Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zimní výbava pro miminko

15. 10. 2010 | Pro děti

Zimní měsíce se kvapem blíží a spolu s nimi i období nakupování teplého oblečení pro vaše nejmenší. Ale ať už malého caparta doma máte nebo novorozené zimní miminko teprve čekáte, určitě se nevyplatí nechávat vše takříkajíc „na poslední chvíli.“ A abychom vám to předzimní nakupování trochu usnadnili, přinášíme vám v následujícím článku kompletní seznam potřebných věcí a navrch ještě několik dobrých rad.

Kombinézka, čepičky a jiné drobnosti

Kusem oblečení číslo jedna, který na nás začíná vykukovat ze všech výloh obchodů s oblečením, je určitě zimní kompletek nebo kombinéza. Může být jedno i dvojdílný, s kapuckou i bez nebo třeba s oddělitelnými šlapičkami. Pro úplně malé miminko je rozhodně nejpraktičtější jednodílná kombinézka, široce rozepínatelná vepředu. Na modely se zapínáním vzadu rovnou zapomeňte, ať už vypadají ve výloze sebelákavěji. Na rychlé oblékání jsou opravdu nepraktické.

Bundička s kapucí a odepnutelný hřejivý fusak na nohy, který lze navíc rozdělit do dvou nohavic, vám nahradí hned dva kousky oblečení. Díky praktickému provedení lze použít nejen v kočárku, ale i ve všech autosedačkách a nosítkách vybavených tříbodovými a pětibodovými bezpečnostními pásy.

Kapuci v kočárku asi příliš neoceníte, zato šlapky a rukavičky připínající se ke kombinézce patenty nebo knoflíky jsou leckdy k nezaplacení. Dítě se z nich totiž jen tak nevytřepe. Při nákupu dbejte, aby kombinézka byla minimálně o číslo větší, než ostatní oblečení. V opravdových mrazech se pod ni totiž musí vejít ještě svetřík a teplé kalhotky. A když už budete v obchodě, vezměte kombinézky raději dvě – pro jistotu.

Další nezbytnou položkou zimní výbavičky jsou čepičky. Evergreenem jsou stále ještě tenké přízové nebo bavlněné kousky, zavazující se pod bradičkou na mašličku. Přes ně se nosí ještě jedna čepička – nejčastěji vlněná. U malých dětí dochází totiž k největším ztrátám tepla (až 40 %) přes povrch hlavy, takže důkladná ochrana je určitě na místě. I tady se osvědčuje kupovat čepičky spíše o něco větší, aby dobře zakryly ouška. Zánět středního ucha je bohužel v zimních měsících poměrně častý.

Pokud jste pořídili zimní obleček bez šlapek nebo rukaviček, budete muset obojí dokoupit. Rukavičky jsou nejlepší se zapínáním na suchý zip nebo zavazováním na mašličku. To samé preferujeme i u teplých zimních „papuček“.

Do zásoby si nakupte i 3-4 zimní kabátky, které budete nosit pod kombinézku nebo v teplejší zimě i jen tak. Mnohem lepší je obléknout dítěti dva slabé kabátky než jeden superteplý. Pokud se vám totiž děťátko v kočárku zpotí, můžete v prvním případě jednoduše jednu vrstvu odebrat, zatímco v tom druhém vám nezbude nic jiného, než se vrátit domů a robátko převléci.

Fusaky, deky a zavinovačky

Teplé kožešinové pytle nebo fusaky v nadcházející zimě určitě oceníte. Pokud koupíte typ s rozepínáním po stranách, můžete si být jisti, že jste koupili vybavení nanejvýš praktické. Fusak jde samozřejmě v kočárku nahradit vhodně zvolenou kombinací několika dek a přikrývek, ale není to ono. Místo rovnání několika vrstev jen zapnete zip a můžete vyrazit. Pozor musíte dát ale i při koupi kočárku. Do moderních extra miniaturních typů se vejde buď fusak nebo dítě, ale obojí v žádném případě.

Rodiny vlastnící automobil si mohou pořídit vylepšený fusak do autosedačky, který má v sobě přímo zabudované otvory nebo kapsy pro bezpečnostní pásy. Bývá stahovatelný okolo hlavičky a spodní část má vytvarovanou do tvaru sedáku autosedačky. Odpadá tak pečlivé přikrývání dekami, které při přenášení z auta stejně obvykle povlávají ve větru nebo dokonce odcestují úplně (a přistanou samozřejmě v tom nejšpinavějším sněhu).

V poslední době stále více oceňovaným vynálezem našich babiček je zavinovačka. Dnes už se sice s plátěnými krajkovými kousky setkáte jen výjimečně, zato moderní vyteplené rychlozavinovačky se zapínáním na suchý zip jsou k dostání na každém kroku. Je sice pravda, že je využijte jen v prvních asi dvou měsících, ale i přesto byste si měli alespoň dva exempláře pořídit. Miminko se v nich cítí bezpečně a pohodlně, a když z nich vyroste, můžete je třeba potáhnout povlakem a používat jako lehkou peřinku nebo je přeložit napůl a vystlat jimi kočárek.

Podobně se dají použít i termozavinovačky. Ty jsou obzvláště vhodné pro miminka narozená do těch nejtřeskutějších mrazů, kdy se vkládají do fusaku. V teplejší zimě stačí miminku i jen tak, samozřejmě přikryté dekou.

Deky jsou pro zimní miminka rovněž nepostradatelná věc. Můžete mít doma klidně 4 i 6 kousků a vždycky je využijete. Ale nemusíte mít strach, většinu vám jich nejspíše darují hodní příbuzní a jednu nebo dvě si nejspíš koupíte tak, aby vám ladily ke kočárku. V zimě je dobré jednou dekou kočárek vystlat, aby bylo miminko izolováno zespodu. Další deka určitě najde uplatnění jako přídatná přikrývka při velkých mrazech nebo naopak jako lehký přehoz pokud stupnice teploměru vystoupá nad nulu. Jednu můžete mít i v autě pro případ nouze atd. Jejich využití je opravdu široké…

 

Foto: WallaBoo

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zimní výbava pro miminko:

Zimní výbava pro miminko
Zimní výbava pro miminko
Zimní výbava pro miminko
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pro miminko jen to nejlepšíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Naštěstí pro nás vše zimní podědí mrně po starším bráškovi Smajlík jen ten fusak musím někde splašit, ten je k nezaplacení
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík nas to ceka v breznu, budu zase teta Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
fobré
Obrázek uživatelky
profil
Miminka vypadají ve všem tak rozkošně.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles