Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správný výběr brýlí podtrhne vaše charisma

26. 11. 2011 | Trendy
Dioptrické brýle už dávno nejsou pokládány za handicap či důvod ke komplexům. Tzv. jogurtová skla jsou už jen úsměvnou vzpomínkou, místo nich najdete ve specializovaných prodejnách stovky modelů, které vycházejí z aktuálních moderních trendů i osvědčené klasiky.

Brýle dnes mohou svému nositeli prokázat nejen praktickou, ale i estetickou službu a není divu, že se staly velmi řešeným módním doplňkěm. Jsou také jednou z prvních věcí, která na člověku upoutá pozornost. Sedí totiž na našem obličeji. A právě obličej a jeho tvar je stěžejním kritériem, podle kterého bychom měli model svých „nových očí“ vybírat, aby nám to v něm slušelo. Jak na to, nám poradí odbornice na optiku paní Jaroslava Abu Al Saudová.

Stejně jako například u výběru účesu, i při výběru brýlí se řídíme podobnými pravidly: vyrovnat proporce tak, aby byl výsledný efekt vyvážený. Avšak nasazením hranatých brýlí na kulatý obličej a oválných na hranatý bychom Správný výběr brýlí podtrhne vaše charismavěc příliš zjednodušili a valného úspěchu se patrně nedobrali. „Tak jednoduché to není,“ říká paní Saudová. „V dnešní době je striktní dodržování takovýchto pravidel dosti ošemetné a zcela zbytečné. Mnohem lepší je vycházet z pěti hlavních typů obličeje, které všichni dobře známe: kulatý, hranatý, trojúhelníkový, hruškový a oválný, přičemž poslední jmenovaný je považovaný za dokonalý a kýžený tvar, kterému se chceme různými optickými triky – třeba i líčením, účesem, doplňky – přiblížit.“

Ať už ale máme obličej jakýkoliv, měli bychom při výběru brýlí dodržovat obecná pravidla, která platí pro všechny. Horní linie obruby by měla kopírovat linii obočí, neměla by „přetahovat“. Barva obruby by měla ctít barevnou typologii člověka. Někdy se uvádí, že by neměla být výrazně  tmavší, než je barva vlasů, ale samozřejmě to neplatí stoprocentně. I blondýnka si může za určitých okolností dovolit výraznou barvu obrub.
Velikost brýlí by měla kopírovat obličej a být v zákrytu se spánkovou a následně lícní kostí.
Správná šířka nosníku je důležitá nejen pro pohodlí a správnou pozici brýlí, ale také kvůli elegantnímu „kopírování“ kořene nosu.
A jak to všechno provést v praxi? „Nejdříve prozkoumejte tvar svého obličeje,“ radí odbornice, „a pak teprve vybírejte obruby. Ne naopak.“

Pokud se váš obličej vyznačuje hranatými, ostrými rysy, máte vystouplé lícní kosti, širokou čelist a hranatou bradu, vycházejte z hranatého typu obličeje, k němuž se podle paní Jaroslavy Abu Al Saudové hodí naopak oválnější brýle či zajímavé asymetrické obruby, které jakoby rozbijí geometrické tvary v obličeji, a ten pak působí jemněji. Naopak se vyhněte hranatým, obdelníkovým obrubám – samozřejmě pokud nechcete cíleně podpořit ostré rysy.

Majitelé kulatých obličejů s podobnou výškou a šířkou, plnými tvářemi a zaoblenými liniemi mohou naopak sáhnout po výraznějších, hranatých brýlích, které oblé proporce vyrovnají. Stejně tak mohou sáhnout po bezobroučkových brýlích. „Vyhnout by se měli kulatým obroučkám, které obličej ještě více zaoblí, takže brýle typu „lennonky“ si raději odpusťte,“ upozorňuje odbornice. Pozor si dejte také na malé obroučky, které by mohly tlačit na tvář, čímž by obličej ještě více „nafoukly“, a nevolte ani brýle příliš velké.

Trojúhelníkový typ obličeje se vyznačuje širší partií v horní části, která se postupně zužuje směrem k bradě. Zde je opět vhodné sáhnout po jemnějších obrubách, ne příliš výrazného tvaru. „V tomto případě můžeme pracovat i s ohraničením obrub – výrazná horní linka bez spodního okraje by rozšířila již tak výrazné partie horní části obličeje, proto volme spíše opačnou variantu,“ navrhuje paní Saudová.

Zajímavý je rovněž hruškovitý tvar obličeje, který má užší partie ve spánkové části a naopak širší lícní kosti a výrazné tváře. Pokud se v tomto typu obličeje poznáváte, vyzkoušejte opět trik s obrubami, tentokrát však se zvýrazněnou horní linií (která se nedoporučuje u trojúhelníkového obličeje) - ta vám zvýrazní i horní obličejovou část. „Dolní obruba by měla být nenápadná, vhodná je tzv. vázaná obruba, kde jsou skla ze spodní části navázána silikonem,“ nabízí vhodnou variantu odbornice z optiky.

„Pokud disponujete oválným obličejem, můžete si gratulovat, hodí se k němu téměř vše,“ shrnuje výhody tohoto typu paní Saudová. Omezení jsou podle ní daná spíš osobním vkusem a již zmiňovaným barevným typem nositelky či nositele.


Zdroj: Interoptik Linda Park Hostivař

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Správný výběr brýlí podtrhne vaše charisma:

Správný výběr brýlí podtrhne vaše charisma
Správný výběr brýlí podtrhne vaše charisma
Správný výběr brýlí podtrhne vaše charisma
Správný výběr brýlí podtrhne vaše charisma
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
S výběrem brýlí je to těžké. Nikdy si nekoupím ten
správný tvar a ani v optice prostě neporadí.
Obrázek uživatelky
profil
ach jo, my co nevidíme dobře, musíme tvrdě platit.Mám bifokály a to je potom c ena lidová.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem si taky nedávno kupovala nový brýle,jsou samozabarvovací a stály mě asi 8000kč.
Obrázek uživatelky
profil
Brýle nosím už 50 let a když si vzpomenu na ty první, tak se musím smát. Teď jsem si pořídila opravdu pěkné z titanu /jsou lehounké/ a ztenčná skla /mám dost dioptrií, tak aby nebyly vidět/, zabarvovací, s UV filtrem a já nevím co ještě, stály mě 15 000,- Kč, ale nelituji, obličej je to první, na co se ten druhý koukne, tak ať si taky užije. Šetřím si ještě na jedny, abych je mohla střídat.SmajlíkNa názor optika moc nedám, vybírám to, v čem se budu cítit nejlíp.
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký článek,nosím brýle od základní školy,bohužel u nás vždy rozhodovala cena Smajlík

Dneska tak velký výber rámů i skel, že si opravdu musí vybrat každý.Nicméně já kvůli své aktivnosti a práci s dětmi přešla na čočky a jsem také spokojená.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc