Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Moderní formy placení

5. 04. 2014 | Finance
Hotovostní platby v dnešní době ustupují moderním formám placení. Jaké metody to jsou a jak je to s jejich bezpečností?

Druhy platebních karet

Platební karty

Platebními kartami je dnes možné zaplatit v podstatě vše a záleží jen na tom, zda má daný obchod či služby poskytující firma platební terminál. Samotná platba kartou je bezplatná a to i v zahraničí, tudíž nemusíte řešit poplatky a kurzy ve směnárnách. Poplatek platí bance obchodník.

Karet je ale několik druhů:

a.    neembosovaná karta – je celá hladká. Můžete s ní platit v obchodě, vybírat z bankomatu, ale nemůžete s ní platit na internetu.
b.    embosovaná karta – má vystouplé číslice a krom výše uvedeného s ní lze, pokud dáte svolení, platit přes internet. Platba přes internet je bezpečná, jen si dávejte pozor, zda obchodník pro platbu využívá tzv. 3D secure technologii (poznáte dle loga při zadávání Moderní formy placeníúdajů karty) - v praxi to znamená, že nezadáváte citlivé údaje ze své karty obchodníkovi, ale komunikuje přímo s bankou, která jeho kartu ověří a platbu okamžitě vyřídí. Některé banky také v rámci zvýšení bezpečnosti posílají při platbě online potvrzovací SMS kód. Je vhodná také na cesty do zahraničí, kde některé obchody berou pouze embosované karty.
c.    debetní karta - tuto kartu dnes již standardně dostáváte k běžnému účtu. Primárně čerpáte prostředky, které máte aktuálně na svém účtu. Pokud máte ovšem s bankou domluvený kontokorent, můžete jít i nad limit vašeho zůstatku.
d.    kreditní karta -  se používá stejně jako debetní, ale k placení využíváte prostředků banky z předem schváleného limitu. Kreditní karty se dají výhodně použít jako rychlý překlenovací úvěr. Poskytují totiž ve většině případů tzv. bezúročné období, ve kterém když peníze vrátíte, neplatíte žádné úroky. Platí se za výběry i z vlastního bankomatu. Často nabízí výhody jako pojištění či prodlouženou záruku.

Bezkontaktní karty

Bezkontaktní karta je běžnou platební kartou, jak ji všichni známe. Je však obohacená o bezkontaktní funkcionalitu, která umožňuje platit pouhým přiložením karty k platebnímu terminálu, který podporuje tento typ plateb. Při placení stačí kartu přiložit nad čtečkou terminálu a pípnutím nebo zablikáním terminál potvrdí platbu. Bezkontaktní karty jsou celosvětově populární způsob placení. Oproti běžné kontaktní platbě výrazně zkracují čas potřebný k platbě. Při bezkontaktní platbě nevydáváte kartu z ruky, což společně s limitem platby do 500 Kč bez PIN kódu zvyšuje bezpečnost této platební varianty.

Elektronické peněženky

Využívají se pro platby na internetu, jsou alternativou placení kartou.  Peněženku si buď dobijete na určitou částku z vašeho účtu, nebo propojíte s vaší debetní nebo kreditní kartou. Jejich výhodou je, že nemusíte příjemci platby dávat k dispozici údaje o své platební kartě. Celosvětově nejrozšířenější elektronickou peněženkou je PayPal, který oceníte především pro zahraniční eshopy nebo Ebay. Pokud se jedná o nákup v zahraničním eshopu, platba se přepočítává podle aktuálního kurzu. U nás se používají ještě PayU a Pay Sec, které fungují na podobném principu.

Mobilní bankovnictví

Internetbanking už není žádnou novinou, hitem ale je jeho verze pro smartphony a tablety. Chytré mobilní bankovnictví je uzpůsobeno pro systémy iOS (iPhone, iPad) a Android (telefony a tablety Samsung, HTC…). Aplikace dovoluje používat chytrý telefon pro komunikaci se svým bankovním účtem. Internetové bankovnictví může také fungovat jako skvělý kontrolní nástroj, kde je možno dohledat, za jaké věci utrácíme, či zda nedošlo k nějakým chybným platbám. Banky nabízí další různé služby a možnosti kontrol.

Platba přes QR kódy

Loňskou novinkou mobilního bankovnictví je hrazení faktur přes QR kódy. S QR platbou se lidé mohou setkat na vyúčtováních a fakturách od svých dodavatelů. Díky nové funkci nyní uživatelům stačí, aby tento kód načetli pomocí fotoaparátu chytrého telefonu. Sami tedy vůbec nemusí platební údaje vypisovat a už jen platbu po kontrole odešlou do banky ke zpracování. Tento způsob placení existuje v některých eshopech s platební bránou, kdy při placení zadáte platební metodu MasterCard Mobile. Platební brána vygeneruje jedinečný QR kód pro každou jednotlivou platbu. Zákazník telefonem načte (vyfotí) zobrazený QR kód, v aplikaci zadá mPIN pro autorizaci platby a systém informuje eshop o proběhlé platbě.

Všechny moderní formy placení se vyznačují i moderními bezpečnostními opatřeními proti zneužití. Bezpečnost však stále nelze brát na lehkou váhu. Pokud chcete mít opravdu jistotu, že jsou vaše finance v bezpečí, pravidelně si kontrolujte výpis z účtu, zda všechny částky sedí. V případě jakýchkoli nejasností vždy kontaktujte banku. Nebojte se platit online, je to rychlé, levné a díky novinkám na trhu a technologii 3D Secure i velmi bezpečné.

Moderní formy existují, aby nám placení zjednodušili. Jejich nespornou výhodou je kromě rychlosti i bezpečnost a možnost rychlé zpětné kontroly. Bezhotovostní platby jsou také výhodnější, jelikož nemusíte platit za výběry z bankomatu či v případě nákupu přes internet za dobírku.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za informace, člověk se stále dovídá něco nového.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles