Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mnoho nadbytečných kil může překazit i těhotenství

3. 02. 2010 | Těhotenství
Kypré tvary jsme odjakživa zvyklí spojovat s ženskou plodností a také takzvaný mateřský typ se vyznačuje patřičně zaoblenými křivkami. Neúprosná statistika bohužel hovoří také o něčem jiném. Pokud je těch zaoblin a kyprých tvarů příliš mnoho, šance na zdárné otěhotnění spíše klesají. Toto zjištění platí i pro ženy snažící se otěhotnět pomocí metodasistované reprodukce.


Příliš mnoho tuku nikomu nesvědčí

Přestože běžného člověka výše uvedená tvrzení možná překvapí, odborníci zůstávají v klidu: "Obezita je ve své podstatě stav podobný chronickému zánětu a ten pochopitelně není právě ideální pro početí a vývoj plodu. Výsledky pro nás nebyly žádným překvapením," uvedla doktorka Barbara Luke z Michiganu, která na téma obezity a těhotenství prováděla rozsáhlý výzkum.

Podle odborníků je důležité zaměřit se na zdravý životní styl ještě před početím potomka a mimo jiného dosáhnout také přiměřené tělesné hmotnosti. Jakmile žena jednou otěhotní, dost možná nabere shozené kilogramy opět zpátky, avšak to již bude vývoji plodu vadit méně. V průběhu samotného těhotenství není vhodné držet drastické redukční diety a snažit se za každou cenu zbavit nadbytečného tuku.


Vysoký body mass index snižuje šance

Pravděpodobnost otěhotnění se snižuje s přibývajícími kilogramy, které má žena navíc, pár faldíků na břiše nebo širší zadeček se však v tomto případě nepočítá. Schopnost otěhotnět je snížená o 35 % u žen s BMI (body mass index) nad 40, tedy u žen, u nichž již obezita sama o sobě představuje závažný zdravotní problém. U žen s BMI převyšujícím 35 se uvádí snížení pravděpodobnosti otěhotnění o 28 % a ženy s BMI nad 30 své šance snižují již o mnohem méně hrozivých 9 %. Celkem zanedbatelná 3 % pak připadají pro ženy s nadváhou, tedy ty, jejichž BMI se pohybuje nad hodnotou 25.

Kromě problémů s početím může obezita působit komplikace i v průběhu samotného těhotenství. Z výsledků epidemiologických studií totiž vyplynulo, že těžce obézní ženy mají vyšší procento předčasných porodů a bohužel je u nich častější také narození mrtvého dítěte.

 

Zdroj: Ženská-neplodnost.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V dnešní době bych doporučila každému páru, který se snaží 1 rok o miminko okamžitě navštívit speciální kliniku a projít vším vyšetřením. I malá banalita může ovlivnit možnost otěhotnět.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je pravda, že znám ženy, které trpí nadváhou a těžce bojují s možností otěhotnět, ale není to vždy pravidlem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles