkuje stejně dobře u menších i starších (několikaletých) dětí.

Na začátku je důležité být rozhodnutí, že danou metodu použít chceme a dotáhnout proceduru do konce.

S jistotou musíme vědět, že je dítě zdravé a nemá bolesti (třeba, zda se mu zrovna netlačí na svět zoubek). Pokud si nejsme jisti, necháme je nejprve prohlédnout lékařem.

Dalším základním bodem je provádět proceduru v notoricky známém prostředí, takže doma a nikde jinde.

V neposlední řadě, všichni zúčastnění musí být předem poučeni, co se bude odehrávat a musí s tím souhlasit, nebo to alespoň respektovat. Pokud se najde jeden jediný „narušitel“, nemá metoda šanci na úspěch.

A hlavní, i když necháváme dítě plakat, stále máme na paměti, že nebrečí, aby nás nahněvalo, a i přes vztekání ho bezpodmínečně milujeme. Láska prostupuje celou metodou. My dítě učíme správnému spaní, netrestáme ho.

Estivillova metoda

Do postýlky se umístí předměty, které budou dítěti dělat společnost (plyšové hračky atd.) a pokud je zvyklé na dudlík, dostatečné množství dudlíků (když nějaký vyhodí, musí mít k dispozici jiný).

Místnost na spaní je vyvětraná a má teplotu okolo 20°C.

Provedeme patřičné rituály.

Před spaním se rodič dítěti krátce věnuje (5-10 min.). Hrají si, povídají, vypráví se pohádka. Toto se děje v jiné místnosti, než kde dítě spí. Místnost a postýlka jsou určené na spaní, ne na hraní. Proto by se ani přes den nemělo dítě do postýlky odkládat, když ho matka nemůže zrovna hlídat a nemělo by si v postýlce hrát.

Dítě se odnese do postýlky a uloží.

Rodič odstupuje od postýlky a pronáší větu:

Miláčku, maminka s tatínkem tě naučí spát samotného. Ode dneška budeš spinkat tady, ve své postýlce, s … (vyjmenujete hračky, které má v postýlce).

Důležité je vše říkat s láskou, ale rozhodným tónem. Nesmí být cítit pochybnost.

Věta se zopakuje 2-3x (doba trvání promlouvání by měla být asi 30s) a rodič odchází. I když si dítě stoupá, vzteká se, lomcuje s postýlkou a jinak si vynucuje rodičovu pozornost.

Pokud dítě vyvádí, vstupujeme do pokoje podle předepsaného časového harmonogramu. Do místnosti vcházíme za účelem ukázat dítěti, že jsme ho neopustili, že ho milujeme, ale nebudeme na ně sahat, pokládat ho, utěšovat. Pouze mu ukážeme, že ho máme rádi a jsme s ním, to je vše. Vše, co po vstupu do pokoje uděláme je, že ze vzdálenosti zhruba metr od postýlky proneseme opět výše zmíněnou větu. Opět stejným milým, ale odhodlaným hlasem, ovšem s tím rozdílem, že nyní větu řekneme pouze jednou a v pokoji se nezdržíme více než 10 s. Chození k dítěti má vzrůstající charakter, co se časových odstupů týče.

První vstup po minutě, další po 3 min. a dále vždy po 5 min. až do uklidnění. To platí pro první den. Druhý den se interval prodlužuje na první vstup po 2 min., pak po 5min. a dále po 8 min. Třetí den 3-7-11-11, čtvrtý 4-9-14-14, pátý 5-11-17-17, šestý 6-13-20-20, sedmý den 7-15-23-23 (případné další dny podle schématu 7. dne). Intervaly je možné uzpůsobit svým potřebám, ale nutné je zachovat vzrůstající charakter a hlavně to psychicky ustát.

Při buzení v noci postupujeme podle stejného schématu.

Celý proces by měl trvat zhruba týden, nejvytrvalejším dětem to prý trvá až 10 nocí, ale na konci umí dítě spát samo.

Při denním usínání postupujeme podobně.

Metoda má údajně 96% prokázanou úspěšnost.
Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
záleží hodně na vztahu mezi matkou a dítětem, u nás nebyl problém s usínáním od narození, položení do postýlky, pohlazení a pusinka a za 5 minut syn spinkal. Hlavně by dítě mělo být už od narození zvyklé spinkat ve své postýlce. Ze začátku jsem ho měla v ložnici vedle postele a v 1,5 roce jsme si hráli na stěhování at se hračky v pokojíčku samy nebojí a úplně bez problémů hned první noc. Druhý syn byl ze začátku trošku náročnější, ale ted už je to taky tak. Jen zatím je malý tak je u nás v ložnici. Tato metoda se mi vůbec nelíbí, myslím že některé citlivější děti by pak mohly mít psych.problémy, ale je to na uvážení každého.
Obrázek uživatelky
profil
všechny tvoje články jsou super, ale Estivillovu metodu tedy já určitě nevyzkouším nikdy. něco už jsem o tom načetla a popravdě, když jsem na to koukala někde poprvé, myslela jsem že je to vtip. a pak když jsem zjistila že není, bylo mi smutno. každé dítě je jiné a myslím, že tato metoda může na některé děti působit hodně negativně a dokonce bych řekla, že by to na dítěti mohlo zanechat následky.
Obrázek uživatelky
profil
Myslím, že váš článek ráda zkopíruji pro rodinu mého syna, protože mají 1-roční holčičku
Jinak vaše články jsou super Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pokud se podíváte na další mé články, uvidíte, že opravdu nepodporuji pláč.
Jenže jsou situace, kdy je to, to nejlepší možné řešení. U nás stačil jeden den a mám doma zase svou princezničku, která se tu právě pokouší o "zpěv"Smajlík
Nevím, v jakých případech, a jak to aplikovaly některé maminky, kterým to nevyšlo.
Taky jsem zjistila, že se dítě může budit, protože je mu zima a u mámy se chce jen ohřát. Stejně tak mu může být horko. Pokud ho necháme brečet, je jasný, že je to chyba. U nás se brečí i proto, že chce kakat a do plíny se to nedělá..Smajlík
Prostě nesmí mít žádnou tělesnou nepohodu, či bolest. Ukázat, že ho milujeme, že i když pláče, tak ho netrestáme, přes den si s ním o to více hrát a věnovat se mu, aby si to nekompenzovalo v noci a možná by to vypadalo jinak i u ostatních.
Obrázek uživatelky
profil
Rozhodla jsem se, že své články komentovat nebudu, ale asi musím něco dovysvětlit.

Metoda není pro dítě, které se jednou, dvakrát vzbudí na kojení. Taky kojím. V 9 měsících kojíme i jednou v noci a ještě zřejmě nějakou dobu budeme.
Metoda je pro děti, které se budí po dvou hodinách, hodině, někdy i častěji. Není to zdravé pro ně a udržitelné pro rodiče.
Mně se tohle stalo, když jsme najeli na příkrmy. Dcera začala ztrácet takovou tu jistotu, kterou jí prso přinášelo a vážně se začala budit. Původně mi spala 9-10 hodin, pak se vzbudila 3x za noc, další noc 4x, další noc po dvou hodinách, další po hodině, nevím, jak by to pokračovalo. Chtěla jen dumlat prso.
Za prvé by mi rozbolavěla bradavky. Za druhé jsme se ani jedna nevyspaly. Za třetí, když se dlouhodobě nevyspím já, dostanu migrénu a jsem absolutně nepoužitelná matka, když se nevyspí malá, přetáhne se a je vymalováno úplně. Pak už neusne bez šíleného hysteráku, nepřisaje se, nechce chovat, nechce si hrát, nechce nic, jen brečí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles