Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Minerálka vám z kohoutku nepoteče

15. 08. 2010 | Zajímavosti

Minerálky jsou v České republice velmi oblíbené, což dokládají i údaje o jejich spotřebě. Podle údajů českého statistického úřadu (ČSÚ) v roce 1999 průměrný člověk vypil 47 l minerální vody. O osm let později stoupla spotřeba na 67 l ročně.

 

Minerální vody by měly tvořit součást pitného režimu každé rodiny, zvláště v letním období, kdy  potem ztrácíme  chlorid sodný tj. sůl mohou  být minerálky právě tím vhodným nápojem , který účinně zažene žízeň. Minerálky mají totiž různé úrovně mineralizace. Podívejte se proto, na jaké druhy přírodních minerálních vod můžete v obchodech narazit:

 

Velmi slabě mineralizované (s obsahem rozpuštěných látek do 50 mg/l) nejsou příliš vhodné k dlouhodobé konzumaci právě kvůli příliš nízkému obsahu minerálních látek. Žádná česká minerálka do této kategorie nepatří.

 

Slabě mineralizované (s obsahem rozpuštěných látek 50 až 500 mg/l) můžete pít bez obav každý den v neomezeném množství. Jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, bez zdravotního omezení. Horní hranice pro obsah minerálních látek je stejná jako u kojenecké vody.

 

Středně mineralizované (s obsahem rozpuštěných látek 500 mg/l až 1500 mg/l), by měly být nedílnou součástí pitného režimu pro většinu populace. V souladu s potřebou pestré skladby jídelníčku a podle věku a hmotnosti se liší množství vhodné ke konzumaci. Omezený přísun minerálek je jedním z našich mýtů, vždy záleží na celkové mineralizaci. Pitná nebo pramenitá voda může mít větší mineralizaci než  některé  minerální vody.

 

Silně mineralizované (s obsahem rozpuštěných látek 1500 mg/l až 5 g/l) mohou mít své omezení konzumace pro děti nebo lidi se zdravotním postižením.  

 

Velmi silně mineralizované (s obsahem rozpuštěných látek vyšším než 5 g/l) patří mezi vody léčivé, prodávané většinou v lékárnách, pijte pouze v případě, že vám to doporučí lékař.


Minerálka a sůl

 

Obsah minerálních látek v našich minerálních vodách  se pohybuje  mezi 0,5 g – 1,5 g/l. Minerálky nejsou dominantním zdrojem solí v naší výživě, stačí pojíst uzeninu  nebo slané brambůrky či chipsy  sníme tolik soli, že ani vypití několika litrů minerálky to nevyrovná.Jedním z nejčastěji skloňovaných prvků v tomto případě bývá obsah sodíku, složky soli. Sodík je hlavním extracelulárním prvkem a pomáhá  udržovat vnitřní rovnováhu organismu.Nadměrné množství soli,ale může vést ke zvyšování krevního tlaku, zadržování vody v těle nebo k potížím s ledvinami.  Obsah sodíku je proto jedním z prvků, který byste při nákupu minerální vody měli sledovat.

 

Doporučené denní množství soli pro dospělého člověka je podle Světové zdravotnické organizace 3–5 gramů, to odpovídá jedné čajové lžičce ( běžná minerálka obsahuje max 1,5 g/l tj. max. na špičku nože.. Průměrný Čech však spotřebuje podle ČSÚ za rok 6 kg soli, tedy 16,5 g denně. Potraviny  resp. pochutiny , které obsahují vysoké množství sodíku, bychom měli raději omezit.   

 

Např. v kategorii středně mineralizovaných vod najdeme minerálky, které obsahují pouze několik miligramů sodíku, ale také minerálky s více než 500 mg sodíku na jeden litr. Limit Na pro pitnou vodu je  200 mg/l,(viz vyhláška MZ č. 252/04 o požadavcích na pitnou vodu) pro kojeneckou vodu je 20 mg/l

 

Zdroj: Ondrášovka.cz

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
U nás se dá vybírat od neperlivý až po ochucenou od více značekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles