Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Miral - střet palestinských žen s bídou a válkou

14. 03. 2011 | Knižní tipy
Název knihy: Miral
Autor: Rula Jebrealová
Nakladatelství: JOTA
Datum vydání: 2011
Pevná vazba s přebalem
Počet stran: 296 str.
Formát: 130 × 200 mm
Cena: 328 Kč

Vzdělaná a emancipovaná Palestinka Hind Husajní zakládá v roce 1948 sirotčinec pro děti, které v první arabsko-izraelské válce přišly o rodiče. Získává pro svůj projekt širokou podporu a sirotčinec se brzy rozroste o školu s internátem. Jednou ze svěřenkyň se stává po smrti své matky Nadji i titulní postava románu, Miral.

Později, po zkušenosti s izraelskou kampaní proti intifádě, se Miral rozhodne zapojit do boje za palestinskou věc. Vliv laskavé učitelky Hind i přítele Hanio však její radikalismus postupně zmírňují.

Ačkoliv palestinsko-izraelský konflikt hraje v knize důležitou roli, jde v ní jota-kniha-miralpředevším o osobité příběhy žen. Autorku zajímají jejich emoce, lásky a přátelství, vztahy s rodiči, utrpení způsobovaná ztrátou blízkých.

Přináší tak nevšední výpověď o střetu palestinských žen s válkou a bídou, o životě v tradiční, patriarchální společnosti, o hledání identity i touze po nezávislosti a v neposlední řadě o síle vzdělání a naději pro šťastnější budoucnost válkami sužované země.

O autorce:
Rula JEBREALOVÁ (*1973) je novinářka a spisovatelka, pochází z Palestiny, kde dosud žijí její příbuzní. Sama však žila v Itálii, kde působila jako rozhlasová reportérka. Je aktivistkou v oblasti zahraniční, zejména imigrační politiky. Na Apeninském poloostrově má statut mediální hvězdy.

Je autorkou několika knih z nichž první titul Miral se stal předlohou k filmu amerického režiséra Juliana Schnabela. Snímek pod stejnojmenným názvem měl premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v italských Benátkách a později také v Cannes. Hlavní roli ve snímku hrála Freda Pinto (známá z filmu Milionář z chatrče).

V současnosti žije Rula Jebrealová v New Yorku s režisérem Schnabelem, který se do ní zamiloval během natáčení.


Kniha byla přeložena do němčiny, angličtiny, italštiny a získala několik literárních ocenění: například Prix Littéraire Le Vaudeville a Grand Prix Littéraire de l´Héroine Marie France.

V češtině vychází kniha poprvé v Nakladatelství JOTA.

Více informací nejen o této knize Miral se dozvíte také na stránkách nakladatelství JOTA.

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !