Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Probiotika – ochránci zdraví už našich nejmenších

19. 03. 2009 | Výživa

Informace o přátelských bakteriích se na nás valí ze všech stran. Jsou přínosné pro všechny věkové kategorie – od dospěláků přes seniory, studenty a školáky až k předškolákům. Nezbytné jsou ale již od narození!

 

Tato „žhavá“ novinka je součástí lidské stravy již odnepaměti a informace o příznivých účincích pokrmů právě s jejím obsahem se předávají z generace na generaci po celá staletí. S vědeckým objevováním probiotik začal na počátku 20. století nositel Nobelovy ceny, ruský vědec Ilja Mečnikov. Všiml si, že bulharští horalé, kteří konzumují pravidelně a ve větších dávkách kysané mléčné výrobky, se dožívají vyššího věku. Připisoval to vlivu bakterií mléčného kvašení, které přemnožené „špatné“ střevní bakterie vytlačují a nastolují ve střevě skladbu mikroflóry zdraví prospěšnou. Na dlouhá desetiletí byla jeho teorie zapomenuta, až v posledních dvaceti letech se opět dostává do popředí zájmu řady vědeckých týmů.

 

Probiotika - ochránci zdraví už našich nejmenšíchCo jsou to probiotika?

 

I ten, komu výraz probiotika nic moc neříká, při názvech laktobacilus a bifidobakterie zpozorní a s největší pravděpodobností se mu vybaví jogurt. Zmiňované bakterie jsou z probiotik nejznámější – ale existuje ještě řada dalších. Probiotika by měla být součástí naší stravy, která působí šetrně a preventivně, tedy funkčně. Přirozeně se probiotika vyskytují v mateřském mléce, mléčně kvašených potravinách – zelenině, jogurtech, moštech nebo sýrech.

 

Probiotika mají v těle funkci jakýchsi strážců. Bakterie osídlující trávicí trakt můžeme rozdělit na dvě skupiny: ty, co jsou člověku užitečné, a bakterie potencionálně škodlivé. V těle zdravého dítěte i dospělého člověka jsou tyto organismy v rovnováze.

 

Zdravotně prospěšné účinky probiotik byly prokázány celou řadou vědeckých studií. Probiotické kultury zvyšují odolnost proti střevním potížím a infekcím, zlepšují však také trávení, zmírňují plynatost střev a zácpu, snižují riziko žaludečních vředů, ale i rakoviny střev anebo zánětlivých střevních onemocnění. Kromě toho také prokazatelně snižují riziko propuknutí alergie či atopického ekzému u dětí. Mohou příznivě ovlivňovat imunitní systém organismu. S pomocí probiotik může lidské tělo lépe a efektivněji využívat vitaminy, vápník nebo laktózu v mléce.

 

Probiotika - ochránci zdraví už našich nejmenšíchKde se vzala?

 

Probiotika jsou důležitá v každém věku. Zatím často opomíjenou věkovou kategorií je však ta, která to potřebuje nejvíce – novorozenci a děti do 1 roku. Trávicí trakt novorozence je v okamžiku porodu sterilní. V průběhu několika dalších hodin ho však osídlí množství bakterií, které pocházejí z porodních cest matky a z okolního prostředí. Proto je přirozený porod, přikládání k prsu a následné kojení pro jeho správný vývoj trávení a imunity velmi důležitý. Dítě narozené císařským řezem se díky sterilnímu prostředí na operačním sále kolonizuje bakteriemi z okolí později a vykazují mnohem větší riziko narušení střevní mikroflóry a vznik alergií v pozdějším věku.

 

U nekojených dětí se bohužel ve složení střevní mikroflóry objevuje kromě bifidobakterií také vyšší počet kolonií potencionálně choroboplodných bakterií, což s sebou nese řadu zdravotních komplikací. Proto jsou v současné době některé kvalitní kojenecké výživy probiotiky obohacovány. Na rozdíl od zakysaných mléčných výrobků, které ne vždy obsahují životaschopné bakterie, je u těchto instantních výrobků s obsahem probiotik plně zaručená jejich životaschopnost, a to díky jejich přítomnosti v sušené formě, nebo lépe řečeno – ve stavu „spánku“. Díky nim může maminka u svého děťátka také omezit vznik průjmových onemocnění, zácpy a nadýmání.

 

Zdroj: BEBA

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Beránek