Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Boty dělají člověka

18. 10. 2019 | Trendy

Boty jsou nepostradatelnou součástí šatníku a často také jeho nákladnější částí. Ne nadarmo se říká „podle bot poznáš člověka“. S příchodem sychravého počasí je potřeba věnovat jim dostatečnou pozornost. Jejich každodenní „hygiena“ by měla být stejně samozřejmá, jako péče o tělo. Pokud není o boty náležitě postaráno, jejich životnost se rapidně krátí a materiál rychle ztrácí své funkční vlastnosti.


NEŽ VYKROČÍTE aneb praktické rady na úvod


Základem ošetření je kvalitní impregnace, která zamezuje pronikání vody do svrchní vrstvy boty a snižuje míru pronikání nečistot. Nejběžnější produkty na trhu jsou impregnace ve spreji. Nejlepší je pořídit si ji vždy společně s novým párem bot a ujistit se, že skutečně kupujete tu pravou.


Několik rad, jak o boty správně pečovat:


bota• NAIMPREGNUJTE OBUV JEŠTĚ PŘED PRVNÍM POUŽITÍM ALEPOŇ TŘEMI VRSTVAMI. KAŽDOU Z NICH NECHTE DŮKLADNĚ ZASCHNOUT.


• PŘI DALŠÍ ÚDRŽBĚ OBUV NEJPRVE ZBAVTE NEČISTOT, HLADKOU KŮŽI NAKRÉMUJTE VHODNÝM KRÉMEM A POTÉ OPĚT NAIMPREGNUJTE. 


• SYTÉ A PASTELOVÉ BARVY MOHOU BĚHEM UŽÍVÁNÍ ZESVĚTLAT. PRAVIDELNOU ÚDRŽBOU VHODNÝM KRÉMEM A IMPREGNACÍ, LZE BAREVNOU ZMĚNU ZMÍRNIT.


• POŘIĎTE SI ANTIBAKTERIÁLNÍ OSVĚŽOVAČ - PORADÍ SI SE ZÁPACHEM A DOKÁŽE BOTY DESINFIKOVAT.


• STŘÍDEJTE ČASTO OBUV. PRO RŮZNOU AKTIVITU JSOU URČENÉ RŮZNÉ DRUHY OBUVI. V BOTÁCH DO KANCELÁŘE BYSTE NEMĚLI CHODIT CELÝ DEN PO MĚSTĚ.


• OBUV JE NUTNÉ PO KAŽDÉM POUŽITÍ NECHAT DŮKLANĚ VYSCHNOUT A VYVĚTRAT. I PO KRÁTKÉM NOŠENÍ VNITŘNÍ ČÁST VLIVEM POCENÍ NOHOU NAVLHNE.


• PROMÁČENÉ BOTY NESUŠTE NÁSILÍM, JINAK DOJDE K POPRASKÁNÍ MATERIÁLU. NECHTE JE VOLNĚ VYSCHNOUT, POPŘÍPADĚ VYCPĚTE NOVINAMI, KTERÉ DO SEBE VLHKOST RYCHLE VSÁKNOU.


Jak správně o boty pečovat...


Výběr materiálů je opravdu široký a každý z nich vyžaduje jinou péči. Aby vám produkty odvedly dlouhodobou službu, je nutné ji dodržovat a pravidelně opakovat.


Údržba některých povrchů je složitější a má 3 fáze: 1. KROK - čištění, 2. KROK - vyživování, 3. KROK – ochrana. Jiné mají ošetření o něco jednodušší.


Hladká kůže


Základní charakteristika: Hladká kůže má hladký povrch, je prodyšná a velmi pružná. Měla by být pravidelně ošetřována a leštěna krémem, aby zůstala vyživená a zachovala si pružnost. Samozřejmostí je ošetření impregnací.


TIP: Vlhká obuv se nesmí krémovat. Krém se smíchá s vodou a déle pak trvá jeho zaschnutí.


Péče: Boty, či jiné doplňky zbavte nečistot kartáčkem a čistícím mlékem. Poté naneste vhodný vyživující krém a aplikujte impregnační sprej. Občas lze použít také samolešticí houbičku, která dodá kůži potřebný lesk.


Velur/Nebuk


Základní charakteristika: Velur je kůže, která je broušená z rubové strany, má tedy delší vlas. Nubuk je kůže, která je broušená z lícové strany. Broušené kůže jsou díky své struktuře měkké a příjemné. Jde o velmi prodyšný materiál, který má vyšší nasákavost. Pro udržení původního vzhledu obou druhů kůže by se měly používat pouze speciální přípravky pro jejich obnovu.


TIP: Na oba druhy kůže nikdy nepoužívejte vodu, jelikož vlas by po uschnutí zatvrdl. Tento typ kůže nikdy nekrémujte.


Péče: Velur či nubuk zbavte hrubých nečistot pryžovým kartáčkem nebo čistící gumou a poté ošetřete vhodným čistícím sprejem. Následně aplikujte přípravek oživující původní barvu. Nakonec použijte impregnační sprej.


Lakovaná kůže


Základní charakteristika: Lakovaná kůže je charakteristická velmi hladkým povrchem, vysokým leskem a je upravena vinylovým nátěrem. Používáním speciálních přípravků nedojde popraskání a původní vzhled bude déle zachován.


TIP: Lakovaná kůže je citlivá na chemikálie a mráz.


Péče: Nečistoty z povrchu odstraňte jemným vlhkým hadříkem. Poté povrch ošetřete vyživující emulzí pro lakovanou kůži.


Voskovaná kůže


Základní charakteristika: Povrch voskované kůže je na pohled drsný, na dotek olejovitý. Jde o materiál, který je pružný a díky použití vosků při výrobě i částečně voděodolný. Voskovaná kůže musí být pravidelně ošetřována prostředky obsahující tuk.


TIP: Výrobky obsahují vysoký podíl vosku, proto po jejich aplikaci vypadá obuv tmavší.


Péče: Kůži s maštěnou nebo voskovou úpravou očistěte od hrubých nečistot pomocí vlhkého hadříku nebo kartáčku. Po zaschnutí povrchu aplikujte vyživující sprej.


Ostatní kůže


Základní charakteristika: Kožené a přesto trochu jiné… Jde o kůži s různou módní povrchovou úpravou. Jako je např. odřený vzhled nebo úprava, kdy na kůži jsou naneseny dvě barvy. Vrchní barva není zafixována a jejím záměrem je stírat se. Je v podstatě upravená tak, aby se při používání olupovala a měnila svůj vzhled.


TIP: Speciální povrchy nikdy neleštěte ani nekrémujte, horní vrstva materiálu by mohla být poškozena.


Péče: K ošetření kombinovaných povrchů použijte speciální bezbarvý impregnační sprej, který chrání proti vlhnutí a zašpinění obuvi. Díky obsahu tuku ve spreji kůži také vyživuje.


Sport/textil


botaZákladní charakteristika: Sportovní obuv je většinou vyrobena z technicky trvanlivějších materiálů a může obsahovat syntetická vlákna. Může se jednat o tkaný textil či úplet. Textilní materiály jsou obecně nejnáročnější. Snadno se zašpiní a rychle navlhnou, proto je potřeba použít impregnaci ještě před prvním nošením. Nejlépe v několika vrstvách.


TIP: Sportovní obuv nikdy neperte přímo v pračce, jelikož může snadno dojít k jejímu poškození.


Péče: Povrch čistěte kartáčem a speciální čistící pěnou. Pro zvýraznění bílé barvy je možné užít speciální emulzi. Po každém ošetření je nezbytné impregnovat. Tím se zamezí ušpinění a zlepší se voděodolnost.


Zdroj: Baťa.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
díky za rady...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
člověka taky musí mít do těch pěkných bot nohy
Obrázek uživatelky
profil
dôležitý doplnok
Obrázek uživatelky
profil
delaji cloveka....to ano.... ale malo se mysli na tvar a velikost vyssich cisel obuvi
Obrázek uživatelky
profil
si taky musím koupit ......
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice