Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak nakupovat oblečení pro nejmenší?

21. 02. 2009 | Pro děti
Při nákupu dětského oblečení, především pro ty nejmenší, se určitě nevyplatí šetřit. Dříve se dědilo oblečení, protože ani nebyl příliš velký výběr. V současné době se dá sehnat různé oblečení, jak praktické, tak nápadité a především s pěkným designem. Najdou se ovšem prodejci, kteří nabízejí bohužel i závadné výrobky. Jak postupovat při nákupu?

Zeptala jsem se  maminky malého dítěte, jak nakupuje ona, abych si ujasnila, co bývá při nákupu prioritou.

Jak jste vybírala výbavičku pro své dítě?

Dávala jsem si záležet, aby u košilek nebyl límeček, který může vadit podle mého dítěti na krku a bez knoflíčků a bez zipu. Také jsem vybírala světlé prádlo a dosud nekupuji žádné mikiny s pogumovaným obrázkem. Dočetla jsem se, že je to pro dítě závadné a také pestré barvy, které se dávají přímo na dětské tělíčko, mohou škodit.

oblečení pro nejmenšíKde jste nakupovala?

Nakupovala jsem v kamenných obchodech, kde si myslím, že zboží opravdu souhlasí s tím co je na něm napsáno. Hlavně i velikost.


To byl praktický názor maminky, ale na toto téma se vedou polemiky dlouhá léta a v podstatě platí stále totéž. Záleží na požadavcích na zboží a samozřejmě záleží také na solidnosti prodávajícího. Pokud chcete dobře koupit a hledáte kvalitní zboží, dejte na doporučení někoho, kdo koupil a má dobrou zkušenost nebo zvolte specializovanou prodejnu. Tam většinou obsluhuje personál, který textilu rozumí a dokáže poradit.

Nakupování v tržnicích pro malé děti je příjemné pro rodinný rozpočet, ale o už to není tolik o kvalitě. Pokud se jedná o závady nekvalitního spojení, nebo prosekání materiálu ve švu, tak se jedná o drobnosti. Horší je skutečnost, že materiály často obsahují nadměrné množství nebezpečných látek, které dráždí pokožku a mohou způsobovat různé alergické reakce (nadměrné množství formaldehydu, těžkých kovů, mohou být nestálobarevné apod.). Ale tyto problémy nemusí být výtkou pouze pro tržnice.

Možnosti nakupování prostřednictvím tištěných katalogů, nebo internetových obchodů patří mezi netradiční formy nakupování, které však díky rozvoji technologického zázemí, získávají stále větší oblibu. Riziko špatného nákupu se však zvyšuje, vzhledem k tomu, že zboží není možné zkoušet, ani tzv. osahat. Můžete tím ovšem ušetřit čas a nakonec i peníze.

Jak nakupovat pro ty nejmenší, jsem se obrátila na Textilní zkušební ústav v Brně, kde mi odpověděla Ing. Ladislava Zaklová.

Čím se řídit v obchodě při výběru prádla pro kojence?

Nakupovat ve specializované prodejně zaměřené na toto zboží, naleznete zde zboží, které hledáte a obsluha bývá většinou dobře informovaná, tak je schopna poradit.

Dávat přednost přírodním materiálům.

Všímat si uskladnění výrobků i toho, jak jsou zabaleny (z důvodů případných plísní apod.)

Je cena ukazatelem kvality?

Není tomu tak vždy, je třeba si zboží důkladně prohlédnout nejen z lícní strany, ale i z rubu. Je dobré si všímat míst, kde je třeba zapínání – jak je vyřešeno, aby se dítě o zdrhovadlo, nebo nějakou přezku nezranilo, aby jej nedřela a nezpůsobovala otlaky.

Prostě aby z výrobku nekoukaly nitě a nezapravené konce textilie

Máme raději zvolit nějakou ověřenou značku?

Do jisté míry záleží na vlastní zkušenosti.

Je dobré si všímat označení textilního zboží – pokud výrobce používá symboly, značky kvality a i jiná značení, investuje i do otestování výrobku, tak mu lze důvěřovat – stará se o své výrobky a zajímá ho spotřebitel – aby byl spokojený a vracel se. To je nejdůležitější hledisko.

Pro určení kvality výrobku jsem použila odborný výklad opět z Textilního zkušebního ústavu v Brně:

Na výrobcích s ověřenou zdravotní nezávadností pro děti do tří let, lze nalézt příslušný piktogram. Výrobky lze samozřejmě označit dalšími praktickými informacemi o stálobarevnosti výrobků a stálosti rozměrů po vyprání. Piktogramy doplňují značku QZ-Zaručená kvalita. V případě, že jsou splněny všechny požadované kvalitativní ukazatele kojeneckých výrobků lze uvažovat o možnosti označení značkou QZ současně se značkou Česká kvalita.

A právě značení může být důležitou součástí naší orientace. Je třeba výběru věnovat co největší pozornost a neřídit se pouhým designem.


Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
taky nakupuji v sekáču,určitě lepší jak od vietnamce.To se hned vytaha a je to odporny.Nenakupuji tam sice všechno,ale chodim do sekáče ráda,protože věci co tam koupim jsou krásné a řekla bych že i kvalitní.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
LEPŠÍ NEŽ 'TAMAN
Obrázek uživatelky
profil
Také máme spoustu oblečení z druhé ruky.Nemohu si stěžovat. I značkové oblečení je vyráběno v Číně. Je lepší když si dítko může hrát a nemusím se strachovat že něco zničí. Šťastné dítě s úsměvem je to nejhezčí na světě. Oblečení koupíš, ale úsměv ne.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkTy oblečky a barvy v té nejmenší velikosti 56 hrůza. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já osobně jsem ráda za sekáčky co na děti prodávaj veškeré oblečky za dvacku nejen že je mi jedno jestli je děti opatlají tak že to nepůjde vyprat ale hlavně tam najdu i věci které jsou úplně nové a nikdo stejně nepozná že je to ze sekáčku nebo od jinud.
Nechci být jako moje známá která své holčičce věčně něco hubuje že se zapatlala nebo že má na sobě drahé tepláčky takže ať v nich neleze na písek. No co myslíte SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles