Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mateřské mléko miminkům prospívá, ale jejich tatínkům může způsobit kopřivku

1. 08. 2009 | Výživa
Kopřivka u dospělého člověka, která by vznikla po kontaktu s lidským mlékem, nebyla zatím v literatuře nikdy popsána. Finští lékaři ale uvádějí případ jednoho manželského páru.

U kojenců jsou běžné alergická reakce na bílkoviny, které se mohou dostávat do mateřského mléka. I výhradně kojené dítě tak může mít reakci například na bílkovinu vajíčka, která se v malém množství nezměněna dostane do mateřského mléka. Reakce na bílkoviny lidského mléka zatím ale popsána nebyla ani u dětí, ani u dospělých.

Vyrážka po kontaktu s mateřským mlékem


Finští lékaři pozorovali případ mladého otce, který měl na prsou opakovaně svědivou kožní vyrážku vždy, když se objal se svou kojící ženou. Vyrážka se také objevila na potřísněné kůži, když ho jeho kojený syn poblinkal.

V dětství byl tento pacient léčen pro astma  a byla u něj prokázána alergie na zvířecí epitele. Pylovou ani Mateřské mléko miminkům prospívá, ale jejich tatínkům může způsobit kopřivkupotravinovou alergii neměl, mléko ale nepil, protože po něm míval průjem. Mléčné výrobky bez laktózy však u něj průjem nevyvolávaly. U tohoto muže se tedy jednalo o neschopnost štěpit laktózu, nikoliv o alergii na mléko.

Testy na kravské mléko byly negativní …


Pacientovi byly provedeny kožní testy s bílkovinami kravského mléka s negativním výsledkem. Pozitivní byly testy na kočičí, psí a koňské epitele, negativní na pyly, roztoče, plísně a latex. Testy provedené s dvěma odlišnými vzorky lidského mléka (od jeho ženy a od sestry, která rovněž kojila) byly pozitivní. Výsledek laboratorního stanovení běžných alergických protilátek v krvi dopadl stejně jako kožní testy.

Reakci na lidské mléko rutinní laboratoře nevyšetřují, proto byla dále zkoumána speciálními individuálními testy. Ukázalo se, že v krvi pacienta kolují alergické protilátky proti lidskému -laktalbuminu. Je to jedna z důležitých bílkovin lidského mléka, která má svou obdobu i u jiných savců. Lidé alergičtí na kravské mléko většinou reagují na hovězí -laktalbumin. S hovězím -laktalbuminem ale pacientova krev nereagovala.

Alergie na mateřské mléko potvrzena


Lékaři tedy případ uzavřeli jako první popsanou a laboratorně potvrzenou alergickou reakci na bílkovinu lidského mléka. K senzibilizaci došlo patrně při opakovaném kontaktu s ublinknutým mlékem při odříhávání synka nebo i jinou cestou. Pozoruhodné ale je, že sám pacient byl jako dítě kojen, údajně bez nežádoucích reakcí. Tato jeho alergie se tedy vyvinula až v dospělém věku, patrně kontaktem mléka s kůží. Poté, co manželka ukončila kojení syna, se alergické reakce u pacienta přestaly objevovat.

Zdroj: Bez alergie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mateřské mléko je výživou pro miminka a tatínci by je dětem pít neměli. Příroda je mocná čarodějka.
Obrázek uživatelky
profil
tak asi příroda zařídila, aby neujídali miminkům Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice