Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jídelníček pro děti a biopotraviny

23. 04. 2012 | Výživa

Jídelníček pro děti - Šetrně k sobě i přírodě

Jídelníček pro děti - O biopotravinách se často mluví i píše, ale asi ne každý spotřebitel přesně ví, co označení BIO vlastně znamená. BIO potraviny jsou vyrobené ze surovin pocházejících z ekologického zemědělství. To je způsob hospodaření, který nepoužívá průmyslově vyráběná hnojiva ani syntetické přípravky proti chorobám, škůdcům a plevelům. Je velmi šetrný k přírodě, využívá přirozenou úrodnost půdy a podporuje harmonii při pěstování rostlin i chovu zvířat. Důležitý je i způsob zpracování, neboť při výrobě biopotravin jsou používány přirozené způsoby zpracování, nenajdete v nich umělá barviva, aromata, konzervační látky a další umělé přísady.


Jídelníček pro děti - Biopotraviny pro zdraví

Velkou část spotřebitelů biopotravin tvoří maminky s dětmi či těhotné ženy, kterým jde především o zdravotní přínos biopotravin pro jejich potomky. Bio potraviny předávají těhotným, kojícím ženám a dětem přirozenou energii a jsou zdrojem důležitých látek. Zvláště těhotná žena má zvláštní potřebu živin, protože dává růst svému dítěti a konzumací biopotravin nezatěžuje organismus svůj ani svého dítěte. 


Jídelníček pro děti - pro a proti

Jedním z největších pozitiv je šetrnější přístup k životnímu prostředí a zachování přirozené chuti, barvy a vůně potravin. Obsah živin v biopotravinách bývá zpravidla o něco vyšší, než mají klasické potraviny, ale nemají nižší obsah kalorií ani obsah cholesterolu není nižší. Nejsou však zatíženy chemickými látkami – tedy přídatnými látkami a mají menší obsah dusičnanů v důsledku nepoužívání průmyslových hnojiv. 

Zásadním negativním faktorem je, že k nám se většina BIO potravin dováží ze zahraničí a dovoz automobilovou dopravou zatěžuje životní prostředí. Trh s biopotravinami má v ČR velký potenciál, neboť v rámci EU je BIO zemědělství jedno z nejrychleji se rozvíjejících odvětví. Stále více řetězců je zařazuje do své nabídky a v příštích letech se očekává velký nárůst.


Jídelníček pro děti - na nákupu…

Při nákupu biopotravin je třeba si všimnout povinného značení - tzv. biozebry s kódem CZ-KEZ. Dále, stejně jako u nákupu klasických potravin, dbejte na trvanlivost a doporučené datum spotřeby, které bývá u biopotravin kratší. Zvídavý spotřebitel neopomene přečíst si složení, výrobce a případně zemi původu. Samozřejmostí je neporušený obal, zelenina a ovoce by měly být nepoškozené a bez plísní. Bohužel, v průměru jsou biopotraviny asi o 20 - 50 % dražší, některé až o 100%. Jejich cenu zvyšuje malovýroba, tedy výroba v malých objemech. Čím jsou výnosy nižší, tím vyšší jsou náklady na pěstování a výrobu. Zpravidla vyžadují větší podíl ruční práce při sklizni, výrobě, balení potravin a distribuci. Cenově nejdostupnější jsou mléčné výrobky, cenově přijatelné je biomléko, biosýry nebo biomáslo. Sortiment ale není zcela kompletní, proto se při přípravě pokrmů nevyhneme kombinaci biopotravin a konvenčních potravin.  


Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
četla jsem,že bio potraviny nejsou moc zdravé,že obsahují více dusičnanu než obyč.potraviny SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
... když můžu, tak BIO pro dcerku kupuji. Proč zatěžovat malý organismus, když mohu volit BIO...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles