Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přezouvejte se, přezouvejte se, přezouvejte se!

21. 02. 2020 | Trendy
Pojďme si hned na začátku nalít čistého vína – jak to máte ve vaší rodině s přezouváním? Ráno se obujete do práce (do školy), děti se pak přezují ve škole (případně i do tělocvičny), po návratu z práce domů shodíte boty a zůstanete jen v ponožkách nebo na boso? Pokud to víceméně odpovídá, tak to vážně neděláte dobře. Škodíte tím sami sobě, respektive svým nohám. A u dětí to platí dvojnásob.

Důvodů, proč by člověk měl přes den dle typu své činnosti a prostředí měnit obuv, je více.  I vzhledem ke svému umístění nohy celý den „pracují“. A to nejen tím, že chodí, ale mění i svůj objem a teplotu.  Pokud tedy vyrazíte do práce v uzavřených pevných botách, notabene s podpatkem, abyste byla na ulici chic, a pak v nich trávíte celý den za počítačem v kanceláři, tak si je nejen pěkně „okopete“, ale vaše nárty, prsty i chodidla trpí v sevření a zvýšené teplotě. Otoky nohou a další zdravotní problémy pak na sebe nenechají dlouho čekat. V tomto ohledu mají výhodu ta zaměstnání, kde je přezouvání povinné (např. u zdravotních sester apod.).

stylová obuvNohy přes den mění velikost

Každá bota by měla splňovat určitý účel, který se týká nějaké aktivity. Během dne je proto vhodné měnit obuv dle účelovosti a ve chvíli, kdy je to možné a vhodné, pokud možno ulevit namáhaným nohám a chodidlům tím, že se přezujeme do otevřených pantoflů, nejlépe zdravotních. Noha lépe dýchá a tím dojde také k jejímu lepšímu prokrvení. Do práce, pokud jdete pěšky, volte pohodlnou či sportovní obuv, pokud jedete autem, doporučuji botu s pohodlným svrchem, tenkou podešví a bez podpatků! V práci nás pak může omezit dress code, ale je nezbytné dbát na to, aby byla obuv pohodlná, pamatujme na to, že zde trávíte 8 či více hodin. Nohy a chodidla totiž během dne otékají, tzv. rostou, čím mohou významně změnit svůj objem, dokonce až o 1 – 1 a ½ velikostní skupiny. Pro osoby, které jsou k otékání nohou více náchylné je vhodné nošení zdravotní obuvi s pohodlnou stélkou, která podporuje správnou fyziognomii nohy. Vhodné jsou také regulovatelné svrchy a výběr obuvi s malým klínkem, která vyvýší patu o cca 1-2 cm.

Naprostá většina dětí má poškozené nohy!

Ještě větší důležitost má zdravé obouvání a přezouvání u dětí. Odborníci uvádějí, že až 95 % dětí, nastupujících do prvních ročníků základních škol trpí deformitami nohou. Přitom při narození má v naší republice přes 90 % miminek nožičky zdravé. Z toho vyplývá, že k poškození dochází až následně, nevhodnými typy či velikostmi botiček, běháním naboso po rovných tvrdých plochách, stejně tak jako třeba špatnou volbou punčošek či ponožek. Zkušený ortoped MUDr. František Picek k tomu říká: “Je vhodné být opravdu pozorný při výběru dětské obuvi. Tedy, dbát na to, aby u malých dětí měla botička krom pohodlného vnitřku i pevný tzv. opatek (část obepínající patu). Bota by měla být prodyšná, aby se nožka v ní nepotila. Pokud rodiče kupují boty větším dětem, neměli by se obávat botu už v obchodě vyzkoušet, nechat děti proběhnout se, zabrzdit, bota by se měla v přední částečně ohnout, ale ne zlomit, zato zadní část kolem paty musí být pevná.“

A co naopak podle odborníků není pro děti zrovna ideální?

Pro celodenní nošení nejsou vhodné různé typy gumotextilní obuvi (tenisky, cvičky, kecky, jarmilky apod.), které jsou určeny zejména pro sport a venkovní hry. Pro zcela malé děti se nedoporučuje nosit tenisky a textilní obuv s pryžovou podešví, neboť díky dobré přilnavosti podešve k podložce sklouzává noha dítěte v obuvi dopředu (známé díry ve špici), což vede spolu s teplem, jež se v obuvi tvoří, k poškození kůže a prstů. Zatímco teplo v usňové obuvi se zvýší asi o 10 %, u textilní obuvi s pryžovou podešví je to cca o 25 %. Proto by tato obuv měla být používána krátkodobě pouze pro sport.

Doma na boso? Jen po kobercích!

Nezbytnou podmínkou zdravého vývoje nohou je rovněž nošení vhodných přezůvek jak doma, tak i ve škole, ve školce či v jeslích. Mnoho lidí se však doma nepřezouvá, respektive – chodí naboso nebo v ponožkách. Třiadvacetiletá Soňa, žijící s rodiči a sourozenci v rodinném domě s dřevěnými podlahami a dlažbou popisuje situaci běžnou v mnoha rodinách: „Já sama nesnáším nosit bačkory nebo nějaké pantofle a nejčastěji chodím doma bosa, stejně tak jako máma a můj brácha. Ale v tátově rodině byli zvyklí se přezouvat a on pantofle nosí pořád. Občas jsou kvůli tomu i spory.“ Běhání na boso je určitě zdravé, ale ne na každém povrchu, což platí jak pro děti, tak i pro dospělé. Chodit na boso je pro člověka přirozené a vhodné, ale jen na přírodním podloží, např. po písku, hlíně, trávě, malých jemných oblázcích apod. Dochází tak i ke správnému prokrvení nohou. Na tvrdém povrchu je to ale naopak nevhodné, neboť časem přichází komplikace v podobě zborcené nožní klenby apod.  To se týká i všech rovných domácích podlah, pokud tedy nemáte všude vysoké huňaté koberce.

Zdravotní neznamená ošklivá

S výše uvedenými řádky souvisí i samotný výběr vhodných bot v obchodě. Je logické, že máme tendenci podléhat módním trendům, ze kterých si pak, zejména ženy, léčí poničené nohy ještě několik následných večerů. Dnešní nabídka „zdravé“ obuvi je přitom pestrá, vhodná pro všechny příležitosti a navíc v překvapivě módním a vkusném stylu.

Zdroj, foto: Santé



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !