Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správná manipulace s kojenci

24. 12. 2008 | Vývoj
Článek je z nové knihy
pořadu SAMA DOMA

Setkání s odbornicí na tuto problematiku bylo stylové. Sešly jsme se
v kavárně České televize necelé dvě hodiny před začátkem vysílání pořadu Sama doma. Eva Kiedroňová byla totiž už poněkolikáté pozvána do vysílání, aby se s vámi podělila o další část tématu zaměřeného na správnou manipulaci s kojenci. O tom samém, avšak úplně od počátku, jsme si povídaly také spolu a jak jsme se shodly, doufáme, že se většina maminek o správné manipulaci s kojenci dozví ještě dříve, než se jim miminko narodí.


Co si vlastně máme pod pojmem správná manipulace s kojenci představit a proč je tak důležitá?
Správná manipulace, správné zacházení s kojenci je nesmírně důležité z mnoha důvodů. Pokud byste počítala, kolikrát během dne rodiče nějakým způsobem manipulují s dítětem, budete překvapena, jak často už od počátku dítě nosíte, zvedáte, přebalujete, pokládáte, otáčíte, držíte v náručí atp. Sami jsme provedli malý průzkum a zjistili jsme, že rodiče udělají minimálně 350 až 700 různých úchopů a v průměru denně manipulují s dítětem asi 550krát. Všechna nošení, otáčení a přebalování jsou manipulační techniky a těmi velmi výrazně ovlivňujete vývoj dítěte. Pokud rodiče nevědí, na co dávat pozor, mohou udělat hodně chyb, které pak zasáhnou do psychomotorického vývoje dítěte a do správného vzpřímení těla na celý život.
Uvedu příklad – setkávám se a vídám řadu rodičů, kteří nosí své děti velice laskavě, ale bohužel ve svislé poloze. Myslí si, že pokud je hlavička jejich miminka opřena, neklimbá a nepadá do záklonu, pak je vše v pořádku. Ale neuvědomují si, že dítě zatím nemá správně rozvinuté zádové a břišní svaly, které jsou zodpovědné za správné vzpřímení páteře, a když dítě drží svisle, je vyvíjena na páteř extrémní zátěž. Při opakovaném držení tímto způsobem dochází k nesprávnému vývoji páteře a později se může objevit například kyfóza, skolióza nebo lordóza. A tuto chybu bohužel dělá až 90 % i poučených rodičů. Navíc od takového přetěžování a případně i blokád v krční oblasti se může odvíjet zvýšená plačtivost, dráždivost, hyperaktivita, nepozornost, horší paměť, horší komunikační schopnosti dítěte, které přetrvávají až do předškolního i školního věku. A právě proto tak zdůrazňuji správnou manipulaci s dítětem už od počátku jeho života.

manipulace s kojenciPodrobné vysvětlení celé problematiky by asi zabralo hodně času, ale zdá se, že správná manipulace s kojencem má velký vliv na jeho celkový zdravý vývoj.
Ano, řekla jste to správně, dítě se od narození postupně vyvíjí, můžete sledovat jeho pokroky, rozvoj pohybových dovedností ručiček v souladu s rozvojem zraku, sluchu, řeči a samozřejmě rozumu. V přirozeném vývoji můžete dítěti do určité míry pomáhat, ale můžete pomáhat správně a dobře, nebo naopak.
Vaše pomoc může přijít už od počátku ve formě správné manipulace, a ta vede k rychlejšímu a správnému vývoji dítěte po všech stránkách, má vliv na posílení zádového a břišního svalstva, dobrou funkci vnitřních orgánů i spolupráci ramen a pánve při vzpřimování. Nevhodný přístup, kdy dítě nesprávnou manipulací můžete omezovat nebo dokonce přetěžovat, může vést k problémům ve vývoji a v rozvoji svalových skupin, ke špatnému držení těla a v této souvislosti i k ovlivnění psychomotorického vývoje.
Každá maminka by si také měla uvědomit, že správná péče je důležitá hned od první chvíle po narození. Pro novorozence jsou první minuty, hodiny, dny a týdny velmi těžké a je pro něj vyčerpávající přizpůsobit se podmínkám mimo matčino tělo. Pokud se zamyslíte nad prostředím, ve kterém dítě žilo před narozením, nabízí se nám celá řada opatření, pomocí kterých můžeme děťátku nejen bezprostředně po narození, ale ještě tři měsíce po něm nabízet podmínky podobné nitroděložnímu životu. Tak můžete adaptaci dítěte značně usnadnit a tím lépe nastartovat a celkově podpořit jeho zdárný vývoj.

Kde ale rodiče získají povědomí o tom, co je a není správná manipulace?

Asi nelze spoléhat na náš instinkt a přirozené schopnosti.Určitě je důležité mít zájem získávat informace, číst časopisy, knížky, a to nejlépe v době, kdy je žena ještě těhotná. Rodiče jsou podle mých zkušeností nejlépe připraveni na vstřebávání poznatků právě v době, kdy miminko teprve čekají. Jakmile
se dítě narodí, jsou rodiče plni citů, emocí, strachu a najednou se jim malé
problémy jeví jako velké a neumí se na danou věc podívat s nadhledem. Navíc mají samozřejmě mnohem méně času. Knížky a časopisy však doporučuji jen pro získání základních informací, které ve vás vyvolají další otázky. Ideální pak je konzultovat vše s odborníky v kurzech. Pro každou ženu je kurz velmi obohacující, řadu věcí se dozví, uvolní se, více si věří, lépe se fyzicky i psychicky připraví na porod i na budoucí roli maminky a také na péči o dítě. Takové kurzy mohou zahrnovat vše – psychoprofylaktickou přípravu, cvičení i plavání. A jsou také kurzy, v nichž se maminky naučí porozumět potřebám dítěte a zvládnout správnou techniku manipulace s kojencem.
Péči o dítě samozřejmě zvládnete, i když žádný kurz neabsolvujete a nic nenastudujete.
Ale můžete si zafi xovat špatné způsoby nošení a zacházení s dítětem a po
čase zjistíte, že se dítě nevyvíjí rovnoměrně, je stočené k jedné straně a Dokonce může  být i opožděné. Nechci vás strašit, ale dnes je již prokázané, a při mé mnohaleté praxi mám osobně ověřené, že to může být způsobeno i nevhodnou manipulací. Při problémech se pak maminky nešťastně diví, že to mohly ovlivnit jen vytvořením správných
podmínek nebo správnou manipulací. A přitom k tomu nepotřebujete vůbec nic nákladného, nic navíc nemusíte pořizovat, stačí, když víte, jak na to.

Manipulace s kojenciNež se dostaneme ke správné manipulaci, čím tedy můžeme od počátku dítěti zpříjemnit život?
Ono to však s manipulací úzce souvisí. Musíme si uvědomit, že děťátko ve vnitroděložním životě bylo neustále schouleno v klubíčku v měkké teplé děloze, která mu nabízela pocit bezpečí a tepla. A stejné pocity děťátko potřebuje i po narození. Navíc maminka se ve vrcholném stádiu těhotenství pohybovala pomaloučku a dítě v děloze vnímalo jen rytmické a houpavé pohyby a nemělo šanci udělat žádný prudký pohyb.
Proto je třeba, abyste k dítěti přistupovala stejně i po narození – zacházejte s ním pomaličku, v klidu, nevystavujte ho ostrému světlu a hluku. Při chování dítěte v náručí či při kolébání v kočárku se vyvarujte prudkému natřásání a houpání – dochází tak k návykovému dráždění nervového systému, které pak dítě neustále vyžaduje a neumí spát v klidu. Možná už jste slyšela o zoufalých rodičích, kteří dítě dokonce uspávají drncáním přes práh nebo jezdí v noci autem po městě, aby potomka uspali.

Vyzkoušejte proto, pokud novorozenec pláče, něco jiného – uložte miminko do peřinky (zavinovačky) s měkkou výplní, která mu poskytne dostatek pohodlí a tepla a bude mu nahrazovat měkký a omezený prostor dělohy. Dítě se uvolní, získá pocit jistoty a bezpečí, v klidu usne a bude spokojeně odpočívat.
Novorozenec také není schopen sám měnit polohy, přirozeně pokládá pouze hlavičku na jednu nebo druhou stranu, a tak je pro jeho vývoj důležité, abyste mu zajistili kvalitní postýlku s podložkou ve vodorovné poloze. Pokud používáte kolébku, je nutné zkontrolovat, zda je podložka skutečně vodorovná, aby dítě neleželo nakloněné k jedné straně a nemuselo stále svou polohu vyvažovat. Do jednoho roku se totiž děti správně rozvíjejí symetricky a toto vyvažování může vést k asymetrickému vývoji.
Proto také v postýlce dítě pokládejte střídavě – 24 hodin hlavičkou jedním směrem, druhý den směrem opačným. Dítě tak může sledovat své okolí z různých směrů a nefixuje hlavičku pouze jedním směrem. Takových opatření či vhodných kroků je však mnohem více. Ale to už jsme skutečně u té manipulace.

Když si představím, jak často musím s dítětem hýbat, pak kompletní manipulaci během našeho rozhovoru nejspíš nezvládneme. Jsou nějaké zásady pro manipulaci či polohy dítěte, které platí obecně?
Takových zásad je několik, a pokud si je osvojíte, uplatníte je na každém kroku péče o dítě. Kromě dvou, o kterých jsem se už zmínila – pomalé, jemné a citlivé zacházení a zajištění pocitu jistoty, bezpečí a tepla (peřinka), doporučuji dodržovat ještě několik dalších zásad: zajistit symetrickou práci a polohy, vyhýbat se tlaku a doteku na útlý krček a vyvarovat se záklonu hlavičky. Do devátého měsíce věku dítě neposazujte a nenoste ve svislé poloze. To vše proto, že malí kojenci ještě nemají dostatečně silné zádové svalstvo. Možná bych v této souvislosti také měla upřesnit maminkami často vznášenou otázku – jak je to s pokládáním na bříško. Poloha na bříšku se dříve velmi doporučovala, avšak při spánku dítěte (asi do 6. měsíce věku) je jedním z rizikových faktorů tzv. syndromu náhlého úmrtí kojence. Navíc v případě, že si dítě pod sebe na podložku ublinkne a část zvratků se dostane do nosíku a druhá zůstane v ústech, hrozí zadušení. Nicméně poloha na bříšku je důležitá. Je však doporučována pouze v době
bdění a pod dohledem rodiče. Díky pravidelnému nácviku této polohy dítě posiluje zádové svalstvo od šíje po bederní krajinu, což je podmínkou pro správné vzpřimování dítěte. Navíc tak ovlivňujete koordinaci pohybů, rozumový vývoj, rovnováhu, orientační schopnosti apod.

Zdroj: Sama doma


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !