Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Mléčné výrobky zlepšují kvalitu života seniorů

30. 11. 2018 | Péče o tělo
Jedním z fenoménů současnosti je prodlužování délky života. Pokročilý věk s sebou ale přináší také fyziologické problémy, které se odvíjí mj. od naší stravy. Proto je velmi důležité, aby byla nutričně a energeticky vyvážená a také v přiměřeném množství. Nedávná studie prokázala, že kvalitu života starších lidí mohou pomoci zlepšit mléčné výrobky obohacené vitamínem D.

Jestliže chceme žít dlouho, nezbývá nám nic jiného než stárnout. Nicméně k vyšším letům se vážou i fyziologické problémy. Jedním z těch zásadních je úbytek tělních proteinů, zejména svalové tkáně. „Úbytek svalové tkáně v seniorském věku je z části způsoben neadekvátní výživou. Ve stáří často dochází z různých důvodů (změny chuťových preferencí, poruchy funkce chrupu aj.) k výraznému omezení příjmu potravin, což nutně vede k urychlení úbytku svalové tkáně,“ vysvětluje doc. Ing. Jan Pánek, CSc., z Ústavu analýzy potravin a výživy.

Až polovinu hospitalizovaných seniorů trápí podvýživa a malnutrice


V západních společnostech představuje u skupiny seniorů významný problém podvýživa a malnutrice, tedy nedostatečný nebo nevyvážený příjem některých živin, např. proteinů a minerálních látek, ale také snížený energetický příjem. „Studie prokázaly, že prevalence těchto onemocnění jsou poměrně vysoké. Např. u starých občanů hospitalizovaných v pečovatelských ústavech či ležících pacientů v nemocnicích mohou být až 50 %. Závažným stavem pak může být sarkopenie, tedy ztráta svalové hmoty,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.


Řešením mohou být mléčné výrobky s velkým množstvím benefitů


Nejvhodnější prevencí podvýživy a malnutrice mohou být mléko a mléčné výrobky. Jsou především vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních proteinů obsahujících potřebné esenciální aminokyseliny. „Pro optimální stimulaci syntézy kostních svalů je důležitá zejména vysoká hladina leucinu. Navíc bílkoviny z mléčných výrobků mohou snadno vytvářet bílkovinou hmotu těla. Produkty z mléka tedy přispívají k udržení svalové hmoty,“ pokračuje pan Kopáček.

Mléčné výrobky ve výživě starých osob mají ještě další důležité role. Jsou především důležitým a významným zdrojem vápníku potřebného k udržení kostní hmoty, což je účinná prevence osteoporózy a osteomalácie, tedy ztrát a lámavosti kostní hmoty, kterými jsou ve vyšším věku postižené zejména ženy. Mléčné výrobky obsahují rovněž vitamín B12 důležitý pro normální funkci mozku a imunitního systému. V mléce přítomný zinek a selen zase přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem.

„Zázračné“ fortifikované mléčné výrobky

mléčné výrobkyStále více se rozrůstající skupina seniorů potřebuje kvalitní výživu s vysokou nutriční hodnotou. V oblasti mléčných výrobků se jedná o jejich obohacení neboli fortifikaci (např. o vitamín D) prostřednictvím nových receptur a výrobních technologií. „Ve výživě seniorů nesmíme zapomínat ani na nutriční hodnotu mléčných bílkovin, zejména bílkovin syrovátky. Jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo neumí samo vytvořit, a musí je proto přijímat potravou. Tím je může využít coby základní stavební kameny při budování vlastní tělesné hmoty. Výrobky, jako např. námi vyvinutý jogurt se zvýšeným obsahem celkových a syrovátkových bílkovin, tak mohou přispět k prevenci sarkopenie u seniorů,“ zmiňuje Ing. Irena Němečková, PhD., z Výzkumného ústavu mlékárenského.

Co prokázala nejnovější studie?


Nedávno realizovaná studie zaměřená na seniory měla zhodnotit, jak je v jejich organismu přítomen vitamin D, a to především v zimních měsících, kdy je jeho hladina obecně nižší. Dále také jak jsou na tom s příjmem vápníku a jak jejich organismus reaguje na příjem vápníku a vitaminu D.

Vitamin D získává organismus ze slunečního záření nebo z potravy. Jeho metabolismus v organismu je úzce spojen s metabolismem vápníku a fosfátů. To se na našem organismu projeví pevnějšími kostmi a lepší imunitou. Nedostatečný příjem vitaminu D u starších lidí zvyšuje rozvoj osteoporózy, a tím podmiňuje i snadnější vznik zlomenin kostí při úrazu, snižuje svalovou sílu a zvyšuje riziko pádů. „Ve spolupráci s Domovem pro seniory z Prahy Chodova jsme pro naši studii získali 68 seniorů. Jedna ze dvou skupin po dobu pěti týdnů denně konzumovala mléčný výrobek obohacený o 5 µg vitaminu D a druhá skupina tvořila kontrolní soubor. Odběry krve prokázaly, že podávání a obohacení mléčného výrobku ve srovnání s kontrolní skupinou statisticky významně zvýšilo hladinu vitaminu D v séru. Ze studie bylo také patrné, že obohacení mléčného výrobku vitaminem D významně zvýšilo i hladinu vápníku. Současně to vedlo i k signifikantnímu snížení hodnoty alkalické fosfatázy, což nepřímo nasvědčuje na stabilizaci kostní struktury,“ stručně popisuje nedávno provedenou studii MUDr. Petr Tláskal, CSc., z FN Motol, předseda Společnosti pro výživu, která studii organizačně zajišťovala.

Jaké mléčné výrobky jsou pro seniory nejvhodnější?


Vzhledem k výživovým potřebám starších osob je optimální volit fermentované mléčné výrobky s vysokým obsahem bílkovin. Mezi ně patří jemný tvaroh.  Celkový obsah bílkovin v tvarohu je  přibližně 12 g na 100 g. Pro svoje nutriční hodnoty jsou často tvarohy doporučované v rámci dietních programů.

Inovace v segmentu fermentovaných výrobků byla zaměřena na výrobky s nízkým obsahem tuku, vysokým podílem bílkovin a hustou konzistencí. V roce 2014 tak vznikly v ČR jogurty vyráběné středomořskou technologií, tj. odstraněním syrovátky po fermentaci mléka. Takový typ jogurtu se v Řecku nazývá „straggisto“. U nás je známý jako Řecký jogurt a má 2,5 x více bílkovin než běžný jogurt.

Dalším vhodným mléčným výrobkem pro seniory je skyr, tedy jogurt islandského typu husté krémové konzistence s 0 % tuku. Obsahuje dokonce více bílkovin než řecký jogurt – 3x více než běžný jogurt. Podobně jako tvarohy a řecké jogurty jsou také skyry doporučované v rámci dietních a rekonvalescenčních programů.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ale jiná věc je seniory přemluvit tyto jogurty sníst,vím o čem mluvím,pracuji v v Domově pro seniory,někteří skoro ani nejedí,nemají hlad,nebo chuť Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
njn
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles