Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejlepší strava pro vaše dítě

6. 05. 2012 | Výživa
Aby vaše dítě dobře rostlo a vyvíjelo se, potřebuje vyváženou stravu, proto ji střídejte. Samozřejmě podle možností, jak to váš finanční příjem dovoluje. Zdravá výživa, to jsou polysacharidy – složité cukry, jako jsou obiloviny, bez obsahu cukru, celozrnný chléb, brambory, zelenina, rýže, těstoviny, bílkoviny z libového masa, ryb a také luštěnin. 

Od šesti měsíců můžete přidávat vejce, sýr, vitamíny a minerály z čerstvého ovoce a zeleniny. Dítě potřebuje také trochu tuku, ale mělo by ho mít dost z ostatních potravin, zejména mléka.

Dítě potřebuje denně    

Nejlepší strava pro vaše dítěPotraviny, které jsou vhodné pro zdravý růst dítěte a jeho vývoj: pro dítě je dobré naučit ho, aby mělo rádo různé chutě a konzistence potravin. Strava by měla obsahovat čerstvé ovoce a zeleninu, která má důležitý zdroj vitamínů a minerálů. Můžete mu dávat květák, rajčata, okurek, papriku, listovou zeleninu, mrkev, jablka, kiwi, jablka, pomeranče, banány, meruňky aj.

Snažte se vždy přidat vitamín C, ke každému jídlu v podobě ovoce a zeleniny. Protože pomáhá dětskému tělu vstřebávat železo. Podávejte co nejvíce polysacharidů. Celozrnný chléb, rýži, těstoviny, ovesné vločky a brambory. Jestliže si dítě zvykne na různé chuti jídel, můžete mu připravit stravu zkombinovanou z potravin každé skupiny. Mléko od šestého měsíce můžete používat plnotučné kravské při vaření rozmixované potravy, jako je bramborová kaše. Od jednoho roku  můžete krmit jako nápojem. Maso a ryby podávejte přinejmenším jednou denně, libové maso nebo vykostěnou rybu.

Čeho se vyvarovat?

Vyvarujte se prázdných kalorií ze sladkostí. Příliš mnoho cukru nesvědčí zubům a vede k obezitě. Nejméně používejte také tuky a oleje. Nedávejte dítěti potraviny, které obsahují pšeničnou mouku nebo lepek, dříve než je dítěti 6 měsíců, protože by je nemuselo strávit. Nepřidávejte do jídel cukr, ani sůl, cukr je pamlsek, který kazí zuby, sůl by nemusely vyloučit ledviny vašeho dítěte. Nedávejte svému dítěti vejce vařená na měkko, pokud mu není alespoň rok. Potraviny s velkým množstvím vlákniny se používají jen málo, protože se obtížně tráví. Vyhněte se sýrům vyráběných z nepasterovaného mléka.

Na co nezapomínat!

Dávejte si pozor na bakteriální infekce, které mohou vzniknout ze špatně připravené stravy.  Mohou být nebezpečné pro kojence a malé děti, proto dejte pozor na čistotu. Ovoce a zeleninu pečlivě umyjte. Loupejte brambory, mrkev, jablka, ostatní zeleninu a ovoce.  Až bude mít vaše dítě asi šest měsíců, pokusí se jíst samo. Jakmile může sedět ve vysoké židli, může s vámi jíst u jídelního stolu. Dítěti můžete dát jakékoliv čerstvé ovoce, které se snadno drží, jako je banán, broskev, nezapomeňte jej oloupat a vyndat pecku, když je dáváte dítěti.

Dávejte mu kousky jídla, která snadno drží prsty, pozor na velmi malé kousky. Nenechávejte dítě samotné při jídle. Jiné ovoce a zeleninu oloupejte do tvarů, které se snadno drží. Mějte na paměti, že když je dítě hladové, tak bude jíst. Jakmile začne rozhazovat jídlo kolem sebe, je pravděpodobně syté a jíst jej nudí. Takže se místo toho pouští do experimentu s jídlem. Zkuste zlákat své dítě, aby mu chutnalo. Jídlo můžete udělat ve veselých tvarech nebo ho ozdobit zeleninou a ovocem. Tím také podpoříte zdravé stravování u dítěte, hlavně, když nějakou potravinu odmítá. Dítě se naučí považovat dobu jídla za příjemnou záležitost.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jak se zpívá v jedné písni - časy se mění.
Mám tři dospělé synky, ani u jednoho se neprojevila dosud žádné alergie. Od půl roku dostávali zeleninu a ovoce (podle toho, co zrovna bylo k sehnání), postupně i brambory, pečivo, tzn. chleba, rohlíky, popř. domácí koláče - sice opatrně, ale občas taky, ovoce, jogurty i sýry. Mě odchovávali na "papce", což je jíšková kaše a ani já nejsem alergik.
Asi je opravdu jiná doba.
Obrázek uživatelky
profil
Také musím reagovat. Kiwi by dítě mělo dostat nejdříve ve čtyřech letech - je to velice silný alergen.
Obrázek uživatelky
profil
taky nejdříve ve třech letech
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
také musím reagovat. Od 6ti měsíců vejce.....může se jen žloutek, bílek se může až od roka!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles