Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S elánem a chutí do školních lavic

30. 08. 2009 | Výživa
Prázdniny končí a škola začíná. Pro rodiče je školní rok znamením neklidu, protože se jim málokdy podaří připravit dítě dle jejich představ. Pro děti je škola však spojena s daleko zásadnější změnou – přechodem na zcela nový, pracovní rytmus, který od nich vyžaduje nasazení všech sil a navíc i velkou dávku pozornosti a soustředění ve školních lavicích. Jen si vzpomeňte sami na sebe, vždyť ani pro vás tento každoroční návrat z prázdnin nebyl zrovna snadný.

Co pro dítě znamená přechod z prázdnin do školy?

Prázdniny představují pro děti období relaxace a klidu. V závislosti na tom, kde školáci své volno tráví, ať už s rodiči na dovolené, prázdninovém táboře či u babičky, postupně si přivyknou i na různé druhy činností a zcela odlišné režimy dne. O to hůře se jim pak navrací do tvrdých lavic, v nichž musí ukázněně sedět po několik hodin denně. Školní rok je tak pro ně prací na plný úvazek, vždyť sledovat výuku, aby naplnily představy svých učitelů, není jednoduché. Od našich nejmenších to vyžaduje plné nasazení, pozornost a aktivitu, která je následně odměněna dobrým prospěchem ke spokojenosti rodičů.

S elánem a chutí do školních lavic Přestože to nemusí být na první pohled patrné, je na tuto adaptaci zapotřebí mnoho sil. To však není vše. „Děti se neustále vyvíjí a tělo si žádá až 60 % energie na své zcela základní fungování (tzv. bazální metabolismus), 20 % na denní aktivitu a na průběžnou obnovu tkání 10 %. Navíc všechny školní aktivity jsou spojeny i s velkou psychickou zátěží a růstem, který si spotřebovává zhruba 10 % z celkového denního příjmu energie,“ dodává dětský obezitolog MUDr. Zlatko Marinov z Dětské polikliniky FN Motol. Toto obrovské množství síly vydá „školáče“ během jednoho jediného dne, aniž by výrazně sportovalo či mělo jiné náročnější aktivity.

K tomu, aby dítě přechod z prázdnin zvládlo, a nemělo ihned po příchodu do školy problémy s kázní, učiteli či rychlým nástupem únavy, jsou tu především rodiče, kteří mohou svým ratolestem usnadnit nejen vstup, ale i průběh celého školního roku. Kromě pomoci se školními úlohami či nakreslením králíčka mohou tatínkové a maminky udělat mnohem víc – přizpůsobit dítěti jídelníček tak, aby nejen odpovídal a hradil energetickou potřebu jednotlivých školních činností, ale navíc i pokryl nároky spojené s náročným růstem.  

Jídelníček dětí ve školním roce


Jídelníček dětí v průběhu školního roku s sebou přináší specifika, která vycházejí z odlišného režimu. Díky tomu, že během prázdnin nejsou děti často ve své fyzické aktivitě nijak omezovány, ba právě naopak, čerpá jejich tělo energii především z metabolismu tuků. Ve škole však musí sedět v klidu, a protože tento metabolismus je aktivován pouze tělesným pohybem, je organismus nucen sáhnout po zcela nové a odlišné energii pro svou práci, jejímž hlavním zdrojem je první jídlo dne – snídaně.

Zdroj: Nesquik

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
deti sú zlaté ako sa tešia...treba to hned podchytit, aby im to vydržalo
Obrázek uživatelky
profil
Malý človíček se obyčejně těší do školy, očekává něco nového a chce se naučit všem těm tajemným věčem. Nejhorší ovšem je, když narazí na necitlivou učitelku, která si hned zpočátku vybere svoje oblíbence a na některých vidí každou hloupost, tím způsobí dítěti ze školy kalvárii.
Obrázek uživatelky
profil
ale dúfam, že to konečne začne brať vážneSmajlík. Je ale pravda, že chúdiatka majú toho v šole viac ako my za naších čias...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mi věci SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles