Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak pečovat o bižuterii

4. 02. 2010 | Pro ženy

Zatímco pravěká družka lovců mamutů stála u ohně a věšela si na krk svůj jediný náhrdelník z  kostí, dnešní žena stojí před zrcadlem v ložnici a váhá, zda si navlékne korálový náhrdelník či ze skleněných perel nebo zvolí stříbrnou soupravu s broušenými kameny...


Pojmem bižuterie označujeme prakticky jakékoli drobné doplňky, které nemají užitnou hodnotu, ale lidé je už od pravěku nosí pro svou touhu zdobit se.  Prapůvod má bižuterie v ochranných amuletech, které při sobě mívali pravěcí lidé a bývaly ze dřeva, lastur, kamenů, zubů a kostí (a ano, i lebky nepřátel dávaly bojovníkovi sílu).


naramekZatím nejstarší nálezy ozdob pocházejí z území starověkého Sumeru a Egypta. Dlouhé stovky let byly nejužívanějšími materiály sklo a kov (železo, měď, cín, bronz, stříbro), šlechta se krášlila zlatem se vsazenými drahými kameny. Pro ozdoby z drahých materiálů se postupně vžil termín  šperk.  Stačilo několik tisíc let a animální potřebu ochrany před zlými silami nahradila především touha zdobit se pro pocit vlastního půvabu a posílení sebejistoty.


V dnešní době je sortiment bižuterie neuvěřitelně široký. V  nabídce kamenných obchodů i e-shopů nalezneme elegantní štrasové šperky, bižuterii z přírodních materiálů i z kovu a skla. Stejně bohatá je nabídka bižuterních komponentů a korálků i pro činorodé, kteří si tvoří vlastní bižuterii.


Ale víme, jak o bižuterii pečovat, jak se o ni správně starat, aby nás krášlila co nejdéle? V prvé řadě si musíme ujasnit to nejpodstatnější: bižuterie je ozdoba, nikoli užitná věc (na niž máme přece jen jiné nároky). Prakticky každý povrch (včetně zlata a stříbra) reaguje s okolním prostředím, pokud tedy chceme, aby nám bižuterie vydržela co nejdéle, dodržujeme při jejím nošení základní pravidlo – bižuterii navlékáme jako poslední a sundáváme jako první.


K poškození bižuterie dochází nejčastěji působením těchto faktorů:


a) mechanické působení – roztržení, natažení či pokřivení, například při sportu, zatržením o výčnělek, bižuterii z textilií můžeme přeříznout, pozor při česání vlasů... Do této kategorie můžeme zařadit i poškození otěrem při jednorázovém dlouhodobém namáhání, viz například kovový náramek, kterým třeme o stůl při psaní na počítači.


naramekb) chemické působení (především se to týká kovových a plastových částí) – veškeré kosmetické pleťové a vlasové prostředky, agresivní pot, v žádném případě s bižuterií  nenavštěvujte kadeřníka (permanentní styling – původně trvalá – má  bohužel  trvalý vliv i na bižuterii).


c) fyzikální vlivy – máme na mysli světlo, prach, vlhko, vodu nebo intenzivní horko (např. sauna). Většina kovových částí bižuterie je galvanována a zejména na stříbrnou galvaniku má světlo ničivý vliv.  Některé komponenty (například drát) bývají lakovány, a pokud se na nich dlouhodobě usazuje prach, jejich povrch zmatní, naruší se a časem může i korodovat.


Z výše uvedeného výčtu si zapamatujme toto – bižuterii nevystavujeme výše uvedeným vlivům, nebo se jejich účinek snažíme minimalizovat. S bižuterními šperky nesportujeme, nenavštěvujeme s nimi kadeřníka, kosmetické a vlasové prostředky nanášíme napřed. Samozřejmě bižuterii odkládáme před všemi procedurami, kde by přišly do kontaktu s vodou.



Jak bižuterii uchovávat?


V ideálním případě ve tmě a omezme všechny vlivy na minimum.  Praxí se velmi osvědčily různé typy stojanů, které ale nepostavíme na přímé světlo, spíše je umístíme do tmavšího koutu. Ideální jsou šperkovnice. Šperky a bižuterii uchrání před světlem i prachem, a ještě v nich budeme mít pořádek.


Jak bižuterii čistit?


Především jemně. Základní prevencí je dodržovat výše popsaná pravidla při nošení a ukládání. Šperky a bižuterii jemně zbavíte prachu a potu měkkým hadříkem (výborný je flanel). A nám se nejvíce osvědčil nejměkčí typ zubního kartáčku (soft), který vyčistí i špatně dostupná místa bez použití chemikálií.


Autorka: Lydie Nevřelová

Zdroj: korálky.stoklasa.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ja neviem ako na striebro
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu dobrá rada nad zlato.Člověk se neustále učí.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
praktický článek, zase jsem o něco chytřejšíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles