Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Význam přesnídávek a svačin pro naše děti

6. 09. 2011 | Výživa
Blíží se školní rok a vy nejspíš zase řešíte, co dávat dětem k přesnídávce nebo ke svačině. Klasika, že? Téma takzvaných „vložených jídel“- tj. přesnídávek a svačin - se podceňuje, a přitom je tak důležité! Tato „malá jídla“ neodmyslitelně patří do kolotoče pravidelného dětského stravování.

Nepravidelný, neúplný nebo zásadně nevhodný stravovací režim je podle odborníků příčinou únavy, ztráty koncentrace a dokonce také obezity mladé generace. Realizace správného dětského stravování je komplikovaná především z organizačních důvodů. Na začátku si připomeňme základní zásady. 
Doporučuje se:

1. Stravovat se pravidelně vícekrát denně a v menších porcích.
2. Omezit sladkosti, slazené mléčné produkty včetně mražených krémů, zmrzlin, limonád a doslazených ovocných „nektarů“.
3. Šetřit se solí – nadbytek může vést k poškození ledvin a ohrožení výkonnosti mozku.
Význam přesnídávek a svačin pro naše děti4. Vyhýbat se některým uzeninám a kynutému tukovému (slanému i sladkému) stejně jako „bílému“ pečivu. 
5. Snížit příjem v potravinách obsažených živočišných tuků (nahradit rybami a drůbežím) a omezit použití tuků pro tepelnou přípravu pokrmů.
6. Zvýšit konzumaci ovoce, zeleniny a správně upravených luštěnin.
7. Dodržovat pitný režim, ideální je čistá voda (například i s trochou citrónové šťávy) a neslazené nápoje.
8. Omezovat konzumaci potravin obsahujících syntetická (umělá) barviva, konzervanty a umělá sladidla.     

Všechny výše zmíněné zásady platí nejenom pro „hlavní“ denní jídla, ale také v případě přesnídávek a svačin. Díky pevně zavedeným školním přestávkám mohou vaše děti pravidelně svačit. Stačí je přesvědčit, aby si na konzumaci našly čas. "Tradiční levné sladkosti byste měli nahradit kvalitnějšími produkty, vhodné jsou např. cereální tyčinky, bezlepkové piškoty s pudingem nebo drobně krájeným ovocem, domácí moučníky piškotového typu apod.,“ radí Dr. Petr Fořt, CSc., autor řady publikací o dětském stravování. „Doporučuji konzumovat uvedené zdravé a přitom chutné alternativy sladkých pokrmů především během dopoledne, kdy mozek potřebuje „rychlou energii“ pro duševní činnost ve škole“.  

Čeho se vyvarovat
Dětskou (přesnídávku) svačinku není vhodné „odbýt“ bílým pečivem s měkkou uzeninou, taveným, plátkovým či snad plísňovým sýrem, tím méně krekry všech druhů či dokonce sladkým tučným pečivem (například koblihy a plněné croissanty), čokoládovými tyčinkami nebo naopak jen jižním ovocem. "Není však správné zakázat dítěti nějaké jídlo či potravinu pod hrozbou trestů nebo strašení chorobami - ani by to nebylo nic platné, protože „zakázané ovoce nejvíc chutná,“ doporučuje expert.

Zapojte děti do přípravy svačin
Když už jsme ve škole, připomeňme si slova J. A. Komenského - škola hrou a příklady táhnou! „Zapojte proto děti do přípravy přesnídávek i odpoledních svačin. Vysvětlujte jim přitom, v čem jsou jejich návrhy nevhodné a proč,“ tvrdí Dr. Fořt. „Při přípravě raději použijte trochu másla nebo čerstvého sýra než margaríny, které i přes technologickou inovaci jejich výroby a složení stále jsou jen „nepřirozenou náhražkou“.


Zdroj: Corny Milk Street

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Časy se mění, dnes se dodržuje především pitný režim, to se za našeho mládí jaksi nenosívalo. Jinak máte pravdu, že pokud je vydatná snídaně a kvalitní oběd, stačí na svačinku ovoce a především pití.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles