Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začínáme s přikrmováním miminka – 3. část

7. 07. 2012 | Výživa

V tomto článku doplníme informace, které jste se mohli dozvědět již v předchozích dvou dílech seriálu o přikrmování: Začínáme s přikrmováním miminka - 1. část + Začínáme s přikrmováním miminka - 2. část.

Tentokrát si posvítíme hlavně na to, co dětem dát můžeme a kterým potravinám bychom se raději měli vyhnout. Článek je psán se zaměřením na miminka, kterým je vařeno doma, pokud dítěti raději chcete kupovat jídlo ve skleničkách, pak přímo na nich je uvedeno, od kterého měsíce jsou vhodné.


5. Kolik toho dítěti dát?

V tomto případě víceméně záleží na dítěti. Většinou se doporučuje v prvních dnech podávat množství asi jedné čajové lžičky, případně dvou. Z počátku je jídlo jen zpestřením dříve zaběhnutého režimu, tzn. například v poledne dítěti podáte trošku zeleniny, ale pak jej nakojíte či dáte umělou výživu tak, jak jste zvyklí. Až asi po dvou až čtyřech týdnech by mělo jídlo plně nahradit jednu dávku kojení nebo umělé výživy. Uvádí se, že zeleniny by dítě mělo sníst 150 – 200 g.


Začínáme s přikrmováním

6. Co může miminko jíst?

Miminko na pevnou stravu není zvyklé, proto se u něj s jídlem musí začínat pomalu. Navíc – některé potraviny se hůře snášejí, resp. častěji způsobují alergie, musí se s nimi tedy opatrně. Také proto se má dítěti podávat jeden druh zeleniny (ovoce) 3 až 4 dny, zjistí se tak, jestli ji dítě dobře snáší. V dnešní době se uplatňuje trend začínat zeleninou. Jako první můžete vyzkoušet mrkev, brambor, brokolici nebo třeba pastinák. Ten mají miminka často ráda pro jeho sladkou chuť. Miminku můžete také dávat fenykl, červenou řepu, špenát (u něj opatrně, obsahuje velké množství dusičnanů, proto by měl být podáván jen občas). Doporučuje se do zeleniny přidávat malý kousek másla nebo trošku oleje, aby se uvolnily vitamíny rozpustné v tucích. Také je dobré společně s příkrmy začít dítěti podávat tekutiny, například čaje vhodné pro děti nebo kojeneckou vodu, případně převařenou vodu z vodovodu. Moc se nedoporučuje používat šťávičky, opět platí, že dítě by si lehce zvyklo na sladkou chuť a mohlo by nesladké potraviny odmítat.


Samozřejmě nemusíte začínat zeleninou, ale například kašemi. Nejčastěji se doporučuje začít kaší rýžovou. Pro začátek nejsou vhodné kaše z obilovin, neboť ty obsahují lepek, který je častou příčinou alergií. Obiloviny by se tedy neměly miminku dávat před jeho 7. měsícem. Můžete však vařit například kaši pohankovou nebo kukuřičnou. Od sedmého měsíce také můžete začít podávat ovoce, například hrušky, jablka či meruňky. Zpočátku byste dítěti měli ovoce oloupat a chvíli podusit ve vodě.


Po počátečním seznamování s potravinami (asi po dvou až čtyřech týdnech) se doporučuje zařadit do jídelníčku kojence maso. Libové, ideální je telecí, krůtí, králičí nebo kuřecí. Maso se podává nejprve jedenkrát týdně, postupně se do jídelníčku zařazuje stále častěji.


7. Co by miminko jíst nemělo?

nevhodné potraviny pro malé dětiJak již bylo řečeno, není vhodné půlročnímu miminku podávat obiloviny. Také platí zásada nepřislazovat, nesolit a nekořenit, pro dítě je chuť potravin zcela nová a vnímá ji samu o sobě velice intenzivně. Navíc, jak již bylo řečeno, na sladkou chuť by si velice rychle zvyklo. Sůl zatěžuje ledviny. Zajímavé také je, že bychom neměli až do jednoho roku podávat med, ten totiž může obsahovat bakterii, která způsobuje botulismus. Dítěti by se asi od 7. měsíce měl začít podávat vaječný žloutek, ne však bílek. Často se doporučuje dítěti do jednoho roku nepodávat tvaroh, který obsahuje pro miminko nadměrný obsah bílkovin.

Některé potraviny nejsou vhodné, protože u dětí častěji vyvolávají alergie. Uvádí se, že 93 procent alergií způsobí následující potraviny: kravské mléko, arašídy a oříšky, vaječné bílky, sója, pšenice, ryby a mořské plody – měli bychom je tedy do jídelníčku dětí zařazovat velice obezřetně.

A toto je konec seriálu o příkrmech. Stejně jako v předchozí části i zde zdůrazňuji, že se článek nesnaží říci, že přesně podle něj musíte přikrmovat. Jsou v něm jen shrnuty zásady, které se obecně doporučují v dnešní době.

Takže nezbývá než popřát: Dobrou chuť!


Habaďúra - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Začínáme s přikrmováním miminka – 3. část:

Začínáme s přikrmováním miminka – 3. část
Začínáme s přikrmováním miminka – 3. část
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajimava je pro mne informace o medu a botulismu. mela jsem za to, ze secmed nedoporucuje kvuli castym alergiim na propolis. kdyz jsem pred rokem a pul lezela v porodnici, jedne z maminek tam tchyne prinesla sklenicku medu a dudlik a hned to do mimca ladovaly. vstavaly mi vlasy hruzouSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles