Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pro děti není svačina jako svačina

10. 03. 2012 | Výživa
Už v raném věku se tvoří stravovací návyky na celý život. A samozřejmě i tady platí, že prvním a největším příkladem jsou rodiče a způsob stravování doma.

Strava a stravování spolu úzce souvisejí. Důsledkem jednotvárné a nevyvážené stravy mohou být poruchy růstu, oslabení imunitního systému a tím zvýšená nemocnost, alergie, ale třeba i obezita nebo později mentální anorexie.

Počet obézních dětí u nás dramaticky roste, ve věku do tří let si toto nebezpečí příliš neuvědomujeme. Baculatá batolata jsou roztomilá a my se utěšujeme pomyšlením, že to v patřičný čas vyběhají. Ale čím dál častěji tomu tak není. A až se roztomilý tlouštík dostane do školky a do školy, bude terčem posměchu a své problémy bude řešit před televizí a jeho pohybové aktivity se omezí na procházku do lednice a zpátky.

Takže bychom měli vědět, že zdravá strava je to nejlepší, co můžeme pro své dítě, ale i pro sebe udělat.

Varující informace je, že třetina malých školáků nesnídá a nepije, každé druhé dítě má ke svačině (pokud ji vůbec má) nějakou sladkost a zeleninu mívá pouhých 9 % dětí, celozrnné pečivo pouhá 3% dětí. Zato sladkosti mívá více než polovina dětí.

Malé děti by v každém případě měly snídat a doplnit úbytek tekutin. Pokud jde o batolata, i pro ně platí zásady zdravého stravování v tom smyslu, že je dobré udržovat rytmus pěti přiměřených dávek denně. Svačiny pro děti ( mezi hlavními jídly ) by měly být lehké, dobře stravitelné a doplněné zeleninou nebo ovocem. Dávejte přednost tmavému pečivu před bílým, rostlinným tukům před máslem.

Vhodné jsou málo tučné sýry a jogurty. Pokud je Vaše dítě malý jedlík, možná mu bude, a to především v létě, ke svačině stačit zelenina, jablíčko nebo banán.

Mezi nejčastější svačinové prohřešky patří sladkosti - různé sušenky, tatranky, oplatky v čokoládě... Mnoho dětí pije slazené nápoje - ochucené minerálky, šťávy a dokonce colové nápoje. Myslete na to, že přemíra cukru a tuků ve stravě je základem dětské obezity, která s sebou nese mnoho zdravotních i psychologických následků.

speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé, mám pocit, že v jiném článku na CHŽ jsem četla, že pro malé děti je lepší bílé pečivo, protože je pro jejich trávicí ústrojí snáze stravitelné...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles