Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ženám s osteoporózou pomůže v oblékání osobitý styl

8. 12. 2009 | Pro ženy
Osmdesát procent postižených osteoporózou tvoří ženy. Jde v podstatě o novodobou civilizační nemoc, která, zdá se, postihuje obyvatele všech kontinentů a je velmi zrádná v tom, že nebolí.


Tichý zloděj vápníku především v obratlech

Nepřehlédnutelným důsledkem osteoporózy na těle nemocného jsou kompresivní zlomeniny obratlů páteře. Ty způsobují viditelné deformace ženina těla: jde především o ztrátu její původní výšky, výrazné zaoblení zad a svěšení ramen, vyhrbení páteře (někdy vzniká přímo hrbovité zaoblení zad zvané gibbus).


Nákup oblečení znamená frustraci

Tyto tělesné změny potom znesnadňují nejen spánek nebo obyčejné denní aktivity, ale také možnost se pohodlně oblékat. Pro ženy s viditelnou osteoporózou může nakupování nových kousků oblečení někdy znamenat frustrující a velmi obtížnou zkušenost. Blůzky a vesty táhnou přes ramena. Límečky škrtí. Linie pasu se mění a deformuje. Sukně proto visí nějak divně a vůbec nesedí. Následky osteoporózy na těle jsou prostě při oblékání vidět dvojnásob.


Móda a vtip při oblékání navzdory osteoporóze

Oblečení nemocné s osteoporózou však může být nejenom pohodlné, ale i módní a šik. To se prostě navzájem nevylučuje. Každá žena má svůj osobitý styl v oblékání, který není potřeba ani při změnách postavy způsobených osteoporózou úplně opouštět.

V některých zemích dokonce již existují firmy, které se oblékáním nemocných s různými handicapy, konkrétně i osteoporózou, zabývají. U nás si budeme muset asi ještě pár let na tuto specializaci počkat, ale do té doby můžete vzít za vděk několika praktickými radami, jak vybírat oblečení.


Oblečení vybírejte pečlivě:

  • Volte kalhoty spíše s elastickým pásem.
  • Zkuste nosit také oblečení se sníženým pasem, např. šaty v A-linii.
  • Používejte hodně doplňků, např.dlouhé šály a šátky, které vám pomohou zamaskovat nedokonalosti vašich ramen a páteře v její horní části. Někdy veselé, barevné a vzorované šátky mohu udělat takovou službu, že si lidé, kteří vás neznají, ani nevšimnou, že nějaký problém máte. Šátek může velmi elegantně doplnit váš límec nebo výstřih. Vhodně zvolený šátek může tedy plně odpoutat pozornost od vašich ramen směrem k tváři.
  • Dlouhá šála ležérně přehozená přes rameno může zajímavě prodloužit váš profil, také vhodně dozdobit oblečení a odpoutat pozornost.
  • Můžete používat také výraznější líčení rtů a očí, abyste upozornily na jiné partie svého těla.
  • Vhodné ramenní vycpávky mohou kompenzovat větší sklon ramen, který je u porózy zřejmý.
  • Pro nošení břemen na zádech používejte batohy – rozložíte lépe váhu na těle, a ještě budete mít volné ruce.
  • Vaše obuv by měla být především pohodlná, s poddajnou podrážkou.

Existuje mnoho možností a triků, jak uvázat šátek kolem krku. Je vhodné se některé z nich naučit a potom můžete pomocí jen několika šátků podstatně obměnit svůj šatník, ušetřit výdaje a ještě zamaskovat změny na svém těle. Budete se cítit podstatně lépe, jen to vyzkoušet. Jedna z knih o vazbách šátků autorek Weberové a Lorkowské se jmenuje Šátky a šály elegantně a originálně.


Zdroj: Osteoporóza.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nas takovych bude vic
Obrázek uživatelky
profil
můj případ
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles