Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 rad, jak správně vybrat dětské boty

21. 08. 2013 | Pro děti
Nesprávný typ nebo velikost boty může dětem trvale poškodit jejich nožičky a způsobit další zdravotní problémy. Zaměřili jsme se proto na výběr správné dětské obuvi, a to jak té letní, tak především té podzimní.

To, že vaše dítě nosí špatné boty, mnohdy nemusíte hned postřehnout. Dětská noha má totiž sníženou citlivost vůči bolesti, a tak klidně i v malých botách vydrží chodit notně dlouho. O to horší jsou však pak dopady na jeho zdravotní stav. Dětská noha roste o patnáct až osmnáct milimetrů za rok a kosti malého dítěte jsou chrupavčité, tedy měkké, a špatná obuv tak vede ke vzniku deformací.

1. Špičaté boty nejsou pro děti

Velikostně špatně vybraná obuv není jen ta, která je dítěti malá na délku, ale také na šířku. Vhodné nejsou ovšem ani příliš široké či dokonce špičaté boty. V těch dětská nožička klouže dopředu a naráží tak na stěnu. Špička by proto měla být kulatá a dostatečně prostorná pro prsty. Vyvarujete se tím u dítěte deformací jakými může být vbočený palec, vybočený malík, kladívkové prsty a podobně.

7 rad, jak správně vybrat dětské boty2. Minimálně centimetr na délku k dobru

Dětská bota by měla mít na délku před prsty v botě volný prostor 10 – 15 milimetrů.  Dítě nechejte boty rozhodně vyzkoušet, nedejte však až tolik na jeho tvrzení, že mu „sedí“. Stoprocentně není ani tolik oblíbená metoda tlaku na botu v oblasti palce - děti často reflexivně skrčí prsty a palec nenahmatáte ve správné pozici. Lepší je použít speciální vysouvací metr, jímž změříte chodidlo i vnitřek konkrétní boty. Kvalitní obchody s dětskou obuví ho mají volně k dispozici.
Poslední variantou pak je vyndat z boty stélku, položit na ní dítěti nohu a opticky se přesvědčit, zda před prsty je ještě zmíněných 10-15 mm místa. Ale pozor: Velikost boty vždy dítěti měříme ve stoje! Dítě nechejte ještě projít a sledujte, zda mu boty nekloužou z pat, tehdy jsou příliš velké.

3. Lehká bota, dobrá bota

Dětské klouby nejsou připraveny na jakoukoliv větší zátěž, proto i dětská obuv musí být lehká. Vždyť vaše dítě podle průzkumů udělá za den průměrně až 20 000 kroků!

4. Šněrovat či suchý zip?

Je pravda, že šněrovací obuv nohu lépe drží, je-li dítě příliš malé na to, aby si boty dokázalo zavázat, je vhodné využít pevných přezek či suchého zipu. Zejména menším dětem ale raději vybírejte boty kotníčkové, nožička musí být co nejvíce, ale pohodlně, obepnuta. Pravda ovšem často je, že dítě se nemusí v těchto botičkách cítit právě pohodlně, když je v nich celé odpoledne třeba na pískovišti. Obecně tedy platí, že u uzavřených bot je dobrý pevný opatek a boty pro nejmenší by měly být alespoň trochu vyvýšené – nemusí se jedna to klasický kotníček.

7 rad, jak správně vybrat dětské boty5. Přírodní useň zabrání plísním

V Česku odborníci dlouho zastávali názor, že nejlepší materiál pro svršek dětské boty je přírodní useň. Nyní se však jejich pohled trochu mění. Ty přírodní mnohdy nemají nejvhodnější vlastnosti pro určité místo na botě, jiné jsou více prodyšné, někdy je zase někde třeba zvýšit oděruodolnost. Proto se materiály kombinují, aby byl výsledek co nejideálnější pro vývin dětské nohy i praktičnosti využití botiček.

6. Nárazy při chůzi tlumte

Dětské nohy jsou mnohem více náchylnější na otřesy, které způsobuje kontakt s tvrdým podkladem. Dostatečné tlumení je proto jednou ze základních věcí, na které byste měli myslet. Zajistí ho  podešve ze styroporu, pryže, termoplastického elastomeru či polyurethanu a kvalitní stélky.

7. Žirafa a evropské certifikace jsou zárukou

 Rozhodně se vyhněte nákupu neznačkové dětské obuvi neznámého původu na tržištích! Zárukou kvality a zdravotní nezávadnosti je u českých výrobců značka „Zdravotně nezávadná obuv – bota pro Vaše dítě“, již symbolizuj visačka s obrázkem žirafy na botě. Podobná přísná kritéria musí splňovat před uvedením na trh v EU také obuv vyráběná v zahraničí. Světové globální značky musí splňovat všechny přísné testy, které požadují jednotlivé trhy.

Dětské sandálky jsou také plnohodnotná obuv!

Léto už je v plném proudu, ale je možné, že vaše dítě z letní obuvi vyrostlo či jste koupili nesprávně a vybíráte nové – tentokrát ty správné. Mnozí rodiče navíc právě dětské sandály mnohdy nepovažují za plnohodnotnou obuv. To je ale velký omyl, protože špatné sandály mohou způsobit stejnou škodu, jako jakékoliv jiné špatně vybrané dětské boty.

Veškeré rady, jak vybrat dětské boty, tedy platí také pro sandály.

Zdroj, foto:Skibi.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 7 rad, jak správně vybrat dětské boty:

7 rad, jak správně vybrat dětské boty
7 rad, jak správně vybrat dětské boty
7 rad, jak správně vybrat dětské boty
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Noha se vyvíjí až do 9 let dítěte. Takže je třeba hned od začátku pořizovat kvalitní boty. Následky špatných bot se mohou projevit až v dospělosti. Je to pěkný článek, přidala bych odkaz na poradnu výrobce dětských bot, který se na botky specializuje: http://www.pediped.cz/poradna/
Jsou tam rady, jak vybrat vhodné boty i velikost.
Obrázek uživatelky
profil
no,dříve jsem tomu věřila, ale dnes již ne... takže přesně, jak píše Gaia,není nad ortopedické vložky, do každé boty pro děti
Obrázek uživatelky
profil
Dnesnim zivotem nemame zdrava chodidla, dceri jsem od zacatku kupovala dobre a kvalitni boty.Sama mam problemy s chodidlem objevil jsem nas cesky nadcasovy vynalez lepsi nez ortopedicke vlozky na ploche chodilo jak podelne tak pricne plochou nohu na vybocene palce a ostruhy a dalsi jsou to biostelky Hanak - najdete na internetu zacla jsem je nosit a rovna se mi cele chodidlo - pokud budete chtit kontat na uzasnou a milou poradkyni, ktera mi poradila a zasila vlozky napiste mi na ,rada kontakt zaslu Gaia
Obrázek uživatelky
profil
Děvčata,
já už mám děti odrostlé, ale kupovala jsem boty vždy v kamenných obchodech také o 1 cm větší. Dnes je snad možné nějaké ty dětské botičky koupit v "sekáči". Jinak si pamatuji, že se nedoporučovalo dětské boty někomu dávat z důvodu sešlapání. Ale my dříve narození jsme boty dědili a nic se nedělo.
Obrázek uživatelky
profil
Nevím jak je to dnes, ale asi před 10lety jsem četla článek, že se certifikát dá za pár desítek tisíc koupit a botičky vůbec nejsou kvalitní. Důkazem je kamarádka, která před lety koupila v obuvi pro dceru botičky se žirafkou a nestačila se divit, když jí její kamarádka, která věděla jak má kvalitní dětská botička vypadat, vynadala, co to koupila za boty, že takové by malé dítě vůbec nemělo nosit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles